Moji milí, tohle je luxus. Je to jídlo plné zeleniny, pořádného masa, voňavých bylinek, lahodných nudlí i křupavých oříšků. Prostě bomba.
Jde o vietnamské jídlo. Dokonalost této pestré směsice surovin dokresluje zálivka tvořená rybí omáčkou, jablečným octem, vodou a třtinovým cukrem. Já jsem tohle parádní jídlo ochutnala v jedné vietnamské restauraci a dala jsem si tu práci, abych našla recept, který vykouzlí přesně tu samou lahůdku. Pojďme se do toho pustit!
Co potřebujeme:
- 600 g hovězí kýty
- 400 g skleněné rýžové nudle (široké)
- jablečný ocet
- rybí omáčku
- 10 stroužků česneku
- 3 paličky citrónové trávy
- 2 mrkve
- koriandr
- dlouhé mungo klíčky
- ledový salát
- nesolené arašídy
- třtinový cukr
- sůl, pepř
- jarní cibulku
- salátovou okurku
- 1 – 2 chilli papričky (nemusí být)
Postup:
1) Maso nakrájíme na tenké plátky a ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a čerstvě namletým pepřem. Plochou stranou nože rozmačkáme sedm stroužků česneku a citrónovou trávu a nasekáme obojí nadrobno. Přidáme k masu, ke směsi přidáme ještě dvě tři lžíce řepkového oleje, zamícháme, mísu přikryjeme potravinářskou fólií a umístíme do lednice, minimálně na hodinu.
2) Všechnu zeleninu kromě česneku omyjeme. Okurku ještě navíc oloupeme. Pak všechnu zeleninu, opět bez česneku, nakrájíme na nudličky. Syrové arašídy vyloupeme z té tvrdé slupky, opražíme nasucho na pánvi a zbavíme tenké slupky. Pak dáme teplé arašídy do hmoždíře a lehce rozdrtíme, aby se uvolnilo aroma.
3) Připravíme si zálivku. V misce si smícháme třtinový cukr, jablečný ocet, rybí omáčku a vodu v poměru 1 : 2 : 4 : 8. Na malém množství rozehřátého oleje orestujeme dorůžova česnek (3 stroužky), přelijeme zálivkou a přivedeme k varu a pak ihned vypneme sporák. Jestli si chcete přidat do zálivky chilli papričky, teď je vhodná chvíle.
4) Orestujeme a případně také dochutíme hovězí plátky. Uvaříme si nudle.
5) Do misek rozložíme pár plátků salátu, na ně vršíme nudle, maso, klíčky, zeleninu a bylinky (koriandr). Zalijeme zálivkou a posypeme rozdrcenými oříšky. Navrch můžeme přidat jarní cibulku.
Něco navíc
Jak jste si mohli všimnout z posledního obrázku, tak jsem trochu improvizovala. Neměla jsem klíčky mungo, ani koriandr, zato jsem měla ředkvičky, které bylo třeba zpracovat. I tak to bylo výborné jídlo. Také jsem hovězí maso místo na pánev umístila na pařáček do tlakového hrnce a asi tři čtvrtě hodiny na mírný stupeň dusila. Tento postup s tlakovým hrncem doporučuji spíše, pokud ovšem tlakový hrnek máte. Jinak pánev postačí.
Koriandr se můžete pokusit sehnat v Kauflandu, nudle má kdejaká vietnamská večerka. Klíčky mungo můžete sehnat v Makru. Přeji dobrou chuť!
2 Komentáře
Marissa
30.1.2019 at 20:23Jak chutné!
Bára
1.2.2019 at 14:30Vyzkoušela jste? 🙂