0
Doporučené Ostatní Vzhled

Proč potřebujeme jógu ve svém životě

V nedávném článku jsem se Vám přiznala, že jsem musela zvolit docela jiný přístup a pro jednou jsem odložila snahu pravidelně cvičit s Jillian Michaels, protože jsem to zkrátka nebyla schopná poctivě odcvičit. Vydržela jsem třeba týden, dva, a pak jsem to začala vynechávat, flákat nebo jsem dostala zase nějakou rýmu či kašel, který mě od cvičení zase odvedl. S plným nosem a podrážděným krkem se prostě pořádně cvičit nedá. Ale začala jsem si připadat hrozně, sebevědomí mi klesalo úměrně se stoupající váhou a vědomí, že nedokážu znovu poctivě odcvičit měsíc s Jillian, když už jsem to předtím zvládla, mě dost ničilo. Rozhodla jsem se zvolit jinou strategii, a to začít pomalu a hlavně zábavně. Netlačit na sebe tolik, ale užívat si to. Dát svému cvičení trochu změny. Dopřát si pestrost a zábavu. A tak jsem začala hrát tenis, chodit na jógu na pilates, obecně víc chodit a vzácně si zajdu i zaplavat. Tento přístup zatím velice dobře funguje a já odhalila kouzlo jógy, o kterém bych v dnešním článku chtěla mluvit.

S jógou jsem se letmo setkala někdy v pubertě, kdy jsme občas s mamkou zašli někam cvičit. Moc jsem tomu nerozuměla, ale vzpomínám si jasně na pozici Psa hlavou dolů čili Střechy, kdy máte zadek vy výšce a hlavu dole. Nevěděla jsem, proč to vlastně dělám, ale bylo mi to fuk. Cvičení s mamkou byla vždycky zábava a vyzkoušely jsme toho spolu tolik! Jednou jsme byly na zumbě, jindy na józe, na pilates a na aerobiku! Bylo to prima a tak mě tak napadá, že až dcery povyrostou, tak je taky musím takhle brát cvičit.

Nedávno jsem se rozhodla jógu zase zkusit. Zjistila jsem, ke své radosti, že přímo tady v Písku je krásné studio Nitroblok, kde si můžete jednoduše přes internet zamluvit různé lekce. Rozhodla jsem se dát zde šanci pilates a józe pro začátečníky. Pilates mám ráda, dá vám zabrat, ale už o něm nějakou chvíli vím a zkouším ho občas cvičit, ale jóga pro mě vlastně je docela neznámé cvičení. Že je mnohem zajímavější, než se na první pohled zdá, jsem zjistila asi hlavně díky cvičitelce, která vede lekce pro začátečníky. Určitě jste si toho také všimli, že ať už se snažíte naučit nebo cokoliv, na učiteli strašně moc záleží. Má trenérka umí skvěle popsat každou pozici, umístění jednotlivých částí těla, všechno. Vypadá, že moc dobře ví o čem mluví a každá lekce působí promyšleně a uceleně. Přijde mi, že s každou lekcí postupujeme dále a prohlubujeme znalosti o tomto velmi starém a časem prověřeném cvičení.

Jóga se používá pro tělesná i duchovní cvičení. S jógou je často spojená i meditace a cvičením i meditací se má docílit rovnováhy, sjednocení duše s tělem, vyváženost v mnoha různých ohledech. I když se to může možná na první pohled zdát, není to jen nějaké bezpracné sezení na podložce. Po poslední hodině jógy jsem cítila celé tělo. Přiznám se bez mučení, že i “odpočinkové pozice” úplně nezvládám, protože celé mé tělo je ztuhlé a svaly zkrácené, ale počítám, že tam časem dojdu. Je také pravda, že když cvičitelka hovoří o různých cvicích, tak občas koukám jako vyoraná myš, protože mi ty názvy zní nějak jako Udžhambraagamanamaasána…. a já netuším, co to má být. Už jsem ale zjistila, že asána je pozice. Zatím trénujeme Pozdrav slunci, což je kombinace několika cviků, které se opakují dokola a pozici bojovníka (a několik dalších bojovníků). Jóga mě zaujala natolik, že jsem si o ní domů půjčila obrovskou bichli z knihovny a hodlám ty zvláštní výrazy pochopit a ještě něco se o józe dozvědět.

Jóga přináší tělesnou i duševní vyrovnanost. Učí člověka poznávat své tělo a pomáhat mu v tom, aby bylo silnější a pružnější. Pomáhá duši. Jde o velmi sympatické cvičení plně překvapivých cviků, se kterými si krásně vyčistíte hlavu a protáhnete a posílíte tělo. Navíc se hodně soustředíte na dýchání, což je pro tělo důležité.

Říkám si, že jsem k józe přišla v ten správný čas. Začala mě zajímat, protože přišla vhodná chvíle a má hlava byla tomu otevřená. Všechno začíná v hlavě. Určitě jste si všimli, jak některé věci v životě prostě nejdou, ale za nějaký čas to jde skoro samo. Tak to teď mám s jógou. Tedy, ne že by mi šla sama, ale baví mě a zajímá, takže na každou lekci se těším, místo abych trpěla, že zase musím cvičit. Akorát uznávám, že jsou druhy jógy, které mi nic neříkají, tak vás chci uklidnit, pokud jste byli na nějaké lekci, kde se třeba hodně zpívalo nebo tak, tak nebojte, není každá jóga taková. Musíte si najít tu, která bude vyhovovat vám, a jak říkám, i na předcvičujícím velmi záleží. Pokud ale máte pocit, že je jóga něco, co by vás mohlo bavit a zajímat, určitě si najděte lekce ve svém okolí a jógu zkuste.

Pokud nevíte, jak jóga vůbec vypadá, zkuste si přehrát některé z mnoha videí na Youtube.

Namasté (to je pozdrav a znamená Klaním se ti nebo také Světlo ve mě vidí světlo v tobě. Hezké, že?) 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu