0
Doporučené Recenze

Svátky v Kavárně nových začátků (knižní recenze)

Předchozí knihu Debbie Johnsonové jsem přečetla jedním dechem. A díky tomu, že knížka byla tak čtivá a krásně odpočinková, uvízla autorka v mém hledáčku. Nemusela jsem naštěstí čekat dlouho a vyšla její další kniha, tentokrát s názvem Svátky v Kavárně nových začátků.

Anotace

V Kavárně nových začátků, která stojí na vysokém útesu, si připadáte jako na konci světa. Podávají se zde lahodné čaje, skvělé chleby a originálně zdobené cupcaky. Turisty i místní tu čeká veselý smích, společnost a bezpečí. Jako denní specialitu tu totiž mají na menu srdečné přivítaní.

Becca Fletcherová neměla Vánoce nikdy v lásce. Letos je to ale jinak a na svátky se těší. Navštíví sestru Lauru, která se nedávno i se svými dětmi odstěhovala do Dorsetu a vede tam jednu trochu ošuntělou, ale o to víc jedinečnou, kavárničku. Snad prvně v životě se těší na svařené víno (k snídani, obědu i večeři) a maratony vánočních filmů, které obvykle považuje za čiré utrpení.
Brzy i ona podlehne kouzlu Kavárny nových začátků, která podává horkou čokoládu tak dobrou, že roztaje i Rebečino srdce. A dokonce uvěří i tomu, že zázraky se dějí právě o Vánocích…

V Kavárně nových začátků se nepodávají jen dobroty, ale nabízejí tu i druhou šanci prožít život na maximum…

Můj názor

Jak název Svátky v Kavárně nových začátků napovídá, vrátíme se do prostředí zvláštní kavárny, která pochopitelně není jen tak ledajakou obyčejnou kavárnou, ale i terapeutickým místem, kde je (nejen) o zákazníky výborně postaráno. V minulé knize do kavárny přijela Laura, která po strašlivé rodinné tragédii potřebovala dát život dohromady. Díky úžasným lidem, skvělému prostředí a naplňující práci se Laura i její děti naučily jít vpřed, silnější a šťastnější. V nové knize na Lauřino pozvání přijíždí do kavárny i Lauřina mladší sestra Becca, kterou tíží staré bolestivé tajemství, o kterém její rodina ani přátelé nemají tušení. K tomu všemu přijíždí na Vánoce, které z hloubi srdce nesnáší. Přátelská atmosféra se však začne i Becce dostávat pod kůži a pomáhá jí hojit staré rány. K tomu dopomáhá především jedna stará paní, Edie, která umí dobře naslouchat a, co Beccu obzvlášť potěší, nikoho nesoudí.

Stejně jako u předchozí knihy, šlo o krásně čtivou knížku s lehkým prostým příběhem, hezkou romantickou zápletkou a laskavostí, která potěší na duši. Osobně jsem si užila i rošťáckou povahu a humor hlavní hrdinky a jejího nápadníka. Knížce na první pohled vévodí výrazná světle modrá obálka s lákavou ilustrací horké čokolády. Když to vidím, mám si chuť hned hrneček dát! Já jsem na tohle hrozná, a pak se divím, že se nevejdu do kalhot. Ach jo. Každopádně… Knížka zaujme nejen obalem, ale i obsahem. Je to maximálně odpočinková kniha, kterou nebudete chtít odložit, ne nutně proto, že by byla tak napínavá nebo nepředvídatelná, ale protože vás bude bavit. Bude vás těšit. Tak jako mě. Jsou totiž večery, kdy člověk nepotřebuje nějakou hlubokou filosofickou záležitost, někdy chce jen něco milého, co ukazuje, že ve světě, kde se děje plno špatností jsou i dobří lidé, kteří pomáhají a starají se o druhé. Laskavost, láska a přátelství jsou jedny z pilířů příběhu této knihy, zrovna tak jako té předchozí. Zahoďte předsudky vůči romantickým knihám a nechte se na chvilku unést fantazií do míst jedné speciální kavárny… Věřte mi, užijete si to. 🙂

Myslím, že můj názor na knihu je jasný. Kniha se mi líbila a jako příjemnou oddechovku ji vřele doporučuji.

O knize

Svátky v Kavárně nových začátků napsala Debbie Johnsonová, přeložila Jana Kordíková a obálku ilustrovala Karolína Urbánková. Knížka má 216 stran a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis, kterým tímto za výtisk velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu