A máme tady první recept roku 2019! A začneme s makovou buchtou, tedy makovcem s citronovou polevou. Na internetu se můžete dočíst, že mák má řadu skvělých vlastností a je lidskému organismu velmi prospěšný.
Například na stránkách vimcojim.cz píší: Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší, než je mák. Z minerálních látek je velmi vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu. Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.
Ale to není důvod, proč jsem se rozhodla pro makovec s citronovou polevou. Abych byla naprosto upřímná, dostala jsem na něj prostě chuť. Dlouho jsem ho neměla a možná jsem ho někde zahlédla nebo nevím, ale najednou mi v hlavě probliklo Mám chuť na makovec, musím jej upéct! A bylo.
Mám doma recept, který všechny ingredience na makovec odměřuje na hrnky. Říká se tomu hrníčkový recept a takových receptů na různé buchty najdete na internetu celou řadu. Nemusíte tak vůbec použít váhu, prostě vezmete hrneček a odměřujete s jeho pomocí. A tohle je jednoznačně ten nejlepší hrníčkový makovec, jaký jsem kdy zkoušela.
Já ale chtěla také znát přesné gramy a mililitry. Asi proto, abych mohla experimentovat, co se stane, když něčeho přidám nebo uberu. A díky tomu, že jsem chtěla tento článek přidat na blog, tak jsem se konečně k tomu převážení surovin odhodlala. A pro vás mám jak hrníčkový recept, tak recept s gramy a mililitry 🙂 Akorát recept na polevu se skládá z odměřování na gramy a lžíce, ale to jsem se rozhodla ponechat tak, jak to je.
Forma: Zde jsem použila kulatou formu o průměru 26 cm, ale makovec byl velmi nízký. Pokud chcete makovec vyšší, doporučuji vyzkoušet formu s menším průměrem.
Co potřebujeme na makovec s citronovou polevou:
na makovec
- mletý mák (1 hrnek) – 120 g
- hladkou mouku (1 hrnek) – 120 g
- cukr krystal třtinový (necelý hrnek) – 100 g
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- studené mléko (necelý hrnek) – 300 ml
- olej slunečnicový (trošku) – 50 ml
na polevu
- horká voda (1 lžíce)
- citronová šťáva (1 lžíce)
- 100 g moučkového cukru
Jak na to:
Dáte si předehřát troubu na 180°C (vrchní a spodní ohřev, když používáte horkovzduch, tak se nastavuje teplota nižší. Zkuste tak 170°C).
Smícháte si hladkou mouku s kypřícím práškem. Následně přimícháte mák a cukr. Jinak řečeno, nejprve smícháte suché ingredience.
Pak k nim přimícháte mléko, pořádně promícháte, přidáte olej a opět pořádně promícháte. Když se všechny ingredience spojí, vlijete těsto do formy (vyškrabejte z mísy za pomoci stěrky) a dejte péct na 45 minut do rozehřáté trouby.
– poleva
Nechte makovec vychladnout a zatím si připravte citronovou polevu. Buďme k sobě upřímní, měla by se jmenovat cukrová, díky výraznému nepoměru citronové šťávy a cukru, ale holt se jí říká citronová, tak u toho zůstaneme. 🙂
Smíchejte vidličkou vodu, vymačkanou šťávu z citronu (1 polévkovou lžíci šťávy) a moučkový cukr. Když se směs spojí, nalijte ji a rozetřete po vychladlém makovci. Pokud konzistence není ideální, přidejte dle potřeby cukr nebo citronovou šťávu. Poleva by neměla být moc tekutá, ale ani úplně tuhá, protože v lednici pak ještě trochu ztuhne. A pokud máte polevy málo, prostě zdvojnásobte dávku ingrediencí pro přípravu polevy.
Potřený studený makovec vložte na chvíli do lednice a nechte polevu ztuhnout. Udělá se taková krásná krustička. 🙂 Pak už jen nakrájet a přeji dobrou chuť!
Tipy:
- Třtinový krystalový cukr do těsta lze samozřejmě nahradit klasickým bílých krystalovým cukrem.
- Makovec vychladne rychleji, když jej vyndáte z formy. Když ale vystydne, vraťte jej do formy a pak polijte polevou. Díky formě nebudete mít polevu všude, ale jen na makovci.
- Dozdobit makovec nemusíte citronovou polevou, ale klidně i jen moučkovým cukrem. Pokud si z papíru vystřihnete šablonku, můžete vysypat cukrem i různé pěkné tvary!
- Tohle je tip k nezaplacení 😀 Po konzumaci makovce si v zrcadle zkontrolujte zuby!
Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?
Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥
Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu – banánový koláč nebo Bebe buchtu.
Žádné komentáře