0
Doporučené Recenze

Recenze knihy Změňte své návyky, změňte svůj život

Z nakladatelství Grada do mých rukou doputovala motivující příručka s názvem Změňte své návyky, změňte svůj život. Jaká je?

Mám ráda podobné knihy, protože nabízí často zajímavý úhel pohledu na každodenní věci a přístup, který si hýčkáme často už od dětství. Autor se nám snaží vysvětlit, že vše co děláme, na co myslíme, jak se chováme i po čem toužíme, nás definuje a vytváří náš život. Že život máme v rukou jen my samy a je jen naší zodpovědností, aby byl takový, jaký ho chceme mít.

Obsah

Dobré motivační knihy, neboli “nakopávací” jak jim ráda říkám, v čtenáři zažehnou jiskru poznání, vzbudí v něm touhu dělat věci jinak, lépe a hned. V poslední době mám ale pocit, že jsem vlastně se vším spokojená a že mi kniha vlastně ani nic moc nového nedala. Před pár lety bych ji jistě ocenila víc, takže ji doporučuji zvláště těm z vás, kdo se plácáte životem jako ryby na mělčině a hledáte nový impuls, který by vám pomohl srovnat si trochu život.

Autor nabízí třicetidenní program ke spokojenému životu, v každé kapitole se zaměřuje na jednu věc (a kapitol je 94). Ke každé kapitole také obvykle patří nějaký pěkný citát. Mě se nejvíc asi líbil ten o cvičení – Ten, kdo si nenajde čas na cvičení, si bude muset najít čas na nemoc. Edward Smith Stanley.

Můj názor

94 kapitol k lepšímu já zní jako dost, ale je pravda, že každá kapitola je vlastně krátká a vcelku stručná. Shrnuje rady jako Každý den jděte na procházku, Víc se usmívejte! nebo Choďte o deset minut dřív, které by se možná mohly zdát trochu banální, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že mají velmi dobrý účinek. Autor v každé kapitole probere nějaký návyk, který člověku pomůže zlepšit život a probere jej z různých úhlů, vysvětlí důvody a nabízí motivaci (například větou A ten seznam si udělejte hned TEĎ!). Já osobně jsem už asi každý ze zmíněných doporučení někde četla nebo o něm slyšela, proto nemohu říct, že by na mě kniha Změňte své návyky, změňte svůj život působila novátorsky, ale to ani není jejím cílem. Je to souhrn známých pravd, ale to hezky na jednom místě a věřím, že mnoha lidem se při četbě stane, že se skutečně zamyslí nad svým životem, svými zvyky, rozhodnutími a možnostmi osobního růstu. Nebo, že si, jako já, některé věci rádi připomenou. V knize najdete dokonce sekce s prázdnými řádky a otázkou, na kterou máte na řádcích odpovědět, díky čemuž se máte lépe poznat a zjistit, co od života chcete. Díky tomu je kniha osobnější a dává impuls čtenáři, aby se aktivně zapojil.

Knihu doporučuji lidem, kteří se cítí nešťastní a hledají způsob, jak sebe a svůj život zlepšit.

O knize

Kniha Změňte své návyky, změňte svůj život napsal Marc Reklau, přeložil René Souček. Počet stran 224 (94 kapitol), vydalo nakladatelství Grada, kterému tímto za knihu velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu