0
Návody Rodina

Plané neštovice

O planých neštovicích jste už určitě slyšeli. Je to onemocnění, které se vyznačuje puchýřky na kůži (nejen na zádech, břiše, rukách či nohách, ale mohou se vyskytovat i na sliznicích, například v krku, kde vypadají jako afty. Dále se mohou objevovat třeba v uších, ve vlasech atd.). Zkrátka mohou se vyskytovat kdekoli po těle. Toto onemocnění je vysoce nakažlivé a u nás v Čechách je běžné. Většina dětí je prodělá ještě než vůbec nastoupí do školy.

Čím se neštovice vyznačují

Jak již bylo řečeno, neštovice se vyznačují puchýřky na kůži. Mohou, ale nemusí být naplněné tekutinou. Puchýřky nevymačkáváme a nesmíme je škrábat, protože se pak vytváří jizvičky, které mohou na těle už zůstat i po vyléčení (a o to nikdo nestojí, že). Puchýřky mohou lehce bolet či svědit. Začínají jako začervenalé “puntíky” na kůži, mění se v puchýřky a v průběhu léčby se mění ve stroupky. Inkubační doba nemoci bývá dva až tři týdny. Virus planých neštovic se šíří kapénkovou infekcí (vzduchem) nebo přímým kontaktem s nakaženou osobou.

Léčba (a čím mazat neštovice)

Neštovice mohou provázet příznaky jako nateklé uzliny, bolesti hlavy nebo teploty. Po objevení prvních puchýřků je třeba zůstat “v izolaci” doma po dobu asi 14 dní (dokud nezaschne poslední puchýřek), udržovat klidový režim a mazat a mazat. Puchýřky se od začátku mažou tekutým pudrem, ale můžete použít i chladivý gel (například ViraSoothe). Tekutý pudr se používal za našeho dětství a nyní to někteří považují za přežitek. Tekutý pudr prý příliš vysušuje, což může dítěti působit ještě větší svědění. Také při větší vrstvě k pupínku nemůže vzduch a tak může začít hnisat. Prý. Uvidíte, jak bude který přípravek fungovat u vás. Jako doplněk můžete využít i desinfekční prostředek jako třeba tea tree olejíček, kterým poťukáte pupínek a po zaschnutí pupínek ještě namažete. Ke zmírnění pocitu svědění lze použít také například Fenistil kapky, které se podávají orálně (kapou se přímo do úst nebo na lžičku). A čím mazat stroupky neštovic? Když se na místě pupínku vytvoří stroupek, můžete mazat speciálním Bepanthenem (Sensiderm krém – ulevuje a obnovuje kožní bariéru) a když stroupek odpadne, používejte k mazání hydratační krém, například Indulonu (můžete si také nechat něco doporučit v lékárně).

Když chcete dítě umýt, jednou denně mu dopřejte rychlou sprchu bez mýdla a dalších přípravků, dítě šetrně (ručníkem netřeme ale vysušujeme ťupkáním) usušte a zase namažte puchýřky (tekutým pudrem nebo speciálním chladivým gelem, například již zmíněným ViraSoothe). Opět – puchýřky nijak nevymačkávejte, neškrábejte a tak dále. Dítěti (i sobě) raději udržujte krátké a čisté nehty, aby si neroznášelo infekci po těle. Tekutina z puchýřků je mimochodem také infekční. Dodržujte hygienu, perte pravidelně povlečení a měňte dítěti pyžamo, perte vše dětským pracím práškem a s dětskou aviváží.

Chladivý gel na plané neštovice s názvem ViraSoothe je průhledný. Líbilo by se mi, kdyby existovala i zabarvená verze tohoto chladivého gelu, protože bych alespoň dobře viděla, co jsem už namazala a co ne. Bohužel se na rozdíl od tekutého pudru také snadno stírá. Ale jinak dceři vyhovuje, asi dokonce lépe než tekutý pudr.

Proč si projít neštovicemi jako dítě

Dítě nesmí do kolektivu, protože je vysoce nakažlivé. Nakažlivé prý začíná být asi dva dny před objevením prvních puchýřků. Nicméně, některé maminky vodí své děti k těm nemocným schválně, aby se nakazili. Říká se, že je bezpečnější projít si neštovicemi jako dítě. Nebezpečí ale hrozí i dítěti s planými neštovicemi, protože neštovicemi nakažené dítě je oslabené a může snáze chytit další (jinou) nemoc. Proto, pokud je vaše dítě nakažené a vy dovolíte jiné mamince s dítětem, aby se přišli nakazit, ujistěte se, že “zdravé” dítě neprodělává zrovna nějakou další nemoc. Někdy stačí ale jen zapůjčit použité pyžamo nemocného dítěti, které se chce nakazit. Tím, že prodělá dítě plané neštovice, si jeho tělo vytvoří protilátky, které jej pak ve většině případů celý život chrání před opětovnou nákazou.

Právě pro děti obvykle nebývá nebezpečné, nebezpečnější je hlavně pro starší lidi, protože vlivem nemoci je oslabená imunita a člověk snáze chytí jakoukoli další nemoc. Průběh samotné nemoci pak může být pro staršího člověka, rovněž díky oslabené imunitě, komplikovanější.

Kdy navštívit lékaře

Nestyďte se zajít za lékařem. Ujistí vás, zda jde skutečně o plané neštovice a zodpoví vaše otázky. Za lékařem rozhodně zajděte, pokud je nakažené malé dítě (věkem do roka), pokud trpí horečkou vyšší než 39 °C, pokud horečka neklesá ani po třech dnech nebo pokud dítě zvrací, má křeče, ztrácí rovnováhu, je zmatené nebo má kůži kolem vyrážky horkou, zarudlou či příliš citlivou. Ve všech těchto případech s návštěvou lékaře neváhejte, může být nutná hospitalizace.

My a neštovice

U nás to začalo samozřejmě v pátek večer, kdy už nebyl dostupný žádný lékař. Pohotovost byla zavřená. Dcera začala naříkat, bolely jí zuby, dostala teplotu, natekl jí ze strany krk. Příušnice! Napadlo nás. Očkované děti máme, ale co kdyby? Tak jsme dali dceři dětský Ibalgin a čekali do sobotního rána, kdy měla otevřít pohotovost. Sotva otevřela, manžel naběhl s dcerou a já doma nervózně přecházela po bytě. Internet nás nakrmil řadou informací, méně, ale spíše více děsivých. Když se manžel s dcerou vrátil, řekl mi, že dcera má bakteriální infekci. Takže doktoři udělali rentgen a výtěr. Vše čisté. Dcera dostala antibiotika a Nurofen a s tím šla domů. Skoro celý týden brala antibiotika, první dva dny měla Nurofen a Panadol na bolest, pak bolest ustoupila a nateklý krk splaskl. Hurá, radovali jsme se. Jenže pak dceři vyskákali pupínky. Neštovice? Ale kde by je vzala, když už je týden doma? Tak jsme vyrazili za paní doktorkou. Na poslední chvíli, v pátek. Jak taky jinak, že.

Paní doktorka nám potvrdila neštovice, dala rady, jak je léčit a potěšila nás se třemi “skvělými” zprávami.

  1. antibiotika brala dcera zbytečně
  2. díky antibiotikům bude imunita dcery dvakrát slabší, než by byla bez nich
  3. jestli to druhá dcera chytí, může mít první puchýřky klidně až za dalších čtrnáct dní (plus týden dva samotné nemoci), protože tolik může trvat inkubační doba planých neštovic. Ukázalo se tedy, že je první dcera velmi pravděpodobně chytila ještě ve školce.

Dcera pak s přibývajícími pupínky asi tři dny dost naříkala. Špatně spala, pupínky ji bolely. První dny jsme mazali tekutým pudrem, než jsme se dozvěděli o speciálním gelu určeném přímo pro plané neštovice. Nevím, jestli to bylo pokročením nemoci, podáváním Fenistil kapek, gelem nebo tím vším dohromady, ale dcera přestala naříkat a zbytek nemoci tráví zatím v klidu. Jsme doma, tvoříme, vaříme, hrajeme si. Kdybychom šly na slunce, mohly by dceři zůstat na kůži bílé tečky po zahojení neštovic. Také má oslabenou imunitu a já nebudu v žádném případě riskovat její zdraví. Však se brzy dočká a budeme zase venku, užívat si krásného jarního počasí.

Jestli máte také nakažené dítě, mám pro vás několik tipů, jak dítě zabavit.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu