0
Doporučené Ostatní Rodina

Úterý – pečujte o vztah s partnerem / manželem (partnerkou / manželkou)

Doba koronavirová se vyznačuje mimo jiné tím, že se zvedla rozvodovost a i mnoho nesezdaných párů se rozešlo. Lidé jsou více spolu doma, takže mají možnost se lépe poznat, a to nejen z té dobré stránky. Bohužel hodně lidí prochází stresem, trápí se kvůli nejisté budoucnosti, případné ztrátě práce, neumí pracovat s nově získaným časem a často se uchylují k neduhům jako je alkoholismus a podobně. Ani jedno z toho pochopitelně vztahům nesvědčí. Přitom zrovna teď by se páry měly semknout a podporovat se, aby zvládly “těžké časy”.

Zamyslete se nad tím, jestli ve vašem vztahu děláte dost. Jestli se navzájem třeba nezanedbáváte. Zvlášť v dlouhodobějších vztazích může dojít k tomu, že si lidé nedávají najevo dostatečně lásku, protože se stávají jeden pro druhého samozřejmostí.

Dáváte dostatečně najevo svou lásku? Neznamená to ovšem, že člověk dělá druhému sluhu a je mu bezvýhradně k dispozici. Že se chová zoufale a romantická gesta “přehání” nebo žene do extrému. Jako asi u všeho v životě, je to věcí rovnováhy, dáváme i dostáváme, staráme se a je o nás staráno. Když je to jednostranné, tak to nefunguje. Oba si ve vztahu chtějí připadat milovaní, a nikdo si nechce připadat do něčeho nucený. Láska není jen věcí velkých gest, často jsou to maličkosti, které dají partnerovi najevo, že je milovaný. Jemné pohlazení, hezké slovo. Dnešek využijte k tomu, že milým způsobem připomenete své drahé polovičce, že vám na ní záleží. Nenuťte toho druhého, aby vám to oplácel, nečekejte, že hned začne dělat pro vás to samé, co vy pro něj. Ve fungujícím vztahu víte, že lásku dostáváte. Třeba si vzpomenete, že vás vaše milovaná vzala za ruku, že vám váš muž uvařil dobrý čaj, že vás pohladil/a nebo něco podobného.

Tipy

  • Udělejte si na sebe čas, třeba až půjdu děti spát, tak si připravte film a velkou deku.
  • Zeptejte se partnera / partnerky, jaký měli den (a opravdu je vyslechněte).
  • Složte svému milému / své milé upřímnou poklonu (a neočekávejte zpětnou vazbu. Když řeknete něco milého a je vidět, že čekáte, až druhý složí poklonu vám, působí to, jako že jste to řekli jen proto, abyste slyšeli sami něco milého. Působí to pak neupřímně.).
  • Udělejte pro partnera / partnerku něco milého (stačí nachystat oblíbený čaj, namasírovat nohy nebo darujte maličký dárek (například oblíbenou čokoládu)).

Bonus – děti

Dnes si s dětmi vystřihujte. S menšími vystřihněte základní tvary (trojúhelníky, kolečka, čtverce…) a skládejte z nich různé obrázky. Skvělé jsou i některé dětské časopisy, ve kterých často najdete veselé vystřihovánky. Dětem doporučuji používat dětské nůžky se zaoblenou špičkou. Než děti nůžky vezmou do ruky, poučte je, jak se nůžky bezpečně používají.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu