0
Recepty

Palačinky, jak je dělám já

Co po palačinkách chceme? Aby byly tenké, jemné, bez hrudek mouky, ani moc vaječné, ani moc bezvaječné, zkrátka chutné! To není jen tak, a proto je internet plný receptů, které ukazují jak na “perfektní” palačinky.

Já vám neslíbím perfektní palačinky, ale takhle je dělám doma já a splňují vše od tenkosti a bezhrudkovitosti až po příjemnou chuť.

Co potřebujeme

  • 450 ml mléka
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (+ trochu rozpuštěného másla stranou na potírání pánve)
  • 2 velká vejce (L jako Large – angl. velký)
  • špetka soli
  • pár kapek vanilkového extraktu

Jak na přípravu palačinek

Nejprve si metličkou rozšleháme v míse se zaobleným dnem dvě velká vajíčka. Pak zašleháme mléko, pár kapek vanilkového extraktu, špetku soli a mouku “do hladka”. Dáme si rozpustit lžíci másla a lehce vychladlé tekuté máslo pak metličkou všleháme do směsi. Mísu s těstem dáme stranou na pět minut odpočinout.

Zatím přetřeme mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle pánev, včetně okrajů. Pánev rozehřejeme a nalijeme na ní naběračkou přes síto odpočinuté těsto. Síto zachytí všechny hrudky mouky, které unikly vaší metličce. Otáčením pánve necháme těsto hezky rovnoměrně rozprostřít. Hned jak těsto “zmatní” (někdy se začne lehce odlupovat okraj), tak obracečkou palačinku otočíme. Takhle zpracujeme všechno těsto a můžeme plnit náplněmi, balit a podávat nebo je vychladlé uložit do lednice a nechat je na později. Palačinky se mohou jíst stejně dobře teplé, jako studené.

Tipy

Používejte palačinkovou nepřilnavou (třeba teflonovou) pánev. Palačinkové pánve mají velmi nízký okraj, díky kterému je manipulace s palačinkou jednodušší.

Jak skládat palačinky? Záleží na vás. Můžete je balit do ruličky (tak se jí asi nejlépe), nebo potřít prostřední třetinu a pak přehodit třetinu zprava a třetinu zleva nebo palačinku jen přehnout v půlce.

Čím plnit palačinky? My doma milujeme palačinky s Nutellou, s jahodovou marmeládou a nebo se slazeným tvarohem. Kreativitě se ale meze nekladou. Pokud je chcete potřít Nutellou, mám pro vás tip. Palačinky vždy potírejte teplé (Nuttela se bude rozpouštět a krásně roztírat).

Pokud budete machrovat s házením palačinky a jejím obracením ve vzduchu (tak jako třeba já), moc se nerozmachujte. Nejeden kuchař musel seškrabovat palačinku ze stropu (a díky másle to tam může nechat nepěkný mastný flek).

Palačinkovou pánev nikdy nedávejte do myčky. Umyjte ji pouze teplou vodou a případně Jarem (nebo něčím podobným) a usušte bavlněnou utěrkou. Zacházejte s ní jemně, abyste nepoškodili nepřilnavý povrch. Sůl a prostředek z myčky mohou této vrstvě škodit.

Proč nesmažit na oleji? Máslo dodá palačinkám jednoznačně lepší chuť. Olej někdo používá, protože snese vyšší teplotu, ale pokud nebudete mít sporák nastavený na příliš vysokou teplotu, zvládnete smažit palačinky i na másle, aniž by se máslo přepalovalo. Použijte pouze malé množství, doslova stačí přetřít namočenou mašlovačkou pánev a je to. Když se náhodou během smažení začnou palačinky přichytávat, zopakujte přetření pánve máslem pomocí mašlovačky.

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –  Banánový koláčBebe buchtu nebo Luxusní borůvkový koláč.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu