0
Malování Rodina Výzvy

Výtvarná výzva pro děti – den první – sněhulák Koulička

pro děti (rodiče laskavě dětem nahlas přečtou) 🙂

Ahoj milé děti!

Dneska spolu začneme jedno skvělé dobrodružství. Budeme si sedm dní, tedy jeden celý týden, spolu malovat. Umíte vyjmenovat dny v týdnu? Každý den vás poprosím o jeden obrázek a udělá mi velikánskou radost, když ho namalujete a vaši rodiče mi ho pošlou vyfocený. Budu mít dokonce tak velikou radost, že si ho vystavím na svůj blog! A pak i vy a vaši kamarádi a babičky a dědečkové, všichni uvidí, jak moc jste šikovní. Tak si pojďte připravit to, s čím nejraději malujete nebo kreslíte. Můžete si nachystat tužku, pastelky, fixy, voskovky nebo vodovky, co jen budete chtít.

Dnes mám na vás první prosbu. Předevčírem jsem se probudila a koukala jsem, že nám za oknem sněží. Byla to pořádná sněhová vánice. Vločky lítaly sem a tam a všude bylo bílo. Věděli jste, že neexistují dvě úplně stejné sněhové vločky? Jak jsem tak koukala na ten sníh, došlo mi, že jsem si letos nepostavila ani jediného sněhuláka! Taková škoda! Chtěla bych si postavit sněhuláka, jmenoval by se Koulička a místo nosu by měl velikou oranžovou mrkev. Asi jako Olaf z pohádky Ledové království. Myslíte děti, že byste mi zvládly takového sněhuláka Kouličku namalovat? Budu se na něj moc těšit!

Pro rodiče

Milí rodiče,

moc mě těší, že jste se připojili se svými dětmi k této Výtvarné výzvě. Tento týden každý den si namalujeme jeden obrázek (mé děti budou malovat také) a všechny obrázky, které obdržím, dám druhé dopoledne na svůj blog. Proto potřebuji, abyste byli tak hodní a hotové obrázky mi posílali na email cirklova.b@gmail.com. Do předmětu zprávy uveďte Výtvarná výzva. Do emailu mi pak přidejte naskenovaný nebo vyfocený obrázek, vždy prosím poslat jeden obrázek za jedno dítě (doma ať si jich samozřejmě nakreslí libovolné množství). Doplňte také vysvětlivku, co na obrázku vidíme a celé jméno dítěte (nebo křestní jméno a třeba přezdívku, jde mi jen o to, aby se vám pak obrázek snadno hledal, protože Elišek a Pepíků může být hodně 🙂 ). Věk uvádět nemusíte, ani bydliště. Email s textem a obrázkem mi prosím zasílejte vždy v den dané výzvy nejpozději do 21 hodin (tedy do devíti hodin večer), abych to stihla do druhého poledne připravit a zveřejnit. Nové zadání dostanete se svým malým umělcem tady na blogu vždy ráno v osm hodin, po celý týden (tedy od tohoto pondělí až do neděle). Jestli máte jakékoli další dotazy nebo nápady, rozhodně neváhejte mi napsat. Takže v bodech:

  • nová výzva (téma) je každý den během tohoto týdne zveřejněna v osm hodin ráno (08:00)
  • výběr pomůcek k malování či kreslení (tužka, voskovky, vodovky, pastelky, fixy) nechám zcela na vašich dětech
  • posílejte vždy jeden obrázek za jedno dítě
  • email musí mimo obrázek obsahovat celé jméno dítěte (nebo křestní jméno s přezdívkou, pokud ji má), ideálně i s krátkým popiskem, co na obrázku vidíme
  • obrázky s textem posílejte na cirklova.b@gmail.com do devíti hodin večer dne, kdy bylo dané téma zadané (tedy do 21:00)
  • obrázky budou zveřejněné následující den do poledne (tedy do 12:00)
  • nepotřebuji znát věk ani bydliště dítěte
  • i kdyby byl obrázek podle vás “úplná nic neříkající čmáranice”, stejně ho pošlete

Dnes máme téma

SNĚHULÁK KOULIČKA

Pomozte dětem připravit papír či čtvrtku a další pomůcky, vysvětlete mu co je sněhulák, (pokud to neví) a nechte ho ideálně samostatně nebo jen s minimální pomocí pracovat. Nechte své dítě, ať se kreativně vyjádří, mě nezáleží na tom, že sněhulák bude hranatý nebo fialový, chci, aby vaše dítě mohlo tvořit, trénovat si ruku a fantazii. Ať se projeví jeho jedinečnost a vnímání světa. Chvalte své dítě a podněcujte v něm chuť něco vytvářet.

Jako malý bonus jsem si pro rodiče a děti připravila pár konverzačních a naučných témat, když budete po malování nebo před ním chtít diskutovat a děti případně něco naučit. Určitě jste si všimli malých náznaků v textu nahoře. Otázky samozřejmě přizpůsobte věku dítěte.

  • Umíte vyjmenovat dny v týdnu? (pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota a neděle)
  • Víte, že nikdy nejsou dvě vločky stejné?

Můžeme však v podobném duchu i pokračovat

  • Můj sněhulák by se jmenoval Koulička, což vychází od slova koule. Víte, co je koule za těleso? Znáte nějaká další tělesa? (Válec, hranol..) Verze pro mladší děti – Víš jaký tvar je kruh? Znáš další tvary?
  • Jak by jsi pojmenoval/a svého sněhuláka? (Pepík, Tlouštík, Snížek, Sněhulda…)
  • Sněhulák se staví ze sněhu. Víš, jakou má sníh barvu? Jaké znáš další barvy? (Sníh má bílou barvu. Znám také červenou, modrou, zelenou atd.) Verze pro starší děti – Víš jak se sníh řekne anglicky? Jak se řekne bílá anglicky?
  • Víš, jaká zvířata žijí v zemích, kde je hodně sněhu a ledu? (lední medvěd, tučňák, polární liška – zvířata můžete rovnou ukázat dětem na internetu na obrázcích či videích)
  • Znáš nějaké zimní sporty? (hokej, bruslení, lyžování…)
  • Víš co je led? (zmrzlá voda)
  • Co si oblečeš, když máš jít v zimě ven? Plavky nebo teplé oblečení, čepici a šálu? (teplé oblečení, čepici a šálu)
  • Umíš vyjmenovat všechna roční období? (jaro, léto, podzim, zima)

Pokud se dozvíte i nějaké vtipné odpovědi, budu ráda, když mi je připíšete do emailu s obrázkem. Budu se těšit na výtvory (dnes do devíti večer) a přeji krásný tvořivý den!

P.S. Budu ráda, když budete výzvu i sdílet dál s dalšími rodinami, děti se mohou libovolně přidávat k této výzvě i během týdne.

 

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

  • Odpovědět
    Alena
    23.3.2020 at 11:40

    Dobrý nápad, věřím, že malování děti zaměstná, rodiče to teď nemají snadné, potřebují si odpočinout.

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu