0
Domácnost Doporučené Návody Recenze Rodina

Legenda o svatém Martinovi a jak ho slavíme

Včera jsme slavili svatého Martin na bílém koni. Slavíme ho rádi, protože na svátek svatého Martina se hoduje, peče se voňavá husička a lahodné rohlíčky plněné ořechovou náplní, k tomu se pije chutné svatomartinské víno a oslavuje se láska k bližnímu.

Legenda o svatém Martinovi

Jedna z legend říká, že svatý Martin byl vojákem v císařské gardě. V té době ještě nebyl svatý, ale měl velmi dobré srdce. Jednou jej totiž, během obzvlášť mrazivého dne, požádal žebrák o almužnu. Protože Martin u sebe neměl peníze ani jídlo, rozťal svým mečem svůj dlouhý plášť a část pláště mrznoucímu žebrákovi daroval. Ve snu se mu pak v jeho plášti zjevil sám Ježíš, a tak se Martin rozhodl odejít z armády, nechal se pokřtít a časem se stal dokonce biskupem.

Bílý kůň

Jak už možná víte, bílý kůň má symbolizovat první sníh. Letos ale podle všeho přišel do Písku Martin pěšky, protože po sněhu, stejně jako loni, nebylo ani památky.

Pranostika

Na svatého Martina kouřívá se z komína.

Svatý Martin

Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a často bývá zobrazován s polovinou svého pláště na koni a s žebrákem.

Odkazy k jídlu

Je to trochu paradox, protože svatý Martin byl prý skromný muž a poustevník, přesto se k oslavě jeho svátku váží takové hody. Proč se na svatého Martina tedy jí husa a pije víno?

Husy na pekáči jsou typickým jídlem pro den svatého Martina. Je tomu tak prý proto, že Martin, který se stal věřícím poustevníkem, byl následován dalšími věřícími, kteří chtěli, aby se stal biskupem. Martin byl ale velmi skromný a o jmenování na biskupa nestál, proto se ukryl v jedné poustevně. Tam ale byl odhalen díky kejhajícím husám. To trochu zavání pomstou, když si pak představíme tu husu na pekáči, že? Druhá verze hovoří o tom, že husy Martina tak moc rušily při kázání, že je za trest nechal upéct, což tedy mezi námi taky nezní zrovna moc laskavě a dobrosrdečně. 😀

Sladké rohlíčky mají jednoduše symbolizovat koňské podkovy a je jen na vás, s jakou náplní si je dáte. Můžete si je doma i sami upéct, není to tak těžké a jestli máte děti, jistě vám nadšeně pomůžou.

Ochutnávka mladého vína k oslavě dne svatého Martina neodmyslitelně patří. Takové vínečko totiž krásně sedne i k vypečené husičce nebo večernímu posezení s rodinou a přáteli.

Co se pití vína týče, dočetla jsem se o tom, že před svátkem svatého Martina byl půst, ale dočetla jsem se i o tom, že s půstem byl spjat následující advent. V každém případě se toto mezidobí bez půstu slavilo pitím prvního vína nového ročníku a hodováním na propečené husičce a dobrém pečivu.

Svatý Martin a svatomartinské víno Müller Thurgau z eshopu vinoodbodlaku.cz u nás doma

S dětmi můžete péct rohlíčky a vyrábět lampiony, my kreslili Martinova koně. Chtěli jsme jít i 14. 11  také na písecký starý kamenný most, podívat se, jak přijede svatý Martin na bílém koni a k tomu bude prý i nějaký doprovodný program, ale jsme v karanténě. Včera jsme si k obědu dali shodou okolností kachnu (protože tu přivezl muž z jídelny, kam chodí) a k večeři jsem pekla husí prsa s omáčkou z redukovaného vína a bramborovou kaší.

S manželem jsme si k pečené drůbeži otevřeli svatomartinské víno Müller Thurgau z eshopu vinoodbodlaku.cz.

 

Připouštím, že jsem v tomto oboru prostý člověk, amatér, ale požitkář, proto si dovolím vysoce ohodnotit chutné víno, které dokreslilo atmosféru a potěšilo chuťové buňky. Müller Thurgau z vinařství od Sedláka mělo nádhernou světle zlatavou barvu, příjemně vonělo a na jazyku jemně perlilo. Tohle víno bylo skvělé po celou dobu ochutnávání, jak bych tak řekla, od hlavy až po ocas. Mělo skvělý začátek i zakončení. Líbila se mi harmonie chutí, mohla bych přemýšlet celé hodiny o tom, co mi v kterou chvíli chuť vína připomíná. Jde o opravdu výborné víno.

Tak kde je ta pravda? Měla by se skrývat na dně sklenice…

Pro další výborná vína doporučuji navštívit eshop https://vinoodbodlaku.cz/.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu