0
Recenze

Recenze: Fantastický zábavný Terry Pratchett – Draci na hradě Ruinově

K Vánocům jsem dostala knížku Fantastický zábavný Terry Pratchett – Draci na hradě Ruinově a jiné povídky. Vybral mi jí můj manžel a ten přesně ví, co mám ráda.

Tahle knížka je krásná už od pohledu. Moc se mi líbí její obal v sytě modré barvě s roztomilou ilustrací draka s koupací čepicí ve vaně.

Co mě překvapilo při otevření knihy bylo velké řádkování a neobvyklá velikost fontu. Je to skoro jako kniha pro děti. Pro mě naprosto ideální, zvlášť když čtu večer, kdy se mi oči rozjíždí únavou do všech stran a jsem ráda, že vůbec něco přečtu.

 

Když jsme u písma, tak nejen, že tenhle font se dobře čte, autor pracuje s písmem velmi kreativně. Font není celou knihu stejný, autor užívá různé fonty tak, aby dosáhl určitého efektu. Něco je tučně, něco je velkým písmem, něco patkovým písmem, něco bezpatkovým a někde máte jedno písmeno výš než druhé.

 

Celou knihu doprovází parádní ilustrace.

 

O překlad do češtiny se postaral Petr Miklica a o obálku Mark Beech. Spisovatele Terryho Pratchetta nejspíš už znáte. Ten člověk je skutečně spisovatel tělem i duší, napsal snad bezpočet knih a na motivy jeho knih vznikly například stolní hry či film. Věnuje se především fantasy žánru a pokud tento žánr máte rádi, a ještě jste nečetli žádnou jeho knihu, měli byste to napravit.

Nejznámější jsou asi jeho knihy o Zeměploše. Tyto knihy překládal do češtiny s velkým umem Jan Kantůrek. Teď však zpátky k Drakům na hradě Ruinově.

Povídky dle slov autora napsalo jeho mladší já a připravuje čtenáře již v úvodu na to, že jeho mladší já nedosahovalo kvalit jeho dospělého spisovatelského já. Doslova píše “Jo, pár věcí bych toho chlapce dokázal naučit.” 🙂

Kniha je však čtivá a vtipná, takže jeho mladší já očividně mělo velký talent, smysl pro humor a bujnou fantazii. Pravda, některé povídky byly trošku utahanější, například příběhy o Kobercových lidech, ale jiné povídky se četly úplně samy. Například Velké smítko, které vypráví o objeviteli, který chce zkusit vycestovat ze smítka, kde žije s dalšími lidmi a navštívit jiné smítko. Ano, přesně takové to smítko prachu, které létá vzduchem po místnosti a je vidět, když dovnitř zasvítí slunce. Pokračovat nebudu, abych vás nepřipravila o originální příběh. Popravdě všechny tyhle příběhy jsou originální a vtipné a já mám vtipné a originální knížky ráda.

Kniha má 340 stran (Úvod a 14 povídek) a cena na megaknihách je momentálně 253 korun. Vydalo nakladatelství Talress.

Díky tomu, že se mi knížka líbila, rozhodla jsem se koupit i další, Falešný plnovous vánočního dědečka. Jsou to pěkné knihy a je radost mít takové ve své domácí knihovně.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu