0
Malování Rodina Výzvy

Výtvarná výzva pro děti – den třetí – pohádková bytost

pro děti (rodiče laskavě dětem nahlas přečtou) 🙂

Ahoj milé děti!

Do počítače mi včera přiletělo celé stádo papoušků. Počkat, stádo? Nebo se říká hejno? Správně, hejno. Stádo se říká, když jde třeba o ovečky, u ptáků je to vždy hejno. Byli pestrobarevní, krásní a tak veselí, že by zvedli náladu i starému bručounovi. Mám z nich velikou radost, všechny vám je dneska dopoledne ukážu tady na blogu, tak se těšte.

Dneska máme den třetí a já mám pro vás nové téma na obrázek. Máte rádi pohádky? Já moc. Znáte nějaké pohádkové bytosti? V pohádkách vystupují třeba mořské víly, draci, kouzelníci a skřítci, vodníci a čerti, králové a královny, princové a princezny. Taky třeba Máša a medvěd, prasátko Peppa nebo Scooby doo. To jsou všechno pohádkové bytosti. Namalujte mi prosím také nějakou pohádkovou bytost, kterou máte rádi. To jsem moc zvědavá, jaká to bude. A když už jsme u toho, jaká je vaše nejoblíbenější pohádka?

Pro rodiče

Milí rodiče,

jsem ráda, že i nadále pokračujete s touto Výzvou. Mám tady jednu změnu, kterou chci zmínit, a to změnu v galerii obrázků, kde již vaše dítě bude pod křestním jménem a pouze prvním písmenem z příjmení. Je to kvůli GDPR. Ale i tak jsem si jistá, že obrázek svého malého umělce či umělkyně hravě najdete. Dnes máme nové téma – pohádkovou bytost. Ať děti namalují svojí oblíbenou pohádkovou postavu. Může to být loupežník Rumcajs, může to být vodník, Rákosníček, ale může to být i modernější postava jako prasátko Peppa nebo královna Elsa z Ledového království. Jak jsem psala rozsáhle v předminulém článku, posílejte mi prosím opět vyfocené nebo naskenované výtvory vašich dětí do dnešního večera (do 21 hodin) na email cirklova.b@gmail.com a do předmětu napište Výtvarná výzva 3. Do textu připište celé jméno dítěte (já uvedu křestní jméno a počáteční písmeno) nebo alespoň křestní jméno a přezdívku, abyste si jeho či její obrázek pak snadno mezi ostatními našli. Tentokrát mi připište prosím také o jakou pohádkovou bytost jde (ony vám to děti rády poví). A opět do druhého dne, do 12 hodiny zveřejním všechny obrázky, které obdržím. Můžete se pak s dětmi na ně podívat, podívat se co malovali ostatní a nebo to ukázat přátelům a příbuzným na internetu tím, že jim zašlete odkaz. Zítra ráno zase dostanete s dětmi tady na blogu nové zadání a já se moc těším, jak si už dneska vaše děti poradí s pohádkovou bytostí. Dítěti nechte pro jeho tvorbu volné ruce, poskytněte mu libovolné výtvarné prostředky, které rádo používá (pastelky, fixy, voskovky, vodovky atd.) a nechte jej pracovat. Jestli máte jakékoli další dotazy nebo nápady, rozhodně neváhejte mi napsat. Takže znovu v bodech:

  • nová výzva (téma) je každý den během tohoto týdne zveřejněna v osm hodin ráno (08:00)
  • výběr pomůcek k malování či kreslení (tužka, voskovky, vodovky, pastelky, fixy) nechám zcela na vašich dětech
  • posílejte vždy jeden obrázek za jedno dítě
  • email musí mimo obrázek obsahovat celé jméno dítěte (nebo křestní jméno s přezdívkou, pokud ji má), ideálně i s krátkým popiskem, co na obrázku vidíme
  • obrázky s textem posílejte na cirklova.b@gmail.com do devíti hodin večer dne, kdy bylo dané téma zadané (tedy do 21:00)
  • obrázky budou zveřejněné následující den do poledne (tedy do 12:00)
  • nepotřebuji znát věk ani bydliště dítěte
  • i kdyby byl obrázek podle vás “úplná nic neříkající čmáranice”, stejně ho pošlete

Dnes máme téma

POHÁDKOVÁ BYTOST

Pomozte dětem připravit papír a pomůcky, vysvětlete mu co je pohádková bytost (pokud to neví), a nechte je ideálně samostatně nebo jen s minimální pomocí pracovat. Dejte dětem šanci, ať se samy vyjádří, jak chtějí. Moc se těším na výsledné obrázky.

Tentokrát přináším pro děti pohádkové hádanky:

  • Jak se jmenovala holčička, která nosila červený čepeček a potkala v lese zlého vlka? (Červená Karkulka)
  • Doplň: Dlouhý, široký a … ? (Bystrozraký)
  • Znáte jména všech sedmi trpaslíků z pohádky o Sněhurce? (Šmudla, Prófa, Kejchal, Rejpal, Stydlín, Štístko, Dřímal)
  • Pamatujete si jméno víly z pohádky o Petru Panovi? (víla Zvonilka)
  • Křemílka a Vochomůrku určitě znáte. Vystupují v pohádkách z mechu a … ? (Kapradí)
  • V čem bydlí skřítek Racochejl? (Ve starém klobouku)
  • Kolik oříšků měla Popelka? (Tři oříšky)
  • Princezna Ana a princezna, teď už královna Elsa se narodily v jednom království. Pamatujete si jméno toho království? (Arendele)
  • Podívejte se na obrázky. Víte, o jaké pohádky jde? Znáte jména postav? (rodiče zakryjí dole odpovědi dětem, které už umí číst)

 

Odpovědi:

a) Říkání o víle Amálce

b) Madagaskar (Glórie, Melman a Marty)

c) Legenda o Mulan (Mulan a Mushu)

d) Pat a Mat

e) Krteček

f) Hledá se Nemo (Nemo, Dory a Bourák)

 

Vymyslet si hádanky můžete i sami podle pohádek, které vaše děti znají.

Přeji krásný tvořivý den!

P.S. Budu ráda, když budete výzvu i sdílet dál s dalšími rodinami, děti se mohou libovolně přidávat k této výzvě i během týdne.

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Alena
    25.3.2020 at 10:28

    Dobrý den, přečetla a prohlédla jsem všechny obrázky. Dětská tvořivost je obdivuhodná. Je to dobrý nápad, jak děti zapojit, moc tomu fandím.

    • Odpovědět
      Bára
      26.3.2020 at 14:46

      Zatím má Výzva samé pozitivní ohlasy, od dětí i rodičů. Já sama jsem moc ráda, že můžu děti podpořit v jejich úžasné tvořivosti. 🙂

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu