Internet se jen hemží recepty na rizoto, při jejichž vaření využijete speciální rýži a víno. Jenže já mám doma děti. Nechci dělat rizoto z vína, nechci kupovat speciální rýži. Je mi fuk jestli nebude stejné jako rizoto v Itálii. Chci, aby chutnalo dobře a aby ho snědla celá rodina.
Já to dělám tak. Když udělám kuřecí vývar a po prvotním využití (třeba na rajskou polévku) z něj ještě zbude nějaké maso a tekutina, tak maso rozeberu na menší kousky a ve vývaru uvařím rýži na rizoto. Díky vývaru, který rýže nasaje, má rizoto krásnou chuť. A taky díky osmaženému kuřecímu masíčku, mňam mňam. Tak to v domácnosti o více členech chodí, je třeba zužitkovat, co se dá 🙂
Co potřebujeme:
- kuřecí vývar
- rýži (klidně klasickou dlouhozrnnou)
- kuřecí maso (třeba prsa)
- lžíce sádla
- sůl, pepř
- sýr na strouhání
- zelenina (vhodná je mražená směs malých kostiček z kukuřice, hrášku a mrkve)
Jak na to:
Nejprve si dáme ve vývaru uvařit rýži. Asi dvě tři minutky předtím než je rýže uvařená, vhoďte do hrnce k rýži mraženou zeleninu, aby se rozmrazila a ohřála.
Do pánve dáme trošku sádla a rozehřejeme pánev. Na rozehřáté sádlo dáme kuřecí maso a sem tam promícháme, aby se maso lehce osmahlo a zezlátlo. Můžete osolit, případně lehce opepřit.
Když je rýže tak akorát měkká (hezky na skus, ne rozvařená!) a zelenina je hotová, scedíme. Do suchého prázdného hrnce rýži se zeleninou vrátíme a přikryjeme hrnec poklicí, aby nám to vydrželo teplé.
Osmahlé maso přidáme do hrnce k rýži a zelenině a promícháme.
Nandaváme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem a máme hotovo. Dobrou chuť!
Žádné komentáře