0
Domácnost

O Velikonocích

Letos jsem byla nějak mimo. Najednou byl pátek a po víkendu mělo být Velikonoční pondělí. Naštěstí jsem se při pohledu do kalendáře rychle vzpamatovala a sepsala nákupní seznam, abych mohla upéct beránka, nabarvit vejce a udělat velikonoční nádivku.

Na beránka jsem měla novou formu. Krásnou keramickou formu s přední i zadní částí, ve tvaru krásného beránka, velkého tak akorát. Jen recept jsem hledala na poslední chvíli, a rozhodla jsem se pro piškot. Tím člověk nic nezkazí a vajíček jsem po nákupu měla doma až až. Bylo ale třeba sehnat kopřivy do nádivky. Nakonec se pár kouzelných trpaslíčků schovávalo na zahradě mojí babičky, která mi je darovala. Hotový poklad, babička i ty kopřivy. Nebudu to moc protahovat, i přes takovou vzácnou vsuvku jako panensky čisté mini kopřivy se nádivka povedla mdlé chuti a nepříliš pěkného vzhledu, v minulosti se mi už povedla i lepší. Protože jsem kontrolovala zároveň se pečící kuře, a otevírala troubu, dost možná to způsobilo, že nádivka nevyběhla tak pěkně jak by měla. Ale kuře se povedlo, alespoň že tak. Beránek taky dopadl dobře a sloužil nám ke snídani a svačinám, dokud nedošel.

Barvení vajíček byl letos učiněný horor. Nevím jak vy, ale já se každý rok obracím na dvě ozkoušené varianty, na vajíčka barvená cibulovými slupkami a malými lístečky a taky na vajíčka barvená klasickým potravinářským barvivem, který okolo Velikonoc prodává každá sámoška. Letos jsem chtěla přijít s něčím zdravým, ekologickým, neokoukaným a tak jsem si našla návod na přírodní barvení vajíček za pomoci kurkumy a špenátu.

Barvení pomocí přírody

Na internetu je řada různých návodů. Jeden z nich nabádal k barvení vajec pomocí kurkumy. Podle obrázku byly vejce krásně žluté. V realitě to ale dopadlo jinak. Přes dodržení návodu vejce nebyly jednotně obarvené, byla na nich taková nějaká žlutá prášková špína, hrůza děs. Ale mnohem hůř dopadly vejce barvené pomocí špenátu. Neobarvily se vůbec, za to na nich ulpěl místy špenát. Úplně k … ničemu to bylo. Naštěstí jsem z loňského roku našla načatou sadu barev, a tak za pomoci modré a zelené jsem dobarvila zbylá vejce. Je dost možné, že jsem dělala něco špatně nebo následovala jen špatný návod, ale příští rok se uchýlím k přírodě jak ji znám – k barvení s cibulovými slupkami. Možná vyzkouším i nějakou novinku, ale teď už vím přesně, čemu se vyhnu obloukem.

Ve finále se ale Velikonoce povedly, dostala jsem za tu svojí velikonoční námahu výprask pomlázkou, takže jupí, neuschnu. Mějte se krásně a jestli budete chtít, můžete se pochlubit, jaké byly vaše Velikonoce!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu