0
Recenze

Poznejte stromy podle listů

Dnes tu mám zajímavou knížku s názvem Poznejte stromy podle listů.

Už jste si na procházce také říkali, co je ten strom před vámi vlastně zač? Někdy si říkám, že by mi neuškodilo zopakovat si učivo ze základní školy, jsem si totiž jistá, že jsme to tam brali. Jsem ale dospělý člověk, který má v hlavě kdejakou kravinu, takže si můj mozek potřebuje tyhle základní informace čas od času zopakovat.

A přitom jsou to tak zajímavé informace. A já se rozhodla si to pěkně zopakovat, abych až půjdu s dětmi ven, mohla zvednout ze země list a dělat chytrou. 😀 Skvělé je, že až zvednu list ze země (ideálně čistý list), tak ho mohu porovnat snadno s obrázky z knížky. Knížka Poznejte stromy podle listů totiž obsahuje obrázku listů ve skutečné velikosti, čímž knížka značně usnadňuje identifikaci listů a stromů. Na zadní straně knížky, na obalu, najdete dokonce “metr” o délce čtrnáct centimetrů. Při rozložení zadní strany najdete uvnitř na spodní části knihy metr dokonce o velikosti 35 cm. Tady si někdo opravdu vyhrál…

Jak kniha vypadá a můj dojem

Knížka obsahuje 64 listnatých a jehličnatých stromů, seznámí čtenáře nejen se samotnými listy, ale také s květy, plody a celými stromy. Na začátku najdete obsah následovaný popisem toho, jak pracovat s touto knihou. Myslím ale, že je to docela pochopitelné. Následuje text věnující se kráse stromů, otázce co je list, odborným botanickým termínům a dalšímu. Následuje kapitola Listnaté stromy a tady už máme konkrétní příklady, jako například Břízu bělokorou.

Kniha je plná informací, ilustrací a fotografií. Je vcelku přehledná, na takové množství textu. Téměř na každé stránce najdete dole podbarvený pruh s dalšími informacemi (tvar stromu, výška, druh dřeviny, doba květu a další). Co se grafiky týče, je povedená, změnila bych jen jedinou věc. Nadpisy kapitol, jako například Listnaté stromy bych nějak zvýraznila, protože černý text na tmavší fotografii je hůř čitelný, ale to je maličkost.

Knihu doporučuji každému, kdo se chce alespoň trochu vyznat ve stromech. Praktické je to třeba i tehdy, pokud hledáte kešku a máte jako vodítko k ní napsáno “třetí topol zprava” 😀

O knize

Poznejte stromy podle listů napsala Meike Bosch, kniha má 112 stran a vydalo ji nakladatelství Grada, kterému za knihu tímto velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu