Dnes přináším recept na poctivý, silný (a naprosto výborný) kuřecí vývar, který správně posilní, srovná žaludek a o kterém se říká, že má ozdravné účinky. Je to skvělé, zdravé a výživné jídlo pro celou rodinu.
Co potřebujeme
- 1 kuře nebo kuřecí kostru a 1 kuřecí prso
- 2 petržele (ideálně s natí)
- 4 mrkve
- 1 celer
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku (lehce rozmáčknuté nožem naplocho)
- koření: 5 kuliček nového koření, 4 kuličky černého pepře a 2 bobkové listy
- 1,5 lžíce soli
- vodu (cca 2 litry)
Postup
Kuřecí (kostru a prso nebo jedno naporcované kuře) opláchneme vodou a vložíme do velkého hrnce. Prso nakrájené na nudličky. Pokud použijete papiňák, bude vývar trvat asi jen půl hodiny. V normálním hrnci počítejte s hodinou. Mrkve a petržele očistíme škrabkou a nakrájíme na větší kusy. Nať z petržele odkrojíme, odtrháme lístečky, které pokrájíme nadrobno (a omyjeme v cedníku) a stonky vyhodíme. Cibuli oloupeme a taky nakrájíme. Z pomoci nože oloupeme a nakrájíme i celer, zase na větší kostky. Tři stroužky česneku oloupeme a plochou stranou nože každý stružek lehce zmáčkneme. Přidáme vše i s kořením do hrnce a zalijeme asi dvěma litry vody (nebo dle potřeby, aby byla směs mírně ponořená). Hodinu vaříme na mírném plameni. Ke konci vaření přidáme půlku rozkrájených lístečků z petrželové natě (druhou půlku lístečků si nechám na hotové jídlo).
Ochutnejte, je-li třeba dosolit, dosolte. Vše z vývaru vyjměte, zeleninu, koření a kostru vyhoďte. Pokud jste použili celé kuře, oberte z něj maso a vraťte jej do polévky. Zbytek kuřete vyhoďte.
Tipy
Do hotového vývaru (polévky) můžete přidat drobné těstoviny i čerstvou zeleninu (nepoužívejte zeleninu ze které jste dělali vývar, protože ta už to nejlepší dala vývaru). Vhodná čerstvá zelenina je krátce povařené kostičky mrkve, petržele a celeru, ale také třeba hrášek. Navrch, jak už jsem psala, doporučuji přidat čerstvé lístečky z natě petržele. Samozřejmě omyté (omyjte je třeba v cedníku).
Když vařím v papiňáku, vložím ho hrnce kuřecí kostru, zeleninu a koření a vařím dvacet minut. Pak přidám půlku rozkrájených lístečků z petrželové natě a kuřecí prso a vařím dalších patnáct dvacet minut, dokud není maso uvařené. Druhou půlku lístečků použiji čerstvou navrch do hotové polévky na talíři.
Žádné komentáře