0
Rodina

Základní výbavička pro miminko

Ve chvíli, kdy se dozvíme, že jsme těhotné, začneme se zabývat otázkou Co všechno pro miminko potřebuji pořídit? Tahle otázka mě napadla také a díky ní jsem si vyhledala různé seznamy věcí, které bych měla mít pro miminko připravené, až přijedeme spolu z porodnice. V první řadě si uvědomte, že toho není potřeba moc. Spoustu věcí lze dokoupit pak, až když víte, že je využijete. V každém případě se Vám ale hodí následující:

oblečení

  • ponožky (miminko botičky hned nepotřebuje, můžete mu je koupit v zimě aby mělo další vrstvu nebo mu dát několikery tlusté ponožky)
  • punčocháče
  • dupačky do pasu
  • body s krátkým rukávem a body s dlouhým rukávem
  • overaly
  • v zimě: mikinku, teplou čepičku, rukavičky, kombinézku, případně i teplý overal (funguje jako mikina přes celé tělo)

tip: My nejvíc využili právě výše uvedené. Body bylo užitečnější než trička, protože děťátku nelezou z kalhot či punčoch zádíčka. Množství si nakoupíte podle potřeby.

tip 2: Oblečení kupujte bílé či béžové. Zažila jsem v porodnici, jak ze dveří vycházela něčí babička a povídala mi, že všechno koupili růžové, protože se chystaly na holku. Následně se ale ukázalo, že je to kluk! Jistě, ať si v dnešní době nosí kdo chce co chce, ale s bílou a béžovou se netrefíte vedle 😉

ostatní

  • dětskou deku
  • zavinovačky nebo rychlozavinovačky (prodávají se různé typy, jsou letní a zimní, některé mají vyjímatelnou vložku), doporučuji jich koupit víc, třeba čtyři, protože se stává, že vám miminko zavinovačku znečistí a je třeba ji vyprat. V takovém případě náhradní oceníte.
  • postýlku s matrací, povlečení, peřinku (polštářek miminko vůbec nepotřebuje)
  • monitor dechu
  • dudlíček s krabičkou (můžete ale nemusíte pořizovat sterilizátor. My sterilizovali vyvařováním.)
  • dětský ručník
  • dětský hřebínek
  • dětský olejíček na tělo
  • dětská kosmetika do koupele, vhodná pro celé tělo (dáte trošku do vody při napouštění do koupele pro miminko a celé ho touto vodou umyjete. Nepotřebujete tedy ani dětský šampon.)
  • Bepanthen na zadeček
  • dětská autosedačka pro novorozence (na internetu jsou různá hodnocení a crash testy, doporučuji si je projít a podle nich vybírat)
  • dětské plenky
  • látkové pleny (mají velmi univerzální využití)
  • buničitá vata – čtverečky (srolují se a používají se k čištění nosu, ve Strakonické nemocnici ukazují jak se používají automaticky)
  • štětičky do uší pro miminka
  • vlhčené ubrousky
  • jednorázové cestovní přebalovací podložky (prodávají se třeba v Lidlu, když je akce na dětské věci)

buničitá vata – čtverečky

ještě doporučuji koupit: dětský teploměr, Paralen čípky pro miminka, vysílačky, nůžtičky na nehty, na zimu teplý zimní fusak do kočárku, houpačku (kolébku), kočárek, koš na pleny, tvrdou přebalovací podložku, vaničku a koupací podložku do vany.

odsávačka Medela Swing

možná zjistíte, že potřebujete i: odsávačku, kloboučky na bradavky, kojící polštář (používala jsem ho jak na kojení, tak k “zašprajcnutí” miminka v postýlce ve správné poloze – tedy na boku). Neměla jsem opravdový “kojící” polštář, ale dva polštáře, které přesně tak vypadaly a které jsme koupili spolu s gaučem. Stačilo to. Dále se časem může hodit cestovní postýlka, pokud máte v plánu nějakou cestu mimo domov.

Tipy

Tip – přebalovací pult a přebalovací podložka: Pokud se nechystáte kupovat celý přebalovací pult, nevadí. Já ho také neměla. Koupili jsme tvrdou podložku a miminko přebalovaly všude možně. Ale mám pro vás veledůležité upozornění. Všechno si v takovém případě připravte ještě než položíte miminko na podložku. Když se miminko posune nebo časem i převalí, a případně překoná zvýšené okraje podložky, mohlo by spadnout. Přebalovací pulty mají také zvýšené okraje na rozdíl od obyčejného stolu, na kterém jsme přebalovaly my. A na posteli či gaučí si dejte na přebalování také pozor, protože pokud se miminko rozhodne čůrat ještě než dostane novou plenku, může vám to odtéct po podložce i někam, kam nechcete.

Tip – vanička a podložka: Vanička se hodí, ale akutně ji nepotřebujete, pokud máte doma vanu. Ještě víc se ale hodí koupací podložka, kam miminko hezky položíte. Když jsem koupala miminko v umyvadlo v porodnici, nemohla jsem se dočkat, až budu koupat doma na podložce. Je to o tolik pohodlnější a měla jsem i pocit, že bezpečnější! V tou umyvadlo jsem měla strašný strach, že mi drobeček vyklouzne z ruky. Taky koupací podložku velice doporučuji.

Tip – kde kupovat nábytek: Nás zásobila hodně Ikea. Seženete tam spoustu skvělých nových věcí za dobré peníze. Třeba postýlku i s matrací, peřinkou a povlečením. Pokud nemusí mít vaše miminko nové věci, podívejte se po serverech jako třeba bazoš.cz.

Tip – kde kupovat oblečení: Co se poměru kvality a ceny týče, byla jsem nadšená z Tesca a F&F značky. Materiál je kvalitní a body nám vydrželo na dvě děti. Když nakoupíte v akci, je oblečení i za příjemnou cenu. Výborný je také Lidl (myslím, že značka oblečení je Lupilu). Pokud vám jde víc o cenu než kvalitu, Pepco bude vaším cílem. Materiál nebývá moc silný a potisky se mi bohužel často poničily praním (ano, i praním na doporučenou teplotu), ale je to za pár korun a poslouží. Je pravda, že byste neměli očekávat, že oblečení bude sloužit i sourozencům do budoucna. Děti stejně ze všeho rychle vyrostou, zvlášť první roky svého života rostou jak zběsilí, takže se nestyďte za to, že chcete ušetřit. Taky se spousta pěkného oblečení prodává na bazoši či vintedu. Já kupovala miminkovské oblečení nové a když děti povyrostly, kupovala jsem část oblečení od jedné paní po jejím dítěti. Paní kupovala pěkné a kvalitní věci a když vypadaly dobře, prodala mi je za pár korun.

Doufám, že Vám tento článek bude k užitku a přeji vám i vašemu miminku hodně štěstí a zdraví do života. Nezapomeňte, že miminko potřebuje především jediné – a to lásku 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu