0
Domácnost Malování

Jak vybrat stolní lampu na kreslení a malování

Dobré ráno přátelé!

Zdravím od klávesnice posypané kočičími chlupy. Ona to není jen klávesnice, je to celý stůl, podlaha, koberec, gauč i veškeré oblečení!  Já se z toho zvířete zblázním. Je jaro a ona pelichá jako o život, a přesto je pořád strašně chlupatá. Já kdybych pelichala jejím tempem, tak jsem za jeden den plešatá.

Dnes mám výborné téma pro každého, kdo si chce zařídit svůj kreslířský či malířský koutek. Podíváme se totiž na to, jak vybírat tu správnou lampu. Před pár týdny jsem sama nevěděla co hledat. Chtěla jsem lampu na stůl, která by byla nastavitelná, a která by neměla ono nažloutlé teplé světlo. Když totiž chcete malovat, potřebujete denní světlo (nebo jeho umělou náhradu), abyste viděli správně barvy a odstíny. Teplé naoranžovělé světlo oko dezorientuje a vidění barev ruší. Svůj dotaz jsem dokonce sepsala do jedné malířské skupiny na sociální síti a tak jsem byla poučena.

Hledejte Kelviny

Údaj, který nás malující a barevně kreslící zajímá, jsou takzvané Kelviny. Kelviny označují teplotu světla (také se tomu říká teplota chromatičnosti). Když vidíte světlo, které jde do žluta, oranžova až červena, označení ponese méně Kelvinů (např. 2 800 kelvinů), když jde do bíla až modra, jde o více Kelvinů (např. 6 000 kelvinů).

Pro svou lampu hledejte údaj 5000 Kelvinů a výše, nicméně někdo mi tvrdil, že i 4 500 Kelvinů postačí.

Co po lampě dál chtít

Chtěla jsem, aby moje lampa byla nastavitelná, abych si ji mohla nastavit podle potřeby (níž, výš, naklonit…). Možná by bylo příjemné mít takovou lampu na svorku nebo zkrátka na takový způsob uchycení, který by ušetřil místo na stole. Lampa se v podstatě “přištípne” svorkou ke kraji desky pracovního stolu. Moje lampa to tak nemá, ale nevadí mi to. Posledním požadavkem pro mě bylo, aby lampa byla bílá. Zní to jako drobnost, ale když mám bílý stůl a bílé poličky, bílá lampa se mi tam nejvíc hodí.

Co dál hlavně hledejte, je samozřejmě úspornost.

Jaká je cena

Cena se pohybuje asi od 800 korun, alespoň, co jsem koukala já. Má lampa stála 929 korun.

Lampa, kterou jsem si pořídila já.

Lampy, kterou doporučovali další lidé (například na sociálních sítích).

Jinak pokud už lampu máte, možná postačí pořídit jen výkonnou žárovku. Hledejte Kelviny 😉

Mějte se krásně!

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu