0
Doporučené Ostatní

Zahradníkův deník: květen, jdeme na to!

Milí čtenáři a zahradníci,

zase se podělím s něčím ze svého amatérsky zahradnického deníku. Květen je skvělý měsíc, konečně se začaly prodávat sazenice ve velkém, odešly mrazíky (i když jim to trvalo) a konečně je tu čas, kdy se toho většina dá zasadit!

Na květen jsem čekala jako na spásu. V květnu mi totiž měl dorazit i můj zbrusu nový vyvýšený záhon ze smrkového dřeva, který je jednoduše fantastický! Je velký 4 metry, široký metr jeden, je krásně světlý a já si jej zamilovala na první pohled. Však jsem se ho také nemohla dočkat! A hned jak dorazil, běžela jsem do Obi, abych si na něj koupila lak, protože takový krasavec si zaslouží tu nejlepší péči.

O tom, jak jsme dali dohromady vyvýšený záhon budu mluvit brzy v samostatném článku. Teď se vrátím k měsíci květnu jako měsíci zběsilých náletů na zahradnictví. Věděla jsem dobře, že koncem května už některá menší zahradnictví dokonce zavírají, protože vyprodali to, co se vyprodat dalo. Bylinky, květiny, zeleninu… Proto bylo třeba jednat rychle. Nakoupila jsem si sazenice (s lítostí musím přiznat, že mé pěstování ze semínek přežila jen chrpa a měsíček, z hlíz se daří pivoňkám a pryskyřníkům, zbytek to nezvládl) a osázela nejrůznější nádoby za oknem naší koupelny, kde máme prostor, který by se dal nazvat balkónem, ale je přístupný pouze oknem.

Pustila jsem se ale do toho z vervou a zatím jsem při cestováním oknem neuklouzla a nezlámala si hnáty, jak se dalo očekávat. Ale neradujme se předčasně, to se klidně ještě může stát! Na balkón jsem si toho dala plno. Mám tam tři druhy máty (peprmintovou, čokoládovou a jablečnou), dva druhy levandule (věděli jste, že existuje víc levandulí lékařských? Ta má první vypadá, že snad ani neroste, kdežto nedávno jsem v Obi narazila na levanduli lékařskou Blue Scent, která voní fantasticky a vypadá nadějněji), mám tam tři sazenice bazalky, tři papriky, rozmarýn, libeček, koriandr (ten chudák vypadá dost bídně), dvě maliny (normální a balkónovou), majoránku, šalvěj a salát – kozlíček. Pohled z okna koupelny mě vždy moc potěší, takže tam koukám několikrát denně a jednou za dva tři dny, když je sucho, přelezu parapet s mini konvičkou a jdu zalévat. Co si asi myslí lidé, co jdou po ulici a vidí mě, to netuším. Ale už brzy přijde chvíle, kdy většinu těchto rostlinek přesadím do nového záhonu. Mátu ne, to je strašný všežravec. Tu chybu jsem před pár lety jednou udělala a jsem poučena. Nikdy si nedávejte do záhonu k jiným rostlinám mátu. Ta prostě všechno sežere. Asi jako já. 😀

Na balkónu mám ještě pár truhlíků. V jednom jsou mini slunečnice, jejichž nesmělé zelené lístky vykukují na povrch. Také mám dva truhlíky výše zmíněných květin – pryskyřníků, které jsem do loňského roku neznala. Letos kvetou například u píseckého kamenného mostu a jsou absolutně nádherné.

Pěstuji také měsíček, který vypadá nadějně a je prý skvělé ho zasadit k salátu, protože odhání škůdce. Mám na balkóně také jeden truhlík loňských jahod od kamarádky, které statečně přečkaly zimu v plastové přepravce a místo v truhlíku si jednoznačně zasloužily. Už mají květy a dávají mi naději i na plody.

To mě přivádí k další radosti. Na plot jsem dala šest truhlíků, každý po pěti sazenicích jahod. Vybrala jsem si odrůdu Carmen. Mělo by jít o velké červené a sladké plody, rostliny jsou to stále plodící, nepřevislé. Největší problém byly držáky na truhlíky. Sehnala jsem levné, plastové a na každý 80 cm truhlík použila čtyři. Mám ale zvláštní pocit, že to celé drží jen na dobré slovo. U těch kovových držáků jsem si ale nebyla jistá velikostí a vadilo mi, jak kus kovu zasahoval do prostoru truhlíku. Zkrátka mi přijde, že by někdo měl přijít s nějakým lepším systémem. Dnes bude bouřka, tak jen doufám, že držáky a truhlíky obstojí. Asi by mě trefilo, kdyby ne, protože už se objevují krásné plody.

Poslední zahradnický počin, který se mě poslední dobou týkal, bylo sázení stromů. Spíš se toho ujal můj manžel a já jen přidržovala kmínky, aby byly alespoň trochu rovné, až bude kolem nich urovnávat zeminu. Rozhodli jsme se pro sakuru a javory. Sakur je víc druhů, takže abych byla přesnější, vybrala jsem Kanzan, která roste krásně směrem nahoru, je kompaktní a má krásně růžové květy a živě zelené listy. Javory jsme vybrali dva velké velké Golden Globe a zakrslý Going Green. Zatím jsou to taková tintítka, tak uvidíme v průběhu let, jestli se jim u nás bude dařit. Držte palce.

Teď už se blíží bouřka, tak se s vámi musím rozloučit a vypojit počítač ze zásuvky. Jsem posera a navíc, po tom, co jsem utratila za sazenice, zeminu a truhlíky, na nový počítač prostě nemám. 😀 A co vy, nakupovali jste? Sázeli? Budu ráda, když se mi pochlubíte! Užijte si pohodový večer a zatím ahoj!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu