0
Recepty

Pečené brambory jako luxusní příloha

Když se mluví o příloze, která by zvládla být klidně hlavním chodem, tyto pečené brambory mezi taková jídla rozhodně patří.

Jen si to představte. Krásně opečená kůžička, skoro do křupava, vevnitř měkký lahodný brambor, vůně bylinek a ta chuť! Já tyhle brambory miluji. Občas si k nim, pravda, přidám tatarskou omáčku, ale obešla bych se i bez ní. Když si chci povyhodit z kopýtka, naservírovat něco, co vypadá jako z předražené restaurace nebo mám jen tak chuť, tyhle pečené brambory jsou to pravé. Můžete k nim udělat plátek masa, aby se nikdo neofrňoval, že má “jen pečené brambory v troubě”, ale upřímně, možná bude to maso hrát protentokrát druhé housle. Možná bude to maso tentokrát přílohou 🙂

Co potřebujeme na pečené brambory

  • Nové brambory (pěkné, hladké)
  • olivový olej – 6 lžic
  • Provensálské bylinky – cca 1 lžíce
  • sůl – cca půlka čajové lžičky (může být i špetka pepře)
  • vinný ocet – 1 lžíce

Jak se připravují pečené brambory

Nejprve dáme vařit vodu v hrnci. Vezmeme si brambory (na uvedené množství ingrediencí si vezměte kolik brambor chcete, od jedné brambory až do cca jednoho kila brambor, při větším množství brambor pak už musíte přidat olej, ocet i bylinky). Brambory vybírejte co nejhezčí, ne jen tvarem, ale aby nebyly naklíčené nebo jinak špatné. Hezky je pod tekoucí vodou pečlivě omyjte. Promněte je přitom v rukách, ať jsou opravdu čisté, ale nesundavejte slupku! (Proto k čištění nepoužívejte žádné tvrdé kartáčky nebo drátěnky, poškodily by slupku).

Dejte brambory přesně na 12 minut vařit.

Mezitím dejte předehřát troubu na 210 °C. Vyložte si nízký plech pečícím papírem. Ve větší míse si smíchejte olej, ocet a koření.

Brambory sceďte a na prkénku je rozkrojte napůl. Elegantněji vypadá, když se rozříznou podélně a ne příčně (vzhledem k tvaru oválné brambory, u kulaté je to asi jedno). Vyzkoušejte si to. Ještě teplé, rozpůlené, je opatrně přendejte do mísy s připravenou olejovou směsí. Pak brambory, opět opatrně, rukama nebo vařečkami v míse párkrát protočte tak, aby se všechny brambory olejovou směsí pořádně a všude obalily.

Brambory vyskládejte na plech, vnitřní stranou dolů. Můžete je ještě každou zakápnout olejovou směsí za pomoci lžíce. Vložte je do trouby na cca 35 – 40 minut. Brambory by měly krásně zezlátnout, ale ne zčernat! Hlídejte je, aby se nespálily, věřte mi, byla by jich škoda 🙂

A mám hotovo! Dobrou chuť 🙂

Tipy

tip – používejte nové brambory (to je určitý typ brambor)

tip 2 – když nemáte provensálské bylinky, použijte 1 lžičku tymiánu a 1 lžičku rozmarýnu (když píši lžíce, rozumějte prosím polévkovou lžíci. Když píši lžička, jde o takovou tu malou, dezertní, se kterou si mícháme třeba čaj :))

tip 3 – můj třetí tip se týká velikosti brambor. Když dělám bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, volím brambory co největší. Takové se rychleji a snáze loupají. Ale pro recepty jako je tento se hodí brambory menší. Protože je nemusíte loupat, ale jen umýt, moc práce s nimi mít nebudete. Připravíte si tak krásná malá sousta bez přílišného krájení, přímo do úst.

Vyzkoušeli jste recept nebo hledáte další tipy na recepty?

Jestli jste vyzkoušeli jste recept? Chutnal Vám? Podělte se s ostatními o svou zkušenost a napište pod receptem do komentářů. Nebo máte nápady na vylepšení? Budu moc ráda za zpětnou vazbu. ♥

Navštivte rubriku recepty a najděte si další recept! Zkuste například oblíbené recepty na tomto blogu –  Banánový koláčBebe buchtu nebo Kynutou tvarohovou buchtu s ovocem.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu