0
Doporučené Ostatní Rodina

Neděle – den, kdy odpočíváme i plánujeme

V neděli t u nás vypadá tak, že kontrolujeme, jestli jsme skutečně v pátek dodělali všechny úkoly, jestli jsme nachystaní na nový týden, plánujeme a plníme resty. V neděli ale samozřejmě také odpočíváme, kuchtíme a hrajeme hry. Od zítřka totiž zase začíná kolotoč, tak si poslední víkendový den musíme pořádně užít, no ne?

Plánujte

Co vás příští týden čeká? Víte co budete vařit, co potřebujete vyřídit? Skvělá pro plánování je tužka, papír a kalendář, na ně nedám dopustit. Výhodou je, že z papíru se plánované úkoly nevypaří jako z hlavy.

Chystejte

Čím dřív si nachystáte potřebné věci na pondělí, tím klidnější po zbytek dne budete. Klidně si věci nachystejte hned ráno.

Odpočívejte

Neděle je od slova nedělat. Jasná věc. Odpočívat nemusí znamenat, že lehnete na gauč a celý den se z něj nezvednete, ačkoli, pro některé lidi to je možná ideální způsob odpočinku, a proti tomu žádná. Zvažte ale nějaké relaxační činnosti, které vám pomohou relaxovat a budou rozvíjet vaši představivost, tvořivost, hravost a manuální zručnost. Mezi takové činnosti patří například čtení, malování, kreslení, fotografování, krasopis (hand lettering), vyrábění z papíru ( neb třeba z keramiky…), pletení, háčkování a řada dalších takových činností.

Hrajte si

Zahrajte si s přáteli (momentálně raději jen s těmi, se kterými jste stále často v kontaktu), rodinou, partnerem nebo s kýmkoli (přes Skype) nějakou hru.

Kuchtěte

Dnes ráno jsme s dcerami dělaly lívance. Pomáhaly mi chystat těsto, otáčet je na pánvi a obalovat v cukru se skořicí. Najděte si pro neděli svůj vlastní speciální kuchařský projekt, ať už jste sami nebo s dětmi. Nemusí jít nutně o lívance, vyzkoušejte to, na co máte největší chuť právě vy (a případně vaše rodina).

BONUS pro děti ČERNÁ HODINKA

S dětmi si večer udělejte černou hodinku. Můžete zapálit svíčky (pozor ať nevyhoříte) nebo použijte baterky. Vřele doporučuji nachystat společně nějaké občerstvení (třeba nakrájené ovoce). Černá hodinka se pochopitelně koná večer, když se setmí. Na koberci v obývacím pokoji nebo pokojíčku se s dětmi usaďte a povídejte si. Můžete si vyprávět příběhy, plánovat, bavit se s dětmi o nich a o tom, co se v jejich životě právě děje. Důležité je, abyste se všichni vystřídali, jeden po druhém, hezky dokola. Každý by měl každého vyslechnout, nepoučovat, nesoudit. Je to skvělý způsob, jak spojit rodinu, zjistit něco víc o všech členech a mít lepší vztah.

Užijte si pohodovou neděli 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu