0
Doporučené Recenze

Slunečné dny a mořský vánek

Krásné pondělí přátelé,

dnes pro vás mám recenzi knihy Slunečné dny a mořský vánek od spisovatelky Carole Matthewsové. Jestli máte pocit, že je vám to jméno povědomé, tak máte pravdu. Nedávno jsem tuto autorku zmiňovala spolu s knihou Čokoládový klub.

Jestli se minule Carole Matthewsová dostala na můj list autorů, které si musím hlídat, protože mě zaujaly, pak v tomto případě mě utvrdila v tom, že na list patří. Autorka skvěle píše, její knížky se dobře čtou a je to skutečně oddychová četba. Přesně ta, kterou si v rušných dnech vytáhnete, když čekáte na lavičce před školou na dceru nebo v posteli chcete číst něco pohodového před spaním. Knihu Slunečné dny a mořský vánek jsem měla přečtený raz dva. Užila jsem si celkem prostý, ale pěkný příběh o ženě s pohnutou životní zkušeností, která se snaží opět najít  naději a pod nohama pevnou zem. Dojde na lásku (vždyť taky je to román) a i na trochu erotiky. Celý příběh je psaný z pohledu hlavní hrdinky Jodie.

O čem kniha je

Jodie doslova utíká od svého života v Londýně na ostrov Wight, kde má její bratr krásný hausbót. Ten hausbót se jmenuje Slunečné dny, ale věčně pracovně vytížený bratr jej zatím vůbec nepoužívá, tak jej Jodie využije, jako své útočiště. Z pouhého ubytování se v průběhu příběhu stane její nový domov. Jodie má zraněnou duši, utrpěla strašlivou ztrátu a snaží se znovu najít chuť do života. Opustila práci, kamarádku i manžela a dává si čas, který nutně potřebuje.  Místo ale aby mohla v klidu rozjímat a možná se i utápět v sebelítosti, do života jí vtrhne hospodyně Marylin, kterou Jodiin bratr požádal o dohled nad svou sestrou. Marylin je plný života, je hlučná a barevná, což se v prvním momentě Jodie vůbec nelíbí, ale brzy jí dojde, že i ona potřebuje v životě Marylinu energii a barvy. A že potřebuje písek pod nohama, vítr ve vlasech a zábavu. Ve vedlejším hausbótu s názvem Mořský vánek sídlí Ned, hlučný sochař, který vyřezává nádherné sochy a navíc denně cvičí jógu. S Jodie se Ned celkem rychle spřátelí. Nevědomky jí pomáhá nacházet ztracenou chuť do života on i nový přátelé, které Jodie na ostrově Wight potká. Jak to bude pokračovat s Jodie, jejím životem, hledáním ztracené rovnováhy i s jejím manželstvím se dozvíte na stránkách knížky Slunečné dny a mořský vánek.

Můj názor

Ano, knížka Slunečné dny a mořský vánek se mi líbila. Knihy, ve kterých tak snadno vplujete do příběhu a poznáte všechny postavy, kde tušíte příběh, ale necháte spisovatele, ať vás provází, překvapí nebo jen potěší, to je to, co si v nabytém dni chci přečíst. Chci začít číst a přestat až když se mi opravdu klíží oči únavou. Chci držet palce hrdinům knihy a nad záporáky mezi zuby zavrčet Ty grázle jeden, dobře ti tak! To chci. Žádné složitosti, jen prima pohodovou četbu. A taky jsem ji dostala. Těším se, až Carole Matthewsová vydá další román, budu si ji hlídat stejně, jako si teď hlídám třeba Julii Caplinovou.

Knížku Slunečné dny a mořský vánek vřele doporučuji jako oddechovou a pohodovou romantickou četbu. Bůh ví, že tyhle knihy potřebujeme, dramat máme za celý den až až, takový romantický únik skrze stránky knihy je osvěžující a příjemný.

O knize

Slunečné dny a mořský vánek napsala Carole Matthewsová. Knížka má 336 stran (93 kapitol), přeložila ji Alena Gentile a vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. Krásnou ilustraci na obálce připravila Kateřina Brabcová, obálku dala dohromady Martina Charvátová. Za knížku velice děkuji, opět jsem si ji velice užila.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu