0
Doporučené Recenze

Recenze knižní novinky s názvem Jsi tam?

Krásné ráno přátelé, tak prázdniny nám za pár dní konečně začnou a bude víc času… třeba i na čtení! Tady na blogu najdete plno recenzí na nejrůznější knížky a stále přidávám nové, tak se nezapomeňte přihlásit k newsletteru, ať vám nic neuteče!

Tak. Dnešní recenze se bude týkat knížky Jsi tam?, což je knižní novinka nakladatelství Grada. V poslední době jsem propadla jejich oddechovým románům, které podráždí představivost a zároveň přináší pohodově strávený čas.

Anotace (oficiální popis nakladatele)

Nina je autorkou kuchařek, má vlastní byt, skvělé kamarády a milující rodinu. Od rozchodu je několik let sama. V den svých dvaatřicátých narozenin se rozhodne přihlásit na seznamku, kde se potká s Maxem, který jí na konci první schůzky řekne, že si ji jednoho dne vezme. A co je překvapivější – Nina si na okamžik, po letech nedůvěry k lásce, dovolí uvěřit.

Nová láska nemohla přijít v lepší chvíli. Ninin život je totiž harmonický jen na první pohled. Kde jsou ty šťastné a dobrodružné roky plné svobody po třicítce, které jí slibovaly časopisy, které hltala od puberty? Místo toho ji všichni pomalu, ale jistě opouštějí. Přátelství vyprchávají, kamarádky se vdávají a mají děti, ex-partneři se zasnubují, současní partneři potichu a bez vysvětlení mizí.

Můj názor

Překvapilo mě, že mě kniha příliš nezaujala. Popisek zněl totiž velice dobře. Jenže… také je těžké být knížkou, která přijde po Alex, léto a já, kterou jsem hodnotila velice pozitivně pro její humor a čtivost. To je holt těžká konkurence.

Děj knížky Jsi tam? byl dobrý. Tak co se mi na tom tedy nezdálo? Čím víc jsem toho přečetla, tím mi to bylo jasnější. Hlavní hrdinka Nina všechno do hloubky analyzuje. Všechno a všechny. Zbytečně do hloubky, trochu utahaně a zdlouhavě. Čtivo tím ztrácí šmrnc, jiskru a plynulost. V podstatě někde “zabřednete” do textu a čekáte až analýza skončí.

Myslím, že několik mých přátel a nejspíš i mé mladší já by právě pro  tenhle rys tuto knihu milovalo.

V knize Jsi tam? se mi líbily asi tak tři hlubší myšlenky o životě a musím říct, že se mě rozhodně zaujal moment, kdy hlavní hrdince bez vysvětlení přestává odepisovat přítel. Jak mi ten pocit byl známý! A myslím, že mnoha ženám je. Mužům nejspíš skoro vůbec! Úplně jsem cítila, jak se Nina dostává do pozice žebrajícího psa. Marně doufá v odpověď, v gesto lásky, v omluvu a vysvětlení, proč najednou není dotyčný dostupný. Vím, jak člověk sám sebou pak pohrdá, jak je mu trapně, že se doprošuje. V ten moment jsem Ninu opravdu litovala.

Můžu upřímně říct, že jsem si jistá, že tato kniha si najde své čtenáře, kteří z ní budou opravdu nadšení. Já myslím, že je dobrá, ale nemohu říct, že by mě vyloženě nadchla. Alex, léto a já je podle mě zkrátka lepší. Připomínám ale, že každý máme svůj vkus a určitě si přečtěte alespoň úryvek, protože možná zjistíte, že tohle je kniha přesně pro vás. Zvlášť pokud máte rádi rozebírání věcí do hloubky. 🙂

O knize

Knihu Jsi tam? napsala Dolly Alderton, přeložil Petr Kotouš. Ilustrace na obálce je od Piyapong89 (Shutterstock.com). Kniha má 336 stran a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis, kterým za tuto knížku děkuji.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu