Palačinky, jak je dělám já

Co po palačinkách chceme? Aby byly tenké, jemné, bez hrudek mouky, ani moc vaječné, ani moc bezvaječné, zkrátka chutné! To není jen tak, a proto je internet plný receptů, které ukazují jak na “perfektní” palačinky. Já vám neslíbím perfektní palačinky, ale takhle je dělám doma já a splňují vše od tenkosti a bezhrudkovitosti až po příjemnou chuť. Co potřebujeme 450 ml mléka 180 g hladké mouky 1 lžíce rozpuštěného másla (+ trochu rozpuštěného másla stranou na potírání pánve) 2 velká vejce (L jako Large – angl. velký) špetka soli pár kapek vanilkového extraktu Jak na přípravu palačinek Nejprve si metličkou rozšleháme v míse se zaobleným dnem dvě velká vajíčka. Pak zašleháme mléko, pár kapek vanilkového extraktu, špetku soli a mouku “do hladka”. Dáme si rozpustit lžíci másla a lehce vychladlé tekuté máslo pak metličkou všleháme do směsi. Mísu s těstem dáme stranou na pět minut odpočinout. Zatím přetřeme mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle pánev, včetně okrajů. Pánev rozehřejeme a nalijeme na ní naběračkou přes síto odpočinuté těsto. Síto zachytí všechny hrudky mouky, které unikly vaší metličce. Otáčením pánve necháme těsto hezky rovnoměrně rozprostřít. Hned jak těsto “zmatní” (někdy se začne lehce odlupovat okraj), tak obracečkou palačinku otočíme. Takhle zpracujeme všechno těsto … Pokračování textu Palačinky, jak je dělám já