0
Doporučené Recepty

Snadný recept na krásně nadýchané lívance

Lívance jsou naší snídaňovou a svačinovou  stálicí. Jsou snadné, rychle nachystané a navíc – krásně nadýchané!

Na lívance je skvělé mít lívanečník, díky kterému dosáhnete stejných kulatých lívanečků. Já si na lívanečník dělám zálusk, ale zatím ho nemám – vystačím si se svou milovanou pánví na palačinky od Tefalu, která mi už roky věrně slouží. Třeba snad časem… Každopádně tyto lívance rozhodně vyzkoušejte, protože jsou snadné (nenechte se zarazit vyšlehanými bílky, je to záležitost na malou chvilku) a ingredience jsou snadno dostupné v každém krámku s potravinami. Líbí se mi navíc, že je můžete podávat tak, jak máte zrovna chuť – na sladko, na slano, vrstvit je na sebe jako dort nebo je na sucho k něčemu jen tak přikusovat. Jen o tom mluvím a už bych si šla dělat další várku! 😀

Co potřebujeme na nadýchané lívance

Seznam není nijak dlouhý ani exotický – suroviny snadno získáte v nejbližším krámku. Cukr můžete použít krupicový nebo krystalový, dokonce ani třtinový není problém.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 33 g cukru
  • 330 g hladké mouky
  • 400 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 1 kypřící prášek

Postup pro přípravu nadýchaných lívanců

Příprava lívancového těsta

1.

Nachystejte si pánev, potřete ji mašlovačkou lehce řepkovým olejem, ale sporák ještě nezapínejte.

2.

Rozklepněte si obě vejce a oddělte žloutky od bílků. Oba bílky pak vyšlehejte pomocí šlehače s metličkami do husté bílé pěny, která tvoří špičky, když metličky vytáhnete.

3.

Smíchejte si v míse bokem mouku, špetku soli a kypřící prášek. V jiné míse zase smíchejte žloutky s cukrem a mlékem.

4.

Smíchejte žloutkovou směs s moučnou a pečlivě rozmíchejte. Přidejte vyšlehané bílky a opět vše vařečkou smíchejte tak, aby se těsto spojilo, ale ne déle. Těsto by mělo konzistencí být tekuté, ale méně než třeba těsto na palačinky, ovšem více než třeba těsto na chleba. Mělo by se dát nalít pomalu na pánev. Konzistenci si můžete lehce upravit přidáním mléka (pokud je příliš husté) nebo mouky (pokud je moc tekuté).

5.

Konečně rozehřejeme na střední teplotu pánev. Tady se opět budete řídit vlastním sporákem – pokud lívance budou příliš rychle černat, ztlumte výkon. Na zahřátou pánev pomocí menší naběračky nebo velké lžíce nandavejte hromádky o velikosti vytoužených lívanců. Jak těsto lehce zmatní a na povrchu se začnou objevovat bublinky, je nejvyšší čas lívanec pomocí obracečky otočit. Je to všechno poměrně rychlé, proto doporučuji neopouštět stanoviště. Položte si na linku talíř, kam budete lívance z pánve pokládat.

6.

Máte hotovo! Tadáá – dobrou chuť!

Co k lívancům nachystat

K lívancům se hodí všechno možné, od medu, marmelád, slazeného tvarohu či zakysané smetany až po ovoce, oříšky, různé čokoládové pomazánky a podobně. Můžete si je vychutnat také naslano se sýrem, šunkou, bylinkami a tak dále. Nebojte se experimentovat. ♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 🩷

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu