0
Návody Recenze Rodina

Přišel čas opalovacích krémů

Přijde mi, jako by se ze zimy počasí najednou přehouplo do léta. Fakt. Takového tepla, sluníčka, to je skoro jako na dovolené!

Se sluníčkem ale přichází taky otázka opalovacích krémů. Důležitá je zvláště pro nás, lidi s velmi světlou kůží a pro děti samozřejmě. Jenže jaký opalovací krém si vybrat? A co znamená to číslo na obalu?

Jaký krém mohu doporučit

Naštěstí se otázkou kvalitního a účinného opalovacího krému už zabývali jiní. Proběhla řádná testování a mám tady svého favorita, který se umístil na předních nebo dokonce vítězných příčkách různých testů. A je to docela překvapení.

Jedním z nejlepších ochranných krémů s UV filtrem je opalovací krém od značky Cien. A do konce tohoto  týdne je v Lidlu ve slevě, mimochodem.

Já si původně myslela, že nejlepší bude zajít si do lékárny a prostě utratit trošku víc peněz, abych sobě a své rodině zajistila bezpečnější pobyt na sluníčku. Já na to trpím taky, jsem bílá “jako sejra” (nebo zeď, vápno, duch a kdo ví co ještě), veškerý pigment se mi vždycky dostane akorát tak do pih. Je to trošku k vzteku, koncem léta je můj manžel krásně opálený a já vedle něj vypadám pak zase o kousek bělejší a pihovatější než v zimě, kdy nebyl tak opálený.

Vrátím se ke krémům. Takže, domnívala jsem se, že je třeba jít do lékárny a utratit tam spoustu peněz. Jenže loni (nebo předloni?) jsem se dostala k řadě hodnocení opalovacích produktů a pochopila jsem, že nejlepší vůbec neznamená nejdražší. Alespoň v tomto případě. Opalovací krém Cien stojí okolo 200 korun. Za příklad uvedu sprej na opalování pro děti (SPF 50+) 250 ml za 169 korun (opakuji, je teď v akci). Na další produkty se můžete podívat do konce týdne přímo v Lidlu nebo tady na stránce. Na testování se můžete podívat například na stránkách dTestu, ale přístup je myslím placený. Určitě o tom ale najdete nějaké další články, když budete chtít.

Já osobně jsem s tímto opalovacím krémem spokojená, děti se mi s ním zatím nespálily. Není třeba ho nanášet moc, spíš doporučuji sem tam vrstvu obnovit.

Co znamená UV, SPF a co označuje číslo na opalovacím krému?

SPF (sun protection factor) vyjadřuje míru ochrany proti UV záření (zvláště pak ale proti UVB záření). Pokud jsme vystaveni nadměrnému působení UVB záření, hrozí nám spáleniny a je zde také vyšší nebezpečí rakoviny kůže.

UV (ultraviolet) neboli ultrafialové záření je dle wikipedie “elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo, avšak delší než má rentgenové záření”. Jde o záření, které způsobuje především slunce. Není tak úplně “špatné”, protože UV záření potřebujeme například k přeměně vitamínu D na jeho aktivní formu. Důležité je, že ozónová vrstva zachytává většinu škodlivého UVB záření. Bohužel ne všechno, a proto je potřeba se chránit.

Číslo na obalu od opalovacího krému určuje ochranný faktor. Ten zase určuje, jak dlouho (podle vašeho “fototypu”) může být vaše kůže, aniž by se spálila, vystavena slunečnímu záření. Ochranný faktor označuje, kolikrát déle může daný “fototyp” na sluníčku teoreticky pobývat, aniž by se spálil.

Například pokud se začne vaše kůže červenat po patnácti minutách, ochranný krém s faktorem 10 vás ochrání na 150 minut (15 x 10), chápete?

Slovo závěrem

Dětem a lidem se světlou kůží vybírejte SPF 50+ (minimálně SPF 30). Lidem, kteří se snadno opalují a trvá jim dlouho než se spálí stačí nižší ochranný faktor, třeba SPF 20. Po opalování doporučuji ještě přetřít kůži krémem “po opalování”. Ten můžete také najít mezi produkty značky Cien. Nezapomeňte si chránit i oči a hlavu, začalo období slunečních brýlí a letních přikrývek hlavy všeho druhu!

Také by se vám mohlo líbit...

1 komentář

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu