0
Recenze

Opium a Absint

Hurá, konečně přináším další recenzi. Tak jaká je příjemně tlustá knížka se zajímavým názvem Opium a Absint?

Anotace

Sestra Tillie Pembrokeové je nalezena mrtvá a bez kapky krve. Jen dvě malé ranky na krku naznačují, kudy z ní unikl život. Právě tou dobou, na konci 19. století, vyšel v Americe Stokerův Dracula, a tak se představivost mnoha lidí upřela k možnosti, že v New Yorku začal řádit upír.
Tillie je náruživá a zvídavá čtenářka, proto ji takové vysvětlení sestřiny smrti nemůže uspokojit. Nedá si pokoj, dokud záhadě nepřijde na kloub. V pátrání ji brzdí ošklivé zranění, které utrpěla při pádu z koně. Na zmírnění bolestí jí lékař předepíše laudanum, opiovou tinkturu, a někteří lidé z jejího okolí ji drogou až podezřele ochotně zásobují.
Do pátrání se snaží zapojit logiku a vědu, objevuje dokonce další oběti podivného vraha, jenže stále vyšší dávky opia jí zastírají mysl. I pro dívku spoléhající na vlastní rozum je tak stále těžší rozlišit, co je skutečné a co ne, a hlavně komu ze svých blízkých může věřit.

Můj názor

Kniha Opium a Absint má v první řadě velmi líbivou obálku. Líbí se mi i to, že je taková potemnělá, protože to perfektně odpovídá obsahu a vlastně vás to nenápadně naladí na takovou temnější atmosféru.

K příběhu mohu říci, že autorka Lydia Kangová píše pěkně, je vidět, že si vyhledala velké množství informací k této knize. Vykresluje konec devatenáctého století a život mladé dámy z bohaté rodiny, Tillie Pembrokeové velmi živě a ráda zachází do detailů, abyste si mohli dokonale vychutnat tajemný příběh. Ten se točí okolo záhadné smrti Tilliiny sestry Lucy. Zvláštní je, že je nalezena zcela bez krve a krev není ani na místě činu. Na krku má ale dvě malé ranky, jako stopy po upířích zubech. Shodou okolností v té době v New Yorku vychází kniha Dracula, což vede k zamyšlení, je-li vrahem člověk nebo dokonce upír. Další zvláštností je lahev od absintu, která se našla na místě činu.

Začátek knihy Opium a Absint se věnuje skutečnosti, že Tillie se zranila při pádu z koně a poranila si ruku. Začne tedy na doporučení lékaře brát opiové kapky (což byl v té době zřejmě běžný postup). Během téže doby se dozví, že Lucy záhadně zemřela. Tillie svou sistru velmi milovala, a tak se, k velké nelibosti (nebo bych spíše měla říct – proti vůli své rodiny) vydává po stopách a hledá vraha, ať je jím kdokoli. Příběh ozvláštňuje Tiliina počínající závislost na opiátech, které užívá původně kvůli zranění, ale odebírá se k nim i pro útěchu duše. Časem se to ale vyvíjí v závislost jako takovou, strach z návratu bolesti, jakékoli. Myslím, že autorka závislost moc hezky vystihla a dodala i jinak zajímavému detektivnímu příběhu ještě další rozměr. Musím říct, že se mi moc líbil konec. Pochopitelně vám ho nemohu vyslepičit, i když bych ráda, protože je to svým způsobem šokující a tím pádem skvělé. Takové to, kdy si přečtete tu stránku s odhalením a uděláte Néééééé nebo Cožéééé. Asi tak. Tak abych vás o to odhalení nepřipravila, zakončím recenzi shrnutím dojmů.

Kniha má krásnou obálku a příběh se mi líbil. Líbilo se mi, jak věrohodně autorka vylíčila vlastnosti i záměry jednotlivých osob a jak krásně vykreslila atmosféru nejen té doby a New Yorku jako místa, ale i společenské třídy, kam Tilly, její sestra Lucy a některé další osoby spadají. Do kontrastu autorka přidává několik dalších postav, které jsou z nižších vrstev, například přítele Tilly, prodavače novin Iana, který Tilly pomáhá s pátráním po vrahovi její sestry. Autorka rovněž krásně popisuje charakter jednotlivých postav a nechává ho prosakovat skrze jejich dialogy a chování.

Pokud máte rádi tajemné detektivky, historické romány a možnost nadpřirozena, tahle kniha je pro vás.

O knize

Opium a Absint napsala Lydia Kangová, má 384 stran (27 kapitol), pevné desky s krásným přebalem a vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. Za knihu velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu