0
Recenze

Pláž v Chorvatsku (od Julie Caplinové)

Dnes pro vás mám recenzi na knihu, romantický román, od Julie Caplinové. Tato spisovatelka už má na kontě několik knih, napsala Cukrárnu v Paříži, Kavárnu v Kodani, Pekárnu v Brooklynu a nyní Pláž v Chorvatsku. Kniha má sympatickou barevnou obálku a já se upřímně těšila na obsah.

Romantický román jsem nečetla už dlouho. Kniha byla v ruce příjemně tlustá, žádná tenká knížečka. Přesto jsem ji přečetla za dva dny. A říkám vám, že kdybych neměla děti, které musí jíst, tak bych tuhle knihu přečetla nejspíš už za jeden den. Četla se skvěle! Postavy byly moc pěkně popsané a já se na chvilku ocitla na luxusní jachtě zalité sluncem u chorvatského pobřeží. Tam se totiž většina děje odehrává.

Oficiální popis knihy (Anotace)

Maddie je milá a rozumná třicetiletá žena, ale má i svou bohémskou stránku: vystudovala dějiny umění a chtěla by se prosadit jako výtvarnice. Zatím neměla štěstí, je bez peněz, a tak přijme nabídku letní brigády: bude pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku, na které se plaví parta přátel z módní branže.

Práci jí dohodila kamarádka Nina, jejíž bratr Nick je jedním z hostů na lodi. Pochází z úplně obyčejné farmářské rodiny, ale teď chodí s modelkou Tarou, se kterou se seznámil, když na jeho farmě probíhalo focení módy.

Maddie se snaží obstát v roli hostesky a vyhovět zhýčkaným hostům, jenže arogantní Tara jí to moc neulehčuje. Mezi Nickem a Tarou to začíná pomalu skřípat, přece jen pocházejí každý z jiného světa. O Maddie se zajímá jeden z hostů, hezký a bohatý Simon, který oceňuje její výtvarný talent a plné křivky – myslí to ale upřímně? Zároveň si Maddie uvědomuje, že se jí čím dál tím víc líbí Nick…

Můj názor

Už jsem zmínila, že knihu jsem měla velmi rychle přečtenou. Skvěle se četla, je dobře napsaná, má zajímavý a spádný děj, hezky vykreslené postavy a ano, i pěkně popsané vzrušující chvíle a nějakou erotiku. Po knize jsem sáhla kdykoli, kdy to jen šlo. Četla jsem si u vaření, ve vaně, na zahradě, i večer v posteli. V jednu chvíli jsem zalapala u jídelního stolu po dechu. ,,Co se děje, co čteš?” ptala se mě starší dcera. ,,To je teď tak napínavý! Jsem zvědavá, co jí na to řekne!” řekla jsem neurčitě. Šestileté dítě nemusí vědět o romantických románech všechno, že. Ale aby bylo jasno, našpulila jsem pusu a řekla jsem jí ,,čtu romantický román” a třikrát jsem mlaskla s našpulenou pusou do vzduchu, jako pusinky. Dcera řekla jen ,,fuj”, otřásla se a dál pokračovala v jídle. A já měla čas a klid pokračovat pobaveně ve čtení.

O něco později se mě na to, co čtu, zeptal manžel, když jsem seděla na zahrádce na houpačce. Když jsem mu řekla, že čtu romantický román, protočil oči a pokračoval s dcerou v pinkání s pálkami. Co si budeme povídat, tohle je čtení samozřejmě především pro ženy. Mě Pláž v Chorvatsku nadchla dokonce natolik, že mám v plánu přečíst si od autorky další knihy.

Abych se ještě vrátila ke knize. Autorka se snaží svými knihami nejen předat místy lechtivý příběh, ale i dobré tipy na dovolenou. Sama to na konci knihy píše. Chorvatsko vykreslila úžasně, hned bych tam jela. Příběh vypráví vlastně dvě postavy. Střídá se Nick, pohledný mladý muž, který pochází z velké rodiny a chová ovce. Shodou okolností (jak jinak) začne chodit s modelkou, jedináčkem, která pochází ze světa naprosto odlišného, a tak spisovatelka má prostor pro popisování kontrastu těchto dvou světů. Nick odjíždí s Tarou na dovolenou na luxusní jachtě, na kterou je pozve dobrosrdečný Douglas. Douglas je přítel Cory, modelky, která je Tařina kamarádka (nebojte, to si zapamatujete). Na jachtě se pak nachází bývalý tenista Simon, osobní stylistka Siri, kapitán lodi Ivan a Maddie, která uklízí, stará se o posádku a vaří. A právě Maddie je druhá postava, která příběh vypráví. S Nickem na přeskáčku.

Nick vypráví, jak se dal s Taru dohromady, jak se dostal na jachtu, jak se snaží s Tarou sblížit, ale postupem času zjišťuje, že mají velmi odlišný pohled na vztah i na svět. Zažije několik setkání s důležitými lidmi, ale začíná se mu stýskat po domově, popichování se sourozenci a obecně… upřímnosti. Maddie vypráví o tom, jak se touží stát opravdovou placenou umělkyní a mít svoje obrazy v galerii. Protože se jí příliš nedaří, přijme nabídku své kamarádky (shodou okolností Nickovi sestry Niny), aby dočasně zaskočila na luxusní jachtě jako personál. S radostí práci přijímá a setkává se s kapitánem Ivanem, který jí vysvětlí co a jak. Maddie se stává personálem jachty, vaří, uklízí a obsluhuje výše zmíněnou partu lidí. Začne ji dobývat Simon, o kterém neví, jestli to s ní myslí upřímně a začíná se zamilovávat do Nicka, který je od pohledu s Tarou čím dál víc nešťastný. Tak a dál ani slovo, abych vás nepřipravila o příběh. 🙂

Ještě tak můžu říct, že romantické chvíle i erotika jsou moc pěkně vystižené. Jinak řečeno, je to vzrůšo 😉

Knihu vřele doporučuji jako příjemnou, odpočinkovou četbu 🙂

O knize

Knihu Pláž v Chorvatsku napsala Julie Caplinová, přeložila Michaela Klevisová. O obálku se postarala Eva Hradiláková a Kateřina Brabcová. Vydalo nakladatelství COSMOPOLIS. Kniha má 360 stran.

Za knihu Pláž v Chorvatsku velice děkuji. 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    Alena
    11.5.2020 at 15:40

    Tak tuhle knihu si určitě s kamarádkami přečtu. Děkuji za tip.

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu