0
Recenze

Moje motýlí zahrada

Narazila jsem na knížku Moje motýlí zahrada od nakladatelství Grada, a ihned mě zaujala.

Miluji přírodu. Hledám v ní klid, ale i energii a inspiraci. Jsem si jistá, že mě nikdy nepřestane fascinovat. Obdivuji všechny ty rozmanité rostliny i zvířata, třeba barevné motýlky letící po zahradě. Přijde mi, jako by uměli okamžitě zvednout pozorovateli náladu. Ani nepotřebuji nějaké exotické druhy, upřímnou radost ve mě vzbouzí obyčejný bělásek, žluťásek, modrásek nebo babočka paví oko! Líbilo by se mi vytvořit na své zahradě místo, kam by létaly a já je mohla pozorovat. A jsem si jistá, že mi k tomu knížka Moje motýlí zahrada pomůže!

Můj dojem

Co se grafiky týče, knížka má sympatickou (i když měkkou) obálku s kytičkou, krásným motýlkem a líbivým fontem textu. Když knihu otevřete, odhalíte založenou rozkládají stránku s životním cyklem běláska řeřichového, od vajíčka přes housenku až po motýla.

Pokračujeme hezky zpracovaným obsahem, kde najdete:

  • Zahrada pro motýli
  • Portréty motýlů
  • Rostliny pro housenky
  • Medonosné rostliny
  • Informace

A pak už následují stránky plné barevných fotografií a dobře čitelného textu, díky kterému se dozvíte detaily z života tohoto úžasného hmyzu. Seznámíte se s jednotlivými druhy motýlů i rostlin, zjistíte, co jednotlivým motýlkům chutná a zajímavosti z jejich světa. Věděli jste například, že zatímco někteří motýli přezimovávají v úkrytu, najdou se i tací, kteří jen zůstanou sedět jen tak na větvi, kde se nechají zmrazit, protože jim to jejich tělo umožňuje? Nebo že většina motýlů přezimovává ve formě vajíčka, housenky či kukly, kdežto jako dospělí jedinci – motýli – přezimovávají jen někteří?

Když se poté dostanete k druhům motýlů, najdete u každého název druhu, krásnou barevnou fotografii přes celou stránku a detailní popis všeho, co se motýlka i housenky týká. V podbarveném rámečku najdete Charakteristiku, kde se dozvíte například rozpětí křídel, jak přezimovává, kdy je ho období letu a jaké má charakteristické zbarvení.

Podobně řešená je i část s rostlinami, akorát jsou zde menší fotografie a informace se týkají třeba toho, kdy daná rostlina kvete, co jí vyhovuje, jak vypadá a jakých rozměrů dosahuje.

Ke konci knihy Moje motýlí zahrada je část s informacemi navíc, například potravu pro housenky a medonosné rostliny (živé ploty, stromy, trvalky, letničky…). Závěrem knihy je Rejstřík a úplným završením knihy je opět složená stránka (obálka), kde jsou úžasné informace o housenkách.

Mohu s klidem říci, že je tohle krásná a poučná knížka, která obohatila moji domácí knihovnu.

Je velmi praktická, přehledná a přitom bohatá na zajímavé informace a dobře se čte.

Pro mě je skutečně zajímavá a často je doplněná o informace, které jsem ani neznala. A teď mě omluvte, jde se podívat, co můžu ještě vysadit a na co se mám nachystat na příští rok, abych mohla na zahradě přivítat motýlky.

O knize

Knížku Moje motýlí zahrada napsala Elke Schwarzer, má 128 stran a v češtině ji vydalo nakladatelství Grada (kterému za tuto knížku velice děkuji).

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu