0
Recepty

Nejlepší kuřecí vývar

Dnes přináším recept na poctivý, silný (a naprosto výborný) kuřecí vývar, který správně posilní, srovná žaludek a o kterém se říká, že má ozdravné účinky. Je to skvělé, zdravé a výživné jídlo pro celou rodinu.

Co potřebujeme

  • 1 kuře nebo kuřecí kostru a 1 kuřecí prso
  • 2 petržele (ideálně s natí)
  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku (lehce rozmáčknuté nožem naplocho)
  • koření: 5 kuliček nového koření, 4 kuličky černého pepře a 2 bobkové listy
  • 1,5 lžíce soli
  • vodu (cca 2 litry)

Postup

Kuřecí (kostru a prso nebo jedno naporcované kuře) opláchneme vodou a vložíme do velkého hrnce. Prso nakrájené na nudličky. Pokud použijete papiňák, bude vývar trvat asi jen půl hodiny. V normálním hrnci počítejte s hodinou. Mrkve a petržele očistíme škrabkou a nakrájíme na větší kusy. Nať z petržele odkrojíme, odtrháme lístečky, které pokrájíme nadrobno (a omyjeme v cedníku) a stonky vyhodíme. Cibuli oloupeme a taky nakrájíme. Z pomoci nože oloupeme a nakrájíme i celer, zase na větší kostky. Tři stroužky česneku oloupeme a plochou stranou nože každý stružek lehce zmáčkneme. Přidáme vše i s kořením do hrnce a zalijeme asi dvěma litry vody (nebo dle potřeby, aby byla směs mírně ponořená). Hodinu vaříme na mírném plameni. Ke konci vaření přidáme půlku rozkrájených lístečků z petrželové natě (druhou půlku lístečků si nechám na hotové jídlo).

Ochutnejte, je-li třeba dosolit, dosolte. Vše z vývaru vyjměte, zeleninu, koření a kostru vyhoďte. Pokud jste použili celé kuře, oberte z něj maso a vraťte jej do polévky. Zbytek kuřete vyhoďte.

Tipy

Do hotového vývaru (polévky) můžete přidat drobné těstoviny i čerstvou zeleninu (nepoužívejte zeleninu ze které jste dělali vývar, protože ta už to nejlepší dala vývaru). Vhodná čerstvá zelenina je krátce povařené kostičky mrkve, petržele a celeru, ale také třeba hrášek. Navrch, jak už jsem psala, doporučuji přidat čerstvé lístečky z natě petržele. Samozřejmě omyté (omyjte je třeba v cedníku).

Když vařím v papiňáku, vložím ho hrnce kuřecí kostru, zeleninu a koření a vařím dvacet minut. Pak přidám půlku rozkrájených lístečků z petrželové natě a kuřecí prso a vařím dalších patnáct dvacet minut, dokud není maso uvařené. Druhou půlku lístečků použiji čerstvou navrch do hotové polévky na talíři.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu