0
Domácnost Doporučené Rodina

Slepice, kohout a kuřátka

Radost z vajíčka nalezeného v kurníku se rovná radosti z nalezení nepoškozené jedlé houby v lese!

S touto rovnicí jsem za vámi dnes přišla, protože dnešní článek se bude točit okolo opeřených sympaťáků, kteří obývají nejednu zahradu. Je prima, že tady na blogu mohu psát o čem chci. Kdybych měla blog o baletu, asi bych sem tento článek dávala těžko, že? Ale protože zde píšu o všem, co se mi honí hlavou nebo mě zaujme, pak si slepičí článek mohu dovolit, hurá!

Když jsem byla malá, měla jsem možnost si najít vajíčko v kurníku. Bylo to dobrodružství a každé vajíčko bylo jako malý šišatý poklad. Když jsem byla dospělá, měli jsme jeden čas sousedy se slepičkami. Fungoval mezi námi báječný výměnný obchod, já dostala vajíčka a oni od nás dostávali čerstvě upečenou bábovku. To byla paráda.

Včera jsme se sestrou a babičkou vedly debatu, jak by bylo skvělé chovat slepice. Ovšem, kdybychom na to měly vhodnou zahradu. Tu nudli co teď máme, hodlám osázet bylinkami a slušnou část zabírá trampolína pro děti. Navíc mě manžel něžně varoval, že zvířata budou už maximálně tak ubývat, nikoli přibývat. Z lesku v jeho očích jsem vyčetla, že jestli přinesu domů další zvíře, tak se taky může stát, že vystěhuje mě. 😀 Když jsme se sestrou a babičkou tak řešily ty slepice, došlo nám, že některé základní věci vlastně ani nevíme, nebo jen tušíme. A to především věci týkající se kohouta. Schválně, víte odpovědi na tyto otázky?

  • K čemu je kohout dobrý?
  • Jí se i oplodněná vejce?
  • Jak se vůbec pozná oplodněné vejce?
  • Mohou snášet slepice vejce i bez kohouta?

Odpovědi na otázky

K čemu je kohout dobrý?

Udržení přirozené hierarchie, organizace hejna, ochrana, řešení vnitřních problémů, lepší psychická pohoda, navádění k lepšímu žrádlu, k tomu všemu je prý kohout skvělý. Musí to být ovšem kohout spíše mírné povahy a nevím jak vy, ale já slyšela už několik chovatelů, jak se museli kohouta zbavit, protože to byl nějaký agresivní magor. Dalším přínosem kohouta je samozřejmě také oplodnění vajec, pokud chovatel drůbeže stojí o malá kuřátka.

Jí se i oplodněná vejce?

Co jsem se tak dočetla na internetu, na konzumaci vajec oplodnění nemá žádný vliv a dají se jíst oplodněná stejně jako neoplodněná. Samozřejmě si představuji oplodněná vejce, na kterých to ještě ani není poznat, protože představa, že ve vejci budu chroupat kuřátko mi zvedá hrůzou chlupy na zátylku. Já nejsem žádný fanoušek balut (filipínská pochoutka, vejce i s znepokojivě vyvinutým embryem ptáka, kachny)! Odpornost!

Jak se vůbec pozná oplodněné vejce?

Na začátku se něco takového poznat nedá. Že je vejce oplodněné se dá poznat až po několika dnech inkubace (na internetu je pár obrázků, ale z většiny těch ranných bych oplodněné vajíčko stejně nepoznala).

Mohou snášet slepice vejce i bez kohouta?

Ano, slepice bez kohouta vajíčka snášet mohou, akorát se z nich nevylíhnout kuřátka.

Tím ko ko ko končíme dnešním slepičím článkem a přeji vám krásný a pohodový večer!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu