0
Ostatní

Malé rozjímání nad koncem roku 2020 a začátkem roku 2021

Co mám děti, tak mi čas strašně utíká. Letošní rok mi teď připadá jako rozmazaná šmouha, ve které se sem tam zračí jasnější obrysy některé ze vzpomínek. Vzpomínám na to dobré, jako když jsem začala zkoušet malovat akvarelem nebo když jsem začala zase normálně pracovat (a zase přestala, protože se zavřely školy). Vzpomínám na zvýšení počtu čtenářů tohoto blogu, na navázání nečekaných přátelství a spoustu dalšího. Vzpomenu i na to horší, jako když jsme se snažily (já a dcery) dostat z vlasů vši (ale o tom jindy), na to jak moje dcera nečekaně hodně otekla po štípnutí obyčejného komára, na její bolesti ucha, když nám končila dovolená. Na zjištění, že jsem přibrala setsakra víc, než jsem si myslela a na to, jak mě pokaždé zdeptaly zprávy z televize.

Rok 2020 byl v každém případě bohatý na zážitky a jedinečný. Obyčejně bych řekla, že býváme často venku, ale letos jsme byly venku snad ještě víc. Mrzelo mě, že mé děti musely omezit kontakt s dalšími dětmi a že kroužky, na které jsem je svědomitě přihlásila, se konaly sotva párkrát, než skončily na neurčito. Ale mohla jsem se dětem víc věnovat a vážím si toho. Beru to tak, že je tu nějaká situace a můžu se na ni dívat jako na problém nebo jako na příležitost. I když asi je pravda, že je to ode všeho trochu zároveň. Mohla jsem se s dětmi doma učit, na vlastní oči sledovat, jak jsou mé dcery chytré, šikovné a tvůrčí. Sledovala jsem, jaká vlna podpory se zvedla ze všech stran, jak lidé chtěli pomáhat lidem, kteří pomoc potřebovali. I já chtěla nějak přispět, a tak jsem vytvořila na tomto blogu krátkou kreativní výzvu pro děti, které mohly posílat obrázky na různá témata. Byla jsem z toho malého projektu nadšená, rodiče měli, co doma s dětmi tvořit a já dostávala na blog parádní obrázky a úžasnou odezvu. Moje kamarádka, která umí šít, darovala naší rodině sadu prvních roušek. Byla jsem dojatá. V lednu bych netušila, co v Čechách v březnu vypukne, ale už je to tak. Teď sem míří první vakcíny. Měla jsem rozhovor se svým mužem, co si o očkování myslí, jestli by nemohlo mít třeba v následujících letech vedlejší účinky a jestli se naše rodina nechá očkovat. Je to zajímavá otázka a svůj pohled na ní tady nejspíš ještě budu rozebírat, ale teď zpět.

Letos jsem začala skákat od malování akrylem k malování akvarelem. Shlédla jsem snad bezpočet naučných videí, zaplatila si online kurzy, koupila si knihy a snažila se této, pro mě nové technice a médiu, přijít na kloub. Má poslední série akvarelových zajíčků je mojí pýchou, protože věřím, že se mi povedla. Zajíčci už nejsou v mém vlastnictví, vyrazily do jednoho dětského pokojíčku. Teď mám v hlavě tolik nápadů, co malovat, že nevím, co dřív. Moc se mi líbí, že zatímco během malování psích portrétů akrylem se snažím o detaily a preciznost, tak u akvarelu mám v oblibě volný styl. Cákance barvy, vpíjení různých barev do sebe nebo vpíjení pigmentu do vlhčeného papíru. Akvarel je krásná, uklidňující, skoro bych řekla meditativní metoda, které si právem vysloužila oblibu u mnoha lidí. Jako vše, má svá pro a proti, ale mě moc baví.

Přemýšlela jsem, co bych si přála do následujícího roku. Samozřejmě zdraví pro všechny. Přeji si, abych mohla trávit čas se svojí báječnou rodinou, která je pro mě vším. Také bych si přála, abych moha dál dělat co mě baví, a vlastně, aby to tak mohli dělat všichni. I kdyby jen jako koníčka. Aby každý člověk našel svoji radost. Věřím, že i v roce 2021 budu moci psát tento blog a věnovat se mu ještě víc než předtím, že budu moci malovat a tvořit. Třeba se budu moci konečně živit malováním, psaním a tvořením, to by bylo báječné. Pane jo, mě už vlastně bude v roce 2021 30 let! Ani nevím, jestli to budu nějak zvlášť slavit. Možná bych to mohla oslavit nějak dekadentně. Nebo vesele. Nebo docela obyčejně, jako každý rok. To se ještě uvidí. Každý rok si prvního říkám stejnou větu Letos to bude skvělý rok! a opravu tomu věřím. Takže – rok 2021 bude skvělý. Ještě nevím v jakém ohledu, ale vážně věřím, že bude skvělý. Třeba nemoc zázračně zmizí a vše bude při starém. To by bylo prima, co říkáte. Nebo bude rok 2021 skvělý v ohledu, který mě třeba zatím ještě ani nenapadl. Uvidíme, že?

Mějte se krásně a všem vám, moji milí čtenáři, přeji úspěšný vstup do roku 2021, zdraví, štěstí, lásku a radost v srdci. Ať se vám splní vaše přání a plány. Hodně štěstí.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu