0
Doporučené Recenze

Recenze knížky Proč o tom nemluvíme?!

Ahoj všichni!

Hlásím se v novém roce s novou recenzí, tentokrát zajímavé knížky od nakladatelství Zoner Press, která nese název Proč o tom nemluvíme?!.

Knížka mě svým názvem okamžitě zaujala. O čem se nemluví? A proč? To jsem skutečně zvědavá. Menší knížka přibližně čtvercového tvaru teď leží přede mnou. Ve výrazné růžové bublině na obálce svítí název, pak je tu jméno autorky a nápis Ilustrovaný průvodce životem. Pojďme se podívat dovnitř.

Knížka Proč o tom nemluvíme?! je bohatě ilustrovaná a hezky barevná. V kapitolách Vztahy + sex, Zdraví a životní pohoda a Vlastní identita + společnost se zabývá celou řadou témat.

Asi jsou to stále tabu v naší společnosti, ačkoliv se mi skoro nechce věřit, že ještě existuje něco, co by se dnes dalo považovat za tabu. Autorka ale vše vysvětluje příjemně otevřeně, přátelským způsobem, bez předsudků nebo obav. Podporuje čtenáře v soucitu, empatii, otevřenosti a upřímnosti, k přijetí sebe sama, svých tužeb a respektování sebe a druhých. To je mi skutečně sympatické. Odhodlaně vyvrací mýty, jako například, že velikost nohy souvisí s velikostí penisu nebo že domácí násilí je pouze fyzické povahy. Také vysvětluje termíny, jako je třeba queer člověk nebo co je pesar. Člověk zjistí věci, které nevěděl a oživí si to, co kdysi někde letmo zaslechl. Autorka Hazel Meadová témata pro tuto knihu hledala s pomocí vyhledávače Google a toho, na co se lidé na internetu nejčastěji ptali. Na otázky pak autorka hledala odpovědi a oživila je rozhovory s odborníky v daném oboru. Myslím, že tato kniha by měla projít rukama každého člověka zhruba nad 15 let, protože nikdy není na škodu být informovaný.

Za mě jde tedy o přínosnou knížku, kterou bych vám moc ráda doporučila.

Čte se snadno a rychle, navíc stránky provází mnoho nejrůznějších a výstižných ilustrací. Na konci najdete také seznam zdrojů a slovníček pojmů

O knize Proč o tom nemluvíme?!

Knížka Proč o tom nemluvíme?! má měkké desky, 224 stran a napsala ji Hazel Meadová (do češtiny přeložil Petr Kovařík). Vydalo ji nakladatelství Zoner Press a já jim tímto za výtisk velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu