0
Recepty

Recept na Bún bò Nam Bộ

Moji milí, tohle je luxus. Je to jídlo plné zeleniny, pořádného masa, voňavých bylinek, lahodných nudlí i křupavých oříšků. Prostě bomba.

Jde o vietnamské jídlo. Dokonalost této pestré směsice surovin dokresluje zálivka tvořená rybí omáčkou, jablečným octem, vodou a třtinovým cukrem. Já jsem tohle parádní jídlo ochutnala v jedné vietnamské restauraci a dala jsem si tu práci, abych našla recept, který vykouzlí přesně tu samou lahůdku. Pojďme se do toho pustit!

Co potřebujeme:

  • 600 g hovězí kýty
  • 400 g skleněné rýžové nudle (široké)
  • jablečný ocet
  • rybí omáčku
  • 10 stroužků česneku
  • 3 paličky citrónové trávy
  • 2 mrkve
  • koriandr
  • dlouhé mungo klíčky
  • ledový salát
  • nesolené arašídy
  • třtinový cukr
  • sůl, pepř
  • jarní cibulku
  • salátovou okurku
  • 1 – 2 chilli papričky (nemusí být)

Postup:

1) Maso nakrájíme na tenké plátky a ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a čerstvě namletým pepřem. Plochou stranou nože rozmačkáme sedm stroužků česneku a citrónovou trávu a nasekáme obojí nadrobno. Přidáme k masu, ke směsi přidáme ještě dvě tři lžíce řepkového oleje, zamícháme, mísu přikryjeme potravinářskou fólií a umístíme do lednice, minimálně na hodinu.

2) Všechnu zeleninu kromě česneku omyjeme. Okurku ještě navíc oloupeme. Pak všechnu zeleninu, opět bez česneku, nakrájíme na nudličky. Syrové arašídy vyloupeme z té tvrdé slupky, opražíme nasucho na pánvi a zbavíme tenké slupky. Pak dáme teplé arašídy do hmoždíře a lehce rozdrtíme, aby se uvolnilo aroma.

3) Připravíme si zálivku. V misce si smícháme třtinový cukr, jablečný ocet, rybí omáčku a vodu v poměru 1 : 2 : 4 : 8. Na malém množství rozehřátého oleje orestujeme dorůžova česnek (3 stroužky), přelijeme zálivkou a přivedeme k varu a pak ihned vypneme sporák. Jestli si chcete přidat do zálivky chilli papričky, teď je vhodná chvíle.

4) Orestujeme a případně také dochutíme hovězí plátky. Uvaříme si nudle.

5) Do misek rozložíme pár plátků salátu, na ně vršíme nudle, maso, klíčky, zeleninu a bylinky (koriandr). Zalijeme zálivkou a posypeme rozdrcenými oříšky. Navrch můžeme přidat jarní cibulku.

Něco navíc

Jak jste si mohli všimnout z posledního obrázku, tak jsem trochu improvizovala. Neměla jsem klíčky mungo, ani koriandr, zato jsem měla ředkvičky, které bylo třeba zpracovat. I tak to bylo výborné jídlo. Také jsem hovězí maso místo na pánev umístila na pařáček do tlakového hrnce a asi tři čtvrtě hodiny na mírný stupeň dusila. Tento postup s tlakovým hrncem doporučuji spíše, pokud ovšem tlakový hrnek máte. Jinak pánev postačí.

Koriandr se můžete pokusit sehnat v Kauflandu, nudle má kdejaká vietnamská večerka. Klíčky mungo můžete sehnat v Makru. Přeji dobrou chuť!

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu