0
Domácnost Doporučené

Zahradníkův deník: Jaro klepe na dveře

Ahoj! Tak už máme březen a zahradníci mají plné ruce práce.

Zahradnická centra ožila a dychtiví zákazníci v nich shání semínka, první sazeničky, hlízy, zeminu, hnojiva, truhlíky, květináře a náčiní všeho druhu. Já jsem ve fázi číslo jedna, tedy plánování, nakupování a pěstování ze semínek.

Plánování

O plánování jsem mluvila hlavně v minulém článku, proto to dnes spíš tak nějak shrnu. Máme malou zahradu, kterou ale velice milujeme, takže naše zahrádka teď prochází fází Vymyslíme, co kam půjde. Na tom jediném vyvýšeném záhonku s bylinkami jsem ještě nechala položené větve, protože se stále hlásí sněhová nadílka.

Pěstování ze semínek

Vysadila jsem semínka salátu a levandule. Mám pro ně skvělou věc, které se říká sadbovač (nebo také pařeniště). Je z plastu a jsou v něm jednotlivé sekce, kam si do výsevní zeminy zasadíte semínka a přikryjete celou tu věc plastovým poklopem, aby semínka nic nerušilo v růstu. Semínka salátu vyrostla úžasně rychle, myslím, že už za asi dva tři dny byly krásně vidět zelené výhonky, u levandule jsem musela čekat o pár dní déle. Lehce vlhčím koupenou zeminu rozprašovačem a čekám. O pár dní později byly výhonky salátu tak velké, že jsem je přesadila do plastových květináčků, a už jsem je nepřikrývala. Levandule je stále maličká, takže je stále ještě v sadbovači.

Semínka salátu i levandule byla moc malá na to, abych dala po jednom semínku do každé sekce. To se dělá u větších semínek, takže jsem těmi mrňousi zeminu spíš “pocukrovala”. Semínka se nesmí přikrýt příliš velkou vrstvou zeminy, takže pokud na ně chcete vůbec zeminu dávat, tak jen maličko, zase spíš “pocukrujete” semínka,. V zahradnictví, kde jsem nedávno byla “na čumendu” mi pan zahradník ukazoval, že semínka ani nezahrnuje, jen je lehce přimáčkne zednickou lžící a nazdar bazar.

Nakupování

Už jsem stihla koupit dva krásné vysoké květináče z Lidlu, do kterých plánuji dát levanduli. Pořád hledám ideální závěsné truhlíky na plot. Z nákupů jsem stihla také výsevní zeminu a zmíněný sadbovač. Mám semínka na spoustu úžasných rostlin, jedlých i nejedlých květin, zeleniny a nějakých bylinek, ale stále počítám s tím, že ještě nakoupím sazenice. Až zmizí další (a snad poslední) várka slibovaného sněhu, zajedu si do zahradnictví pro maliníky. Chtěla bych také sehnat povyrostlé pivoňky, protože se nechci spoléhat jen na hlízy. Koupila jsem už takovou spoustu semínek, že se děsím cen za květináče. Mezi neplánované rostliny jsem přidala ještě mečíky, jiřiny, frézie, čechravu a kosatce. Znáte čechravu? Vypadá úžasně. Je to okrasný trvalka a prodává se v několika barvách. Zvažuji ještě gerbery. Koupila jsem si tři hlízy tmavě růžových pivoněk Karl Rosenfield a hledám pro ně “slunné stanovisko”. Bože, těch nádherných květin, co si člověk může vypěstovat! A jedlými květy může zdobit dorty a muffiny! Bylinkami ochutit jídlo! Domácí vypěstovanÁ zelenina chutná vždy lépe než ta kupovaná ze supermarketu (opak jsem ještě nezažila). Takže… v mé hlavě je naše zahrada už absolutně zarostlá. V reálném světě jsem zatím na úplném začátku, kdy si v dlaních žmoulám obaly semínek, čtu si návody a chystám si zahradnický kalendář.

Můj zahradnický kalendář

Do svého zápisníku, který sebou nosím snad všude, jsem si zapsala vše potřebné k rostlinám, které chci pěstovat. Jejich název, kdy a jak se sází, co mají rády a co potřebují. Tak alespoň na nic nezapomenu. Už aby byl sníh definitivně pryč a já se mohla pitvat venku v hlíně!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu