0
Domácnost Návody Ostatní Recenze Rodina

Tradinář

Mám tady další novinku na knižním trhu, krásnou a zajímavou knihu s názvem Tradinář, která zaujme už na první pohled.

Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

– oficiální text z obalu knihy

Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky, obyčeje i tradice, ale také praktický dopad – jak dětem vše vysvětlit, co si připravit a uvařit, jak si svátky s rodinou a přáteli, ale třeba se sousedy co nejlépe užít?

Tradinář objasňuje konkrétní svátky, popisuje jejich obyčeje a zvyky, odkrývá jejich nadčasovou podstatu a promítá je do současného života rodin s dětmi. Obsahuje návody na společné tvoření a hraní, na zpracování sezonní sklizně a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (například mazanec, vrkoč, trdelník nebo svatomartinskou husu), v souladu s přirozeným rytmem roku.

Tři králové ~ Hromnice ~ masopust ~ Morana
Velikonoce ~ čarodějnice ~ máje ~ letnice
svatojánská noc ~ poutě ~ dožínky ~ posvícení
Dušičky ~ advent ~ Vánoce

Žijte tady a teď a hledejte a vnímejte krásu všedního dne. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. To jsou hodnoty, které tu budou s námi vždycky. S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce.

Jak to vidím já

Tradinář má čtvercový formát a tvrdé desky. Jsou dvě verze, můžete si pořídit knihu s bílým obalem nebo obalem s fotografií vlčích máků. Těžko říct, který je hezčí, mě se líbí oba dva. Kniha je krásná i uvnitř, je plná fotografií, které mají příjemnou atmosféru. Obě varianty (bílá i maková) mají obsah stejný.

Kniha začíná hezky řešeným Obsahem doplněným o jemné černobílé kresby rostlin. Pokračuje Příběhem za knihou, kde autorky vysvětlují, proč vlastně Tradinář vznikl. O kousek dál najdete Cyklus roku i s grafickým znázorněním. Každý měsíc (a tedy každá nová kapitola) začíná velkou fotografií rozprostřenou po celé dvoustraně s nápisem. Orientace v knize je tak snazší, i při zběžném rychlém listování. Začínáme lednem, kdy měsíc po měsíci kniha vysvětluje svátky celého roku, zažité české tradice a nabízí i inspiraci z rodinných tradic obou autorek. Autorky samy vybízí čtenáře, aby si každý našel sám, co se mu líbí a využil knihu především jako inspiraci než jako návod, který se musí dodržet slovo od slova. A inspirovat tahle kniha skutečně dokáže.

Pro představu, teď vás jistě bude zajímat blížící se únor, kdy se podle knihy můžeme těšit na Hromnice, svatého Valentýna (zmíněný je i svatý Blažej, svatý Matěj a svatá Dorota), Masopust a Postní dobu před Velikonocemi. V knize se dozvíte, proč se Hromnice vlastně nazývají Hromnice a jak je slavili naši předci, a najdete návody, jak si vytvořit vlastní svíčku. Dalším tipem je pěstování zelených výhonků, kdy dostanete radu, jak s potomky zkusit nechat doma vyklíčit například rukolu, kterou si poté můžete sníst. U části s Masopustem zase najdete podrobné vysvětlení svátku a pro změnu například recepty na kynuté i nekynuté Masopustní koblížky.

Líbí se mi, jak je kniha graficky řešená a díky tomu přehledná. Jsem velice ráda, že je součástí mé domácí knihovny.

Tradinář mě okamžitě zaujal, je to krásná a velmi inspirativní kniha. Jako milující rodič stále čerpám inspiraci, co s rodinou podniknout a líbí se mi myšlenka, že se naše činnosti budou opírat i o klasické české tradice a svátky, které tak přežívají dál. Naše země je krásná a naše svátky a tradice jsou zajímavé a úžasné, takže jsem ráda, že mi je kniha dokázala nejen připomenout, ale i srozumitelně vysvětlit.

Jistě pro vás nebude po předchozích řádcích žádným překvapením, že knihu vřele doporučuji. 🙂

Ukázka z knihy

O knize

Tradinář napsala Monika Kindlová a Martina Boledovičová, vydalo ji nakladatelství Smart Press. Kniha má 288 stran.

AKCE!

Dnes máte poslední šanci nakoupit Tradiář se slevou 25%!

 

Za knihu velice děkuji nakladatelství Smart Press.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu