0
Návody Ostatní Vzhled

Předsevzetí pro rok 2019 a jak si je splnit ( i když si myslíte, že máte slabou vůli) + konkrétní ukázka

Každý rok si dávám předsevzetí. Je to takový rituál, kterým přivítám nový rok. Takové vítání ve znamení osobního růstu.

Když mluvím o předsevzetích s ostatními lidmi, naprostá většina si předsevzetí nedává. Většinou proto, že jsou zklamaní z předchozích zkušeností, kdy nedokázali svá předsevzetí naplnit. Já se předsevzetími jako takovými zabývám už několik let. Z různých hledisek. Probírám to s lidmi, čtu knihy, testuji předsevzetí na své osobě a mám několik tipů, které pomohou letos předsevzetí zvládnout.

Dejte si konkrétní cíl

Předsevzetí jsou vytyčené cíle. Není vůbec nic špatného na tom si je dávat, protože když víte, co přesně chcete, lépe zjistíte za jak toho můžete dosáhnout a pak toho také lépe dosáhnete. To je jeden z hlavních problémů, lidé nedefinují přesně svůj cíl. A nějaký abstraktní cíl se plní špatně.

Vědět, co přesně chcete a proč je velmi důležité. Když budou vaše důvody solidní, budete i lépe motivovaní. Navíc s konkrétním cílem i lépe najdete cestu, kterou cíle dosáhnete. Dovolte mi příklad.

Ukázkový příklad : cvičení

Špatně

Předsevzetí : Budu cvičit

  • Dané předsevzetí je neurčité, přesto si jej přesně takhle dává plno lidí. Taková předsevzetí jsou prakticky skoro od začátku předurčena k selhání. Není uvedeno jak chcete cvičit ani kdy. Proč je to důležité? Různé typy cvičení mají různý vliv na tělo a na jeho části. Je rozdíl v tom, jestli si zajdete dvakrát týdně na hodinu jógy nebo si denně dáte půhodinové cvičení Shred for beginners od Jillian Michaels. Mám to vyzkoušené, obojí. Jde vám jen o to udržet se fit nebo chcete nějaké výraznější změny? Promyslete to a vyberte si vhodné cvičení. Abyste mě dobře pochopili, pokud je vaším cílem si dvakrát týdně protáhnout tělo, bude pro vás dvakrát týdně jóga to pravé. Musíte jen vědět, co přesně chcete od cvičení právě vy.

Výmluvy: Nevydržím doma cvičit, protože na to nemám dost silnou vůli. Na tělocvičnu nemám čas ani peníze a stydím se. Nechci nakupovat posilovací stroje.

  • Výmluvy se najdou velmi snadno. Když něco doopravdy chcete, výmluvy nepotřebujete. Proto musí být vaše předsevzetí pro vás co nejdůležitější, abyste našli dostatečné odhodlání k jeho splnění.
  • Vůli na to má dostatečně silnou každý. K cvičení nepotřebujete nutně drahé cvičící stroje a cvičit můžete klidně zadarmo doma (ačkoli někdo raději koupí permanentku a chodí do posilovny, protože ho nákup drahé permanentky k cvičení donutí. Na mě by to nefungovalo, ale každý jsme jiný). Jestli máte vytížený časový harmonogram pak vězte, že doma (nebo někde) tu hodinku denně najdete. Když ovšem budete doopravdy chtít.

Proč si ho dávám: Protože je to trend. Asi by se to mělo. Jsem jako prase.

  • Aha. Ono by se to mělo. Dělá to každý. A ještě k tomu se budete urážet. Vy se musíte motivovat! Je jedno, co dělají ostatní, jde o vás. Nejste žádné prase, jste borec, který zvládne mít postavu snů, protože si za tím půjdete a uděláte pro to, co je potřeba! Boréééééc!

Jak cíle dosáhnu: Tak to netuším.

  • Máte internet, máte rodinu či přátele se zkušenostmi. Dneska, v době snadno dostupných informací jistě brzy najdete způsoby, kterými jiní lidé dosáhli stejného či podobného cíle jako máte vy. Samozřejmě musíte vyloučit všechny reklamní triky a podvodníky, ale i to se s troškou snahy dá. A pak si z těch možností vyberte způsob, který bude nejlépe vyhovovat vám. Co se týče cvičení, i já dole připojuji tipy na cvičební programy, které fungují.
  • Tip: Na pilulky se vykašlete, zpravidla jde o podvod. Liposukce má také svoje nevýhody. Liposukcí totiž řešíte pouze následky, ale nenaučíte se předcházet takovým následkům. Ochablé tělo bude i nadále bez dostatečného osvalení, i nadále vám bude chybět výdrž, síla, kondice. Zbavíte se jen tuku, který pak nejspíš zase rychle naberete. Není to škoda peněz? Když nejste hodně nebo dokonce morbidně obézní, nejspíš zvládnete svoji postavu vytvarovat vhodným cvičením. Takže přestaňte hledat “velmi snadná řešení” a pořádně na sobě zamakejte. Uvidíte, jak na sebe budete pyšní  to zvládnete (záměrně nepíši když to zvládnete, protože vy to prostě zvládnete!).

Časový úsek: Někdy během roku.

  • Neurčitý časový úsek je zabijákem každého předsevzetí.

Motivace: No zkusím to a uvidíme.

  • “Zkusím to” je ukázkou špatného přístupu. Je z toho vidět, že do akce nejdete s dostatečným přesvědčením. Lepší je “Udělám to, dokončím to.” Protože když to jen zkusíte, snadno z toho při prvním náznaku námahy nebo potíží vycouváte. Když si řeknete, že to prostě dokončíte a hotovo, i kdybyste měli na hlavě stát, tak při prvním náznaku potíží spíš vymyslíte způsob, jak to zvládnout. Je třeba být dostatečně odhodlaný (či odhodlaná) a tady se vracíme na začátek. Předsevzetí, které si dáte do nového roku (nebo kdykoli jindy) musí být pro vás dostatečně důležité. Nevybírejte si předsevzetí, která pro vás důležitá nejsou.

Takže jednoduše: Špatně zvolené předsevzetí = nedostatečné odhodlání = selhání = zklamání a demotivace do budoucnosti

 

Správně

Předsevzetí: Dokončím cvičební program PIIT 28 do konce ledna 2019. Den po skončení začnu verzi 2.0 a po ní 3.0. Pokud budu nemocná, začnu hned jak se uzdravím. Pokud budu uprostřed nějakého programu, tak daný program začnu cvičit od začátku. Pak začne jaro, takže začnu od května program od Jillian Michaels Shred for beginners, od června ….

Výmluvy:

  • Žádné nemám. Já to zvládnu, i kdybych měla cvičit v noci. Můžu cvičit doma, protože k tomuhle cvičení nepotřebuji nic než podložku, tenisky a pití. V případě cvičení s Jillian ještě dvě malé fitness činky, takže výdaje za vybavení jsou minimální. Každý den si tu půlhodinku prostě najdu a hotovo.

Proč si ho dávám: Protože chci zpevnit a vytvarovat tělo. Chci vypadat a cítit se skvěle. Vím, že nepotřebuji zhubnout, nejde o váhu, ale o svaly, pružnost, kondici, výdrž. A samozřejmě zdraví i do budoucna a dobrý pocit ze sebe sama a z toho, že jsem zvládla splnit, co jsem si předsevzala. Vím, že mými problematickými partiemi je pro ženy tak typické břicho, zadek a stehna, proto se na ně zaměřím.

  • Pokud máte nadváhu, musíte obvykle výrazně změnit i jídelníček. Někteří lidé ale jen potřebují zpevnit tělo. Proto existují na internetu tabulky, díky kterým zjistíte, jestli máte s ohledem na svoji výšku váhu v normě nebo jestli máte nadváhu. V případě nadváhy můžete navštívit odborníka, který vás zváží a vytvoří vám jídelníček na míru, ale existují na to i aplikace na telefon. Pak vaším konkrétním předsevzetím možná nebude jen cvičit, ale dosáhnu váhy (teď číslo, které patří do tabulkové normy) do (přiměřeně zvolené splnitelné datum). Pak si v kolonce Jak cíle dosáhnu přesně určíte, jaký stravovací a cvičební program budete následovat.

Jak cíle dosáhnu: V pondělí 1.1 zakoupím cvičební program a začnu cvičit ještě týž den. Budu cvičit každý den, jedinou výjimkou bude období nemoci, pokud nějaké bude a povinné pauzy, které jsou součástí některých cvičebních programů.

Motivace: Já to prostě zvládnu nehledě na to co. Já to dokončím. A budu pak vypadat nějak takhle.

V šatech to bude bomba. A co teprve v plavkách! Manžel na mě bude moct oči nechat, ale hlavně se budu líbit sama sobě. A dobře vypadat,to vždycky zvedá náladu a sebevědomí.

  • Cvičení prokazatelně dělá tělu a psychice dobře, do je dokázaná věc.
  • V případě cvičení dokáží obrázky dobře motivovat. Výbornou motivací je i konkrétní časový úsek jednotlivých programů a to, že poměrně brzy na sobě začnete u správných programů sledovat změny. Chápu, že vás třeba nebaví cvičit, když nejsou vidět změny. Ale pro změny se musí holt makat. Dejte měsíc až dva pravidelného cvičení s Jillian Michaels nebo Cassey Ho a uvidíte, že se začne něco dít.

Důležitá věc! Předsevzetí jsou vaše cíle. Věci, které děláte, protože to chcete a potřebujete vy. Neděláte to kvůli ostatním ani pro ostatní ale jen kvůli sobě a pro sebe. A vám na sobě  musí záležet dost na to, abyste zvládli všechno, co určíte za cíl.

Takže jednoduše: Vhodně zvolené předsevzetí = dostatečné odhodlání = splnění předsevzetí = dobrý pocit a skvělá motivace do budoucnosti

Moje splněné předsevzetí v roce 2018 (z článku 15.2.2018). Chtěla jsem se po dětech dostat do formy. A dostala jsem se!

Shrnutí

Takže to shrnu v bodech. Jak na dobře zvolené předsevzetí a jeho splnění?

  • Zvolte si konkrétní cíl, takový, který si doopravdy vy sami kvůli sobě chcete splnit.
  • Zvolte konkrétní dobu, za jakou chcete daného cíle dosáhnout
  • Určete přesně způsob, jakým svého cíle dosáhnete.
  • Najděte v sobě odhodlání a sebedůvěru.
  • Naučte se sami sebe motivovat.
  • Těšte se už z malých pokroků! Je známo, že často malá vítězství vedou k těm velkým.

Tipy na cvičební programy, které jsou vhodné pro začátečníky (ale zamakáte si a je po nich vidět na těle změna)

Jillian Michaels 30 day shred for beginners

  • prodává se dvd a najdete její videa i online
  • potřebujete tenisky, dvě fitness činky, podložku a pití

Cassey Ho PIIT 28 Power Pack (1.0, 2.0, 3.0)

  • Můžete online zakoupit zde www.piit28.com (dostanete se tak do knihovny s videi, gif animacemi cviků a dalším podkladům ke cvičení).
  • potřebujete tenisky, podložku a pití

 

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu