0
Doporučené Recenze

Recenze knížky Řecké štěstí od Kateřiny Panou

Kateřina Panou vede na své Facebookové stránce oblíbený blog Řecké štěstí. Inspirovaná úspěchem blogu a návrhy čtenářů se pustila i do psaní knihy, kterou se právě chystám pro vás zrecenzovat. Vítejte u recenze knihy Řecké štěstí!

O čem kniha Řecké štěstí je

Autorka žije přes dvacet pět let v Řecku. Její vyprávění o drsných horách, nevyzpytatelném moři, svéráznému řeckému lidu a vlastních zážitcích prolíná knihu stejně jako historické události, které autorka živě popisuje a uvádí do souvislostí s řeckým lidem, jeho povahou nebo různými stavbami, sochami a památkami.

Můj názor

Autorka má hezký styl psaní a využívá krás češtiny k občas až básnickému popsání Řecka, řecké krajiny a řeckého lidu.

Mě osobně se moc líbí jak píše, krásně se to čte. Její láska k Řecku je zjevná, její popis okouzlující.

V knize tak zajímavě skákala od smutných historických událostí k vlastním zážitkům, že mě to občas i překvapilo. Z některých legend a historických událostí tuhne krev v žilách a představa, jak těžký život Řekové měli, je dost pochmurná. Přesto však kniha obsahuje i veselé a milé pasáže. Navíc je zajímavé pohlédnout pod pokličku, vidět současné vedení řecké domácnosti, rodiny a řecké zvyky v porovnání s českými. To vše českýma očima. Rovněž se mi líbí elegantní oddělení jednotlivých kapitol drobnou ilustrací olivy s lístky. Možná by se mi líbil trochu jiný font písma, ale to je detail.

Nyní se dívám na Řecko zase trochu jinak a stále se těším, že se tam dostanu na pěknou dovolenou, a budu si moci alespoň něco z knihy prohlédnout a zažít na vlastní kůži. Autorce (i nakladatelství) patří poklona za krásnou knížku, která má úžasné kouzlo a příběhy, které se umí dostat pod kůži.

O knize

Knihu Řecké štěstí napsala Kateřiny Panou. Kniha má pevné desky (obálku vytvořila Natálie Pecková), 264 stran a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis, kterým tímto za knihu velice děkuji.

Zmíněný blog autorky

Blog Kateřiny Panou najdete na https://www.facebook.com/Katkapanoy.

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu