0
Recenze

Nová životní kapitola Amy B.

Řeknu hned v úvodu, že tahle kniha Nová životní kapitola Amy B. je super. Najdete v ní strasti mateřské i rozjímání nad vztahy, dobrodružství i radikální změnu vzhledu (často známou též pod anglickým výrazem makeover). A kdo máte rádi knížky, tak vzhledem k tomu, že hlavní hrdinkou je knihovnice a vášnivá čtenářka, tak těch si užijete také dost. Popravdě, půlka titulů mi ani nic neříkala 😀

Omlouvám se za pomačkaný obal, vyfotila jsem knihu až když jsem je měla skoro přečtenou a protože jsem ji tak vášnivě pořád tiskla v rukou, trochu jsem ji pomačkala. 🙂

Anotace (oficiální popis knihy)

Amy Bylerová je upracovaná, nedoceněná a (skoro) svobodná matka. Když se však objeví její (skoro) bývalý manžel, pronásledovaný pocitem viny, a nabídne se, že se o děti na nějaký čas postará, Amy váhá. Malá přestávka by jí prospěla, ale dokáže být bez dětí? A co si počnou děti bez ní? Zvládne se o ně jejich otec postarat? Nakonec se nechá přesvědčit a vyrazí z pensylvánského venkova na knihovnickou konferenci do města, které nikdy nespí. Do New Yorku.

Obvykle prakticky založená a zdrženlivá Amy se ve víru velkoměsta dokáže konečně pořádně odvázat. Objevuje sofistikovaný život plný kultury a jiných radostí, jež si dosud odpírala. Zjišťuje, že i svobodná matka si může dopřát trochu zábavy, a ne věnovat veškerý čas dvěma pubertálním dětem. Dokonce se za povzbuzování svých kamarádek odhodlá i k několika schůzkám naslepo. Jedno setkání jí však obrátí život vzhůru nohama. Potká muže, v jehož přítomnosti se jí srdce rozbuší jako splašené. Původně nevinné prázdniny se tak změní ve spletitou hru citů, a jak se léto chýlí ke konci, Amy si uvědomuje, že bude muset učinit nelehké rozhodnutí. Dá sbohem svému starému životu a otevře novou, vzrušující kapitolu? Neztratí ale návratem domů svoje nově objevené já?

Než si však stačí vybrat, nečekaná událost svede oba její světy dohromady a Amy hrozí, že ztratí všechno, o čem kdy snila a co kdy milovala.

Můj dojem

Tohle je další důkaz, že mám štěstí na knihy, které se dobře čtou. Tahle konkrétní kniha, tedy Nová životní kapitola Amy B. je navíc vtipná a má dobrý děj. Myslím, že ji ocení každá matka, protože zrovna maminky se s hlavní hrdinkou nejsnadněji ztotožní. Autorka sama navíc napsala na začátek věnování: Všem svobodným matkám na světě.

Amy Bylerová je matka dvou pubertálních dětí, dcery Cori a jejího mladšího bratra Joeho. Je vdaná za Joshe, který ale před třemi lety sbalil kufry a po patnáct let trvajícím manželství svou rodinu opustil. Amy se naučila vše zvládat úplně sama a když už jí to tak jde, tak se objeví Josh zpátky a chce se starat o děti. Chce se s nimi zase dát dohromady, ačkoli na začátku knihy je otázkou, jestli mu jde jen o to začlenit se jako otec nebo také jako manžel. To je ten moment, kdy jen nevěřícně zírám, jak Amy (byť nerada) svolí, aby si vzal děti na zkoušku na týden a ona se jela vzdělávat do New Yorku. Nemyslím to tak, že by si žena neměla někam vyjet sama, za vlastním programem, protože moc dobře vím, jaké to je být matkou (ačkoli já mám, chvála bohu, u sebe neustále svého skvělého manžela), ale nechápu, že dává šanci tomu vykukovi, co se šel hledat někam do Honkongu a na děti si za ty tři roky ani nevzpomněl. Já nevím, jestli bych dokázala dávat druhou šanci a pevně doufám, že to ani nebudu nikdy zjišťovat. Ale ta situace v knize je a Amy zažívá velké dobrodružství v podobě cesty do New Yorku, knihovnické konference, seznámení s pohledným knihovníkem Danielem a setkáním s kamarádkami, jednou novou (Kathryn) a jednou starou (Taliou).

V New Yorku zažije víc než jen plánované válení a čtení knih, Talia je totiž redaktorka módního časopisu a zařídí (spolu s asistentem Mattem) Amy nový šatník a změnu vzhledu. Amy tak nachází své sebevědomé já a užívá si zaslouženou dovolenou. Po týdnu se vrací a zjišťuje, že všem znovu shledání prospívá, a Josh Amy nabídne, aby si volno prodloužila do konce léta. Přestože je Amy ze začátku stoprocentně proti, nakonec se podvolí a vrací se do New Yorku za Danielem a svojí #momspringou (jak její dovolenou s proměnou nazval Matt).

A teď se v knize čeká, jak to celé dopadne. Vrátí se Josh k Amy? Zůstane s rodinou? Co na to děti? A co Daniel? Nemůžu vám prozradit konec, ale mohu říct, že jsem na konci uronila i slzu, ačkoli možná z jiného důvodu, než teď čekáte.

Příběh je napsaný z pohledu Amy, takže ji čtenář/ka provází celou dobu, soucítí s ní, nenávidí jejího skoro “exmanžela”, chápe každé její rozhodnutí a baví se s ní na její dovolené. Chtěla bych být tak pohotová a vtipná, jako Amy. Knihu jsem měla brzy přečtenou, přestože to není zrovna útlá knížečka. Chvílemi jsem se začetla tak, že když jsem od knihy odtrhla oči, byla jsem chvilku jak praštěná po hlavě. Znáte ten pocit?

A ještě mimochodem – na přeložené části desek knihy si všimněte originálního dotazníku.

O knize

Knihu Nová životní kapitola Amy B. napsala Kelly Harmsová, vydalo ji nakladatelství Grada pod značkou COSMOPOLIS a má 360 stran. Za knihu nakladatelství velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu