0
Recepty

Mini Pavlova s banány a šlehačkou

Prý co je malé, to je hezké. A v tomhle případě i moc dobré! Pojďte si se mnou připravit sladké mini Pavlovy.

Nedávno jsem pekla buchty. Zbyly mi dva bílky a já uvažovala nad tím, jak je nejlépe využít. Nakonec jsem se rozhodla pro miniaturní verze Pavlovy, což je vlastně upečená sněhová pusinka, kterou můžete dozdobit šlehačkou a ovocem podle chuti. Vhodné jsou i různé toppingy (neboli polevy), například ovocný, karamelový nebo čokoládový.

Ano, Pavlova je velmi vznešený dort, je to velká krása s minimem práce a surovin. Zvenčí je křupavý, uvnitř je měkký a vzdušný jako obláček. Pochází prý z Nového Zélandu, kde dostal jméno po půvabné a elegantní ruské baleríně.

Receptů na Pavlovy je celá řada. Někdo přidává kukuřičný škrob a bílý vinný ocet. Mě stačil jen cukr a bílky. Nic víc. Jde tedy o skutečně velmi jednoduchý dort (v mém případě, s ohledem na velikost, zákusek) a navíc skvěle chutná.

Co potřebujeme (na cca 8 středních pusinek)

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • smetanu ke šlehání
  • banán nakrájený na plátky (nebo jiné ovoce, které umístíme navrch pusinky se šlehačkou)
  • špetku kakaa Granko (případně hustou sladkou ovocnou omáčku nebo jinou polevu dle chuti)

Jak na to

Předehřejeme troubu na 120°C.

Do čisté, odmaštěné mísy dáme bílky a elektrickým ručním šlehačem s metličkami šleháme. Když začnou bílky pěnit a houstnout, přidáme lžičku cukru a zašleháme. Když směs zhoustne ještě víc a cukr beze stopy zmizí, zase po lžičkách přidáváme cukr a dál šleháme, dokud nebude sníh hustý, lesklý a pevný tak, že když zvednete metličky, tak se udělají špičky, které se nebudou ohýbat dolů (nebo jen velmi, veeeelmi pomalu).

Za pomoci dvou polévkových lžic začneme dělat kulaté hromádky na pečící papír tak, aby měly od sebe přiměřený rozestup. Na vrchu lžící uděláme uprostřed každé pusinky mělký důlek.

Dáme do předehřáté trouby péct na 15 minut. Pak troubu ztlumíme asi na 50°C a pečeme (sušíme) pusinky ještě asi 10 minut.

Upečené pusinky vyndáme z trouby, opatrně odloupneme od pečícího papíru a necháme je vychladnout. Zacházejte s nimi opatrně, jsou velmi křehké!

Vyšleháme smetanu ke šlehání do husté šlehačky. Podle chuti můžeme dosladit moučkovým cukrem, ale není to třeba.

Na studené pusinky (těsně před podáváním, aby se pusinka nerozmočila!) nandáme šlehačku a nakrájené ovoce podle chuti (v tomto případě nakrájený banán) a jemně poprášíme Grankem. Jak bylo řečeno, místo Granka můžete jemně přelít pusinku sladkou polevou nebo posypat strouhanou čokoládou. To je jen na vás.

Podáváme a pochutnáváme si. Dobrou chuť!

Tipy:

  • Šlehačku neslaďte nebo jen velmi málo. Pusinka je sama o sobě už sladká až až.
  • Sníh lze dobře vyšlehat jen v čisté, odmaštěné míse.
  • Zdobení je jen na vás. Použít se dokonce dají i jedlé květy. Přidávám pár obrázků dortů a zákusků pusinek Pavlova, abyste měli představu, jak si se zdobením můžete vyhrát.
  • Velikost pusinek je jen na vás. Můžete udělat jeden velký dort, střední pusinky nebo úplně maličké pusinky – jednohubky.
fotografie převzaté z Pinterestu

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu