0
Domácnost Doporučené

Uklízíme a pomáháme

Přišlo na mě jaro a tak jsem šla… uklízet! Jarní úklid se koná v řadě domácností, hlavně proto, že do oken zasvítí sluníčko a snadno si všimneme, že okna jsou zapatlaná až hrůza. Tohle zjištění způsobí řetězovou reakci, neboť s hadrem v ruce si uvědomíme, že zdaleka nejen okna potřebují očistu. U nás doma je na první pohled celkem uklizeno, ale na ten druhý (při pohledu do polic a šuplíků) byste ale našli pěkný zmatek. Já se v něm celkem orientovala, ale dospěla jsem k názoru, že je třeba dát si to doma doopravdy do pořádku. Navíc jsem dostala do rukou knížku Uklizeno jednou provždy, které mě krásně namotivovala!

Začala jsem předsíní, kde toho tolik nebylo, pak místnůstkou pod schody, kde je taková úložná místnost pro dekorace, boty, karnevalové masky či čistící prostředky. Tato místnost volala po úklidu už dlouho a díky tomu, že jsem se do ní pustila, rovnou jsem vyndala jarní dekorace a vyměnila je za ty zimní. Vítej jaro!

Po úklidu této malé místnosti (ale se spoustou věcí) jsem se přesunula do kuchyně. Tam bylo jasné, že to bude na dlouho. Nejen, že se musí setřít vrchní část skříněk, ale musí se vytřít všechny skříňky i zevnitř, police, vymýt trouba, mikrovlnka a lednice a všechno přeorganizovat tak, aby to dávalo větší smysl. Zjistila jsem, že mám plno věcí, na které jsem už zapomněla, protože byly pohřbené v zadní části skříněk. Udělala jsem si z jedné skříňky místo “na snídaně a chystání svačin”, doplnila kořenky a všechno přerovnala. Když jsem skončila, kochala jsem se šťastně výsledkem.

Díky vyklízení se mi uvolnily dvě police. Konečně nemusím skladovat pánvičky na sebe a jeden šuplík mohu dokonce věnovat čajům a horké čokoládě. 🙂

 

Úklid ještě bude pokračovat několik dní, čeká mě koupelna, ložnice a dětské pokoje. Bude to spousta práce, protože jde o hloubkový úklid, ale už teď jsem vytřídila tři plné tašky věcí, hraček a jídla, které jsme mohli darovat na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

V Písku se otevřelo nové místo přesně pro tento účel. Až budete při letošním jarním úklidu přemýšlet, kam s věcmi, které ještě mají využití, jen ne u vás doma, zajděte na některé ze sběrných míst u vás v okolí. V Písku je sběrné místo v přízemí objektu kina Portyč v Čechově ulici 406 (vchod z ulice V Portyči). Sběrné místo je otevřeno denně od 10 do 13 hodin a od 15 do 20 hodin.

Na sběrné místo v Písku u kina Portyč je možné dovézt tyto věci:

  • lůžkoviny (polštáře, peřiny, povlečení, prostěradla), ručníky, utěrky (prosíme nové nebo v perfektním stavu)
  • malé kuchyňské elektrospotřebiče (mikrovlnné trouby, rychlovarné konvice, elektrické vařiče), fény
  • úklidové prostředky (mopy, smetáčky, lopatky, mycí prostředky, houbičky na nádobí, prachovky, odpadkové koše)
  • hygienické potřeby (kartáčky na zuby, zubní pasty, mýdla, sprchové gely, šampony, toaletní papír, papírové kapesníky, hygienické vložky, dětské pleny – různé velikosti…), hřebeny
  • hračky pro děti od 0 do 12 let
  • nádobí, kuchyňské náčiní (menší hrnce, kastroly, talíře, hrnečky, příbory, nože, vařečky…)
  • sušené kojenecké mléko, dětské příkrmy
  • dětské oblečení (od 0 let), prosíme jen nové nebo v perfektním stavu
  • trvanlivé potraviny (paštiky, pomazánky, olejovky, cestovní másla, malé marmelády, tavené sýry apod.)

Ne každý si může dovolit darovat peníze, ale díky úklidu u sebe doma budete možná překvapeni, kolem věcí se pro charitativní účely najde!

Další možností je darovat hračky třeba do školek nebo dětských domovů a další věci třeba na charitu. Tak to děláme každý rok. To, co už nefunguje, je rozbité, hodně obnošené či děravé se nebojte vyhodit či zrecyklovat (stará trička jsou skvělá třeba pro hadry na vytírání). Ať vám jde úklid od ruky, přátelé! 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu