Listové těsto přímo vybízí k mnoha kuchařským počinům. Dneska vám ukáži plněné pletence, které jsou skvělé k snídani, ke svačině i pro návštěvy. Plnit je můžete třeba čokoládou nebo marmeládou. Nebo je udělejte bez náplně a zakápněte je ještě teplé tekutým medem nebo javorovým sirupem. Posypat je pro větší efekt můžete třeba skvělými pekanovými ořechy!
Potřebujeme:
- balení listového těsta
- tabulku čokolády (nebo marmeládu)
- med nebo javorový sirup
- trochu hladké mouky na podsypávání těsta na válu
- 1 vejce (na potření)
- pekanové ořechy
Jak na to:
Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 180°C.
Vál poprášíme moukou a válečkem rozválíme listové těsto na tenký plát. Ten pak rozkrájíme na obdélníky tak, aby prostřední třetina sloužila pro náplň a krajní dvě třetiny se daly naříznout na šikmé proužky. Ty pak budeme po nakladení náplně skládat jeden přes druhý do pletence.
Pro čokoládové pletence použijte střední obdélníkovou část tři řady po dvou kostičkách čokolády. Naplněné těsto zapleteme do pletence, prsty upevníme pletenec po stranách, aby náplň během pečen nevytékala. Pletence potřeme rozšlehaným vejcem.
Připravené pletence dáme péct do předehřáté trouby na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut, dozlatova.
Hotové vyjmeme z trouby a ještě teplé můžeme zakápnout medem nebo javorovým sirupem a posypat pekanovými ořechy.
Tip: Aby se děti nespálili o překvapivě horkou náplň, rozřízněte pletence napůl a nechte trochu nebo zcela vychladnout před podáváním.
Jak uplést pletenec
- ořízneme si okolo čokolády obdélník z těsta
- vykrojíme tento tvar
- přeložíme seshora a zespoda
- utěsníme
- a začneme skládat jeden přes druhý.
- Vždy jedna strana, pak druhá.
- A znovu
- dokud nedopleteme.
- celý pletenec utěsníme
- aby náplň nevytekla
- a můžeme potřít rozšlehaným vejcem a vložit do trouby.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře