0
Recenze

Ptáci na naší zahradě

Mám další z knížek, které se týkají života v přírodě a jde o krásnou knížku o ptácích.

S dcerami hádáme, o jakého ptáčka jde, velmi často. Pozorujeme ptáky v přírodě, u nás na zahradě, před školkou, u babičky nebo ve městě, zkrátka všude. Je tohle sýkorka? A tohle kos? Jak se jmenuje ten pták s červenou čepičkou? A jaký je rozdíl mezi datlem a strakapoudem? To je pořád dokola. Baví mě to a děti také. Nejsme žádní ornitologové, ale ptáci nás, zrovna tak jako jiná zvířata, zajímají. Proto není zase takové překvapení, že si knížka Ptáci na naší zahradě snadno našla cestu do naší knihovny.

Jak kniha vypadá a můj dojem

Sotva knihu otevřete, zjistíte, že obálka je rozkládací. Můžete si tady například tipnout, v kterém hnízdě zobrazení ptáci žijí. Když rozložíte zadní stranu knížky, najdete odpovědi.

Knížka Ptáci na naší zahradě je rozdělena do čtyř sekcí, podle roku, tedy Jaro, Léto, Podzim a Zima. V každé části najdete pár slov o zahradě a jak láká ptáky v daném období, podíváte se, jaké ptáky můžete vidět, čím jim můžete přispět (semínky, stavbou budky, vytvořením vodních ploch…) a další informace. Knížka dále pokračuje Portréty ptáků, kde se seznámíme s celou řadou různých druhů ptáků a s jejich typickými znaky (vzhledem, zvuky, stravou či výskytem). Na konci najdete obsah knížky.

Kniha mě potěšila. Přináší spoustu zajímavých informací a tipů.

Nedávno jsem četla zajímavé příspěvky na Facebooku od jednoho pána, velikého milovníka života na své zahradě, jak se zaujetím psal o ptácích, kteří mu tam létají. Tento pán má veliký talent, jeho popisování ptactva mě vyloženě oslovilo. Všimla jsem si ale, že ptáčkům jde naproti, staví jim krmítka a budky, chystá dobroty. Když chceme mít na zahradě také tak živo (a jeho fotky potvrzují, že tam živo opravdu má), tak je třeba zvířátkům vyjít trochu naproti. A díky této knížce budete i vědět, jak na to.

 

 

 

O knize

Knížka Ptáci na naší zahradě má 96 stran, napsala ji Daniela Straußová, přeložila Jitka Koubková a vydalo nakladatelství Grada, kterému tímto velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu