0
Doporučené Recenze

Recenze knihy Paříž je vždycky dobrý nápad

Jelikož jsem autorku dosud neznala, mohu přiznat, že mě kniha zaujala nejprve názvem a hezkou obálkou. Když jsem si pak přečetla, o čem kniha je, rozhodla jsem se si ji přečíst. Jak to dopadlo?

Příjemně tlustá knížka nese krásný romantický název Paříž je vždycky dobrý nápad a děj vypráví hlavní hrdinka Chelsea.

Anotace (popis knihy od nakladatelství)

Uplynulo už sedm let od doby, kdy Chelsea Martinová podnikla své evropské roční dobrodružství. Potom se musela nečekaně vrátit, a tak se vrhla na kariéru. Když jí otec zničehonic oznámí, že se bude ženit, Chelsea si uvědomí, že tak trochu zahořkla a její život se zastavil. A s tím se v žádném případě nehodlá smířit!

Proto se rozhodne cestu zopakovat a najít své staré já. Chce se znovu podívat na místa, která kdysi navštívila a kde byla opravdu šťastná. A ano, chce se znovu setkat i se svými tehdejšími milenci: Colinem v Irsku, Marcelinem v Itálii a Jeanem-Claudem v Paříži. Kdoví, třeba jí jeden z nich pomůže najít radost ze života.

Můj názor

V oficiálním popisu knihy chybí jedna zásadní věc, a to, že roční dobrodružství, které Chelsea před sedmi lety podnikla, narušila smrt její matky. Jelikož její matka zemřela na rakovinu, stala se tato nemoc silným podnětem pro výběr kariéry, hnací silou i faktorem, který pozměnil její osobnost. Ve své práci je úspěšná, pomáhá vybírat velké finanční dary pro nadaci, která podporuje boj s rakovinou. Jenže pro svůj workoholismus a stálé trápení nad ztrátou matky nemá Chelsea skoro žádný osobní život, a chybí jí radost ze života, zamilovanost, spokojenost. Když se jí ozve její otec, který se nedávno velmi zamiloval do jiné ženy a oznámí Chelsea své rozhodnutí se znovu oženit, má Chelsea problém tuto radostnou novinu přijmout. Brzy pochopí, že hlavní problém není ve faktu, že se její otec žení, ale že ona sama se už neumí z ničeho radovat. Proto se rozhodne hledat “starou Chelsea a její smích” a vydá se na tři místa, která před sedmi lety navštívila. Před tragédií, která ze svěží, zamilované a dobrodružné Chelsea udělala studenou a vážnou workoholičku. Vyhledá své tři dřívější milence – Colina Donovana v Irsku, Jeana-Claudea (nebo jak se skloňuje Jen-Claude) ve Francii a nakonec Marcelina v Itálii.

Nemohu vám bohužel říct, jak to u jednotlivých milenců přesně dopadlo, protože bych vás tím připravila o zážitek, a to bych opravdu nerada. Mohu ale říct, že Jean-Claude byl v mé hlavě zosobněn fešáckým hercem Benem Barnesem, který hrál například vrchního padoucha v seriálu Punisher.

Aby to nebylo jen tak, Chelsea kus cesty provází pracovní kolega Jason Knightley, se kterým se Chelsea nesnáší, ale jsou donuceni spolupracovat, protože se během cesty mají sejít s důležitým panem Severinem, který uvažuje nad velkým finančním darem pro boj s rakovinou.

Teď jsem vám v podstatě převyprávěla “baj voko” obsah, ale můj názor vlastně neznáte. Tady je. Příběh se mi moc líbil, kniha je skvěle napsaná a ano, autorku si nechám v hledáčku pro další knihy. Od Paříž je vždycky dobrý nápad jsem získala přesně to, co jsem očekávala. Romantiku. Dokonce i s trochou erotiky. Kniha se mi četla tak dobře, že fantazie mohla nerušeně pracovat. 😀 Za to musím poděkovat nejen autorce, ale také překladateli Jiřímu Kobělkovi, protože na překladu velice záleží.

Paříž je vždycky dobrý nápad je román, který jsem si užila a mohu jej vřele doporučit.

O knize

Paříž je vždycky dobrý nápad napsala Jenn McKinlayová. Kniha má 376 stran, obsah je rozdělen do 26 kapitol a epilogu. Překlad obstaral Jiří Kobělka, obálku Kristýna Sladká. Vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis, Za knížku velice děkuji.

 

Obrázek Bena Barnese jsem použila ze stránek https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ben_Barnes_(35832438060).jpg

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu