0
Recepty

Štrúdl

Jednoduchý, voňavý, plný jablek a vonící skořicí, takový je klasický štrúdl (a já mám pořád tendenci psát štrůdl 😀 ). Jak na něj?

Co potřebujeme:

  • jablka (cca 580 g)
  • skořici (množství na čajovou lžičku)
  • třtinový cukr (množství na pět polévkových lžic)
  • máslo (nožem si uřízneme tak pět malých a velmi tenoučkých plátků, použijeme je jen pro „ovonění“ štrúdlu)
  • listové těsto (můžete koupit i rovnou rozválené na plát)
  • citron (stačí malá půlka, použijeme asi tři polévkové lžíce citrónové šťávy)
  • strouhanku (asi dvě polévkové lžíce)
  • vejce (na potírání)

Postup:

Umyjeme si pečlivě ruce. Dáme si předehřát troubu na 185 °C. Rozválené obdélník těsta na pečícím papíře si rozložíme na kuchyňskou linku.

Vezmeme jablka, oloupeme je a zbavíme jadřince. Následně jablka nahrubo nastrouháme na struhadle nebo v robotovi.

V malé misce vedle si smícháme pět polévkových lžic třtinového cukru s jednou čajovou lžící skořice. Zamícháme a následně vmícháme pečlivě do nastrouhaných jablek. Do směsi přidáme asi tři polévkové lžíce citrónové šťávy a zase zamícháme.

Na těsto nasypeme a rozprostřeme strouhanku. Ta se používá proto, aby těsto příliš nenavlhlo z jablečné směsi. Pak vezmeme do ruky jablečnou směs a nad mísou (nebo dřezem) sevřeme směs v pěsti tak, aby vytekla přebytečná tekutina. Vyždímanou směs (promiňte mi ten výraz) položíme na strouhanku. Vezmeme další a stejně pokračujeme, dokud nemáme na štrúdlu všechna nastrouhaná jablka. Náplň soustředíme na „střední pruh“, aby se dalo těsto pak složit. Na náplň položíme pár tenkých plátků másla). Těsto složíme (jak vidíte na fotce) a na všech stranách prsty jemně „utěsníme“.

Rozšleháme si v misce vajíčko. Těsto vajíčkem pak potřeme a vložíme těsto na pečícím papíře na plech do středy trouby. Necháme péct asi 40 – 50 minut. Štrúdl pěkně celý zezlátne a těsto se rozlístkuje na několik vrstev. Máme hotovo! Přeji dobrou chuť 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Sdílet na Pinterestu

    Sdílej