0
Recepty

Poleva z kakaa na perník

Dnešní sladký mini recept vychází z krabicového perníku a je doplněný sladkou kakaovou polevou. Pokud máte dost času, můžete si udělat samozřejmě i perník domácí. Já si ale pro dnešek vybrala směs z krabice. Tu mám ověřenou, je dobrá, perník není suchý a je rychle hotový. V dnešním článku jde spíše o polevu z kakaa, která doladí tenhle perník k dokonalosti. A to mám vyzkoušené už na řadě strávníků 🙂

Co potřebujeme na perník

  • perníkovou směs v krabici (nebo pytlíku)
  • potraviny, které uvádí krabice, že je třeba dodat (obvykle je to lžíce medu, olej, jedno vejce a voda, ale přečtěte si svojí krabici, může se to lišit)
  • máslo nebo sprej na vymazání formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Poleva z kakaa

  • 70 g másla
  • cca 10 polévkových vrchovatých lžic moučkového cukru
  • cca 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 2 polévkové lžíce mléka

Jak na to

Předehřejte troubu na stupeň, který uvádí krabice s perníkovou směsí. Umíchejte směs na perník, rovněž dle návodu na krabici. Oblíbenou formu nebo pekáček vystříkejte sprejem na pečení nebo vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Nalijte perníkovou směs do vymazané formy a dejte do vyhřáté trouby péct, opět na dobu uvedenou na krabici. Hotový perník vyndejte z trouby na linku a nechte vychladnout. Na zcela vychladlý perník (stále ve formě) si připravíme polevu. Perník musí být studený, až na něj budeme polevu nalévat, zatímco poleva musí být ještě teplá, protože pak ztuhne na perníku.

A nyní kakaová poleva na perník. Poleva z kakaa se dělá snadno, nemusíte mít žádné obavy. Vezmeme si menší pánvičku. Dáme do ní rozpustit máslo. Do zcela rozpuštěného másla na nízký stupeň ohřevu vmícháme postupně moučkový cukr tak, aby nám vznikla kaše. Do této kaše vmícháme zhruba jednu polévkovou lžíci kakaa. Pokud chcete zkusit víc, přidávejte kakao velmi opatrně, po troškách. Spojenou směs doplníme dvěma lžícemi mléka a rozmícháme do perfektně hladké, tak akorát tekuté kaše / polevy. Hotovou polevu z kakaa nalijeme na vychladlý perník a necháme zatuhnout. Můžeme dát i do lednice. Perník se ztuhlou studenou polevou z kakaa opatrně vyjmeme z formy, nakrájíme a voilà! Přeji dobrou chuť 🙂

tip: Pokud chcete ještě o něco luxusnější verzi, můžete perník podávat s neslazenou vyšlehanou šlehačkou a čerstvými jahodami.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu