0
Doporučené Ostatní

Rozdíly mezi podobnými zvířaty, aneb koho si pletete vy?

Dnešní článek mě napadl, když jsem si už po několikáté hledala rozdíl mezi lachtanem a tuleněm. Také jsem o něco později zjišťovala, jestli nám kolem kanceláře létají vlaštovky nebo jiřičky. Zajímalo by mě, koho si pletete třeba vy?

Podobná zvířata a jak se liší

Některá zvířata si jsou na první pohled opravdu hodně podobná. Lišit se mohou velikostí, způsobem rozmnožování, způsobem lovu či stravováním. Já chtěla v tomto článku vyzdvihnout především ty nejviditelnější rozdíly. Jdeme na to!

lachtan versus tuleň

Tihle dva se mi často pletou. Ale už nebudou!

Rozdíly

Podívejte se na přední končetiny. Zatímco u lachtana vypadají jako ploutve, u tuleně mají přední končetiny prsty s drápy. Když se podíváte na zadní končetiny zjistíte, že lachtan má nohy rostoucí “do stran”, zatímco tuleň má nohy srostlé a míří rovně.

Lachtani také mají náznak převislých vnějších “uší”, zatímco tuleni mají na hlavě v místě uší jen takové štěrbiny (otvory).

aligátor versus krokodýl

aligátor (vlevo) a krokodýl (vpravo)

Gaviál a krokodýl se rozpoznají od pohledu dobře, ale krokodýl a aligátor? Jaký je u nich rozdíl?

Rozdíly

Z nejviditelnějších rozdílů, i když u některých druhů méně patrných, je tvar hlavy. Krokodýlí tlama je užší a více do špičky směřující, zatímco aligátoři mají tlamu širší a zakulacenější. Dalším viditelnějším rozdílem je čtvrtý spodní zub, který je při sevření čelistí viditelný u krokodýla, ale u aligátora nikoli.

obrázek z: https://www.newsweek.com

emu versus pštros

Oba jsou to obrovští nelétaví ptáci, kteří dokáží překvapivě dobře běhat, díky svým silným nohám. Mají tedy hodně společného. Ale co rozdíly?

Rozdíly

Začněme počtem prstů u nohou. Zatímco pštros má dva prsty, emu má no noze prsty tři. Dalším viditelným rozdílem může být zbarvení. Pštrosí samci mají peří černé a bílé, samice mají šedo hnědé peří. Emu samci i samice mají tmavě hnědé peří. Kdybyste chtěli porovnat tyto ptáky co se do velikosti týče, je dospělý pštros podstatně větší než dospělý emu.

vlaštovka versus jiřička

Rozdíly

Vlaštovku od jiřičky můžeme rozpoznat například podle ocasu. Vlaštovky mají po obou stranách viditelně delší ocasní pera. Dále mají vlaštovky červené hrdlo, zatímco jiřičky bílé.

zajíc versus králík

Oba tyto druhy se vyskytují v české přírodě, ačkoli já osobně jsem v přírodě “na divoko” zatím potkala asi jen zajíce. Domestikovaného králíka najdeme třeba v domácnostech a zverimexech jako mazlíčka.

Rozdíly

Zajíc bývá podstatně větší než králík, už od pohledu. Má delší tělo a silné delší nohy. Také má zajíc podstatně delší uši než králík, na konci s černým zbarvením špiček.

jaguár versus levhart

levhart vpravo

Rozdíly

Abyste viděli rozdíly, musíte se trochu víc soustředit. V první řadě se dá říci, že jaguár je větší a také podstatně mohutnější, s širokými rameny. Břicho má oproti štíhlému levhartovi soudkovité. K tomu patří kratší ocas, zatímco levhart má štíhlé tělo a štíhlý dlouhý ocas, který mu pomáhá udržet rovnováhu na stromech.

Levharti (vpravo) mají relativně malou, hranatou hlavu s ostrými lícními kostmi a jasně definovanými liniemi. Naproti tomu jaguáři (vlevo) mají větší hlavy a kulatější obličeje s méně výraznýma ušima. Jaguár má také mnohem širší čelo a širší čelist než levhart.

Vzor srsti se mírně liší. Levhartí rozety (vpravo) jsou menší, méně složité a jsou seskupeny blíže k sobě. Jaguáří rozety (vlevo) jsou větší a uprostřed každé rozety je jedna z více malých černých skvrn.

obrázky: https://safarisafricana.com

včela a vosa

Rozdíly

Prvním výrazným rozdílem je velikost. Vosa je větší (a delší) než včela. Včela je od pohledu chlupatější a barevně žlutější, zatímco vosa má výrazné černé znaky.

havran versus vrána

Rozdíly

Odlesk vraního peří prý jde do zelenkava, zatímco u havrana do modra. Havran se také liší od vrány peřím, které mu kryje část nohou, skoro jako “ptačí kalhoty”.

kachna versus husa

Rozdíly

Tady jsou rozdíly dobře viditelné. Husa je větší než kachna a má výrazně delší krk a nohy.

Napište do komentářů

Pomohl vám tento článek se zorientovat v rozdílech podobných zvířat? A jaká zvířata se pletou vám? Nebo jste našli nějakou chybu? Budu ráda, když mi napíšete do komentářů.

Mějte se krásně ♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu