0
Návody Recenze Rodina

Léčivé zábaly aneb Priessnitz a Mamavis

Lety prověřené teplé i studené zábaly nás zajímají každou zimu. Jak přijde období kašle a bolavého krku, už se sháním po návodech na zábaly a vařím čaje s medem. A jedním z těch známějších zábalů je zábal Vincenza Priessnitze. Moje děti ho nemají rády, protože jde o studený zábal na krk. A udržet na nich něco studeného, navíc na krku, když je boj udržet na nich i šálu, je skutečně výkon. Jenže tenhle obklad je výborný na bolesti v krku. V místě působení dochází k prokrvení a tím i urychlení léčebného procesu.

Jak na to

Zábal se dělá tak, že si vezmete ručník, látkovou plenu a igelit, třeba potravinářskou fólii. Nejprve si namočíte látkovou plenu do studené vody (teplotu přizpůsobte stavu pacienta), přesnější údaje o teplotě vody jistě najdete na internetu, já to jen tak odhadla. Děti by neměly mít vyloženě “ledárnu”, u sebe jsem si troufla na studenější. Plenu složte a převažte přes krk. Moc neutahujte, ať se ještě neuškrtíte. Přes mokrou plenu se zaváže igelit (nebo fólie) a navrch se zaváže ručník.

Zábal se musí nechat působit po dobu minimálně jedné hodiny. Ideální doba působení je však 2 až 3 hodiny. Po této době by se měl obklad sundat a znovu přiložit až po 3 až 4 hodinách.

Mamavis zábaly

Jenže to je spousta vrstev, látek a všelijaké manipulace než se člověku zábal povede konečně umístit na krk. A proto píši dnešní článek. Jistá paní, Martina Štefanková, přišla s geniálním řešením tohoto zábalu a dala si jej patentovat. Nyní zábal prodává na svých stránkách mamavis.cz. Zábal značně zjednodušila, je praktičtější a přitom si zachoval svoje léčebné “zapařovací” schopnosti. Pořád jde o tři vrstvy, látkovou část určenou k namáčení, vpracovaný ingelit a navrchu je opět látka. Ale tentokrát vám stačí jen namočit látku a vložit ji zpět do zábalu a na suchý zip přilepit na zábal krk. Snadné! Koupila jsem svým holkám dva na krk, i když paní na svém eshopu prodává víc variant zábalu, například zábal na hrudník nebo na ruce. Dětská varianta letos postačila i mě, ale já mám krček jak nic. 🙂

Jestli si chcete tyto praktické zábaly prohlédnout, případně zakoupit, navštivte stránky mamavis.cz. Najdete tu také návod, jak na Priessnitzův zábal. Pokud při nákupu zadáte v košíku heslo “VZP“, získáte 10 % slevu.

Když jsem na tyhle zábaly narazila, musela jsem napsat tenhle článek. O Priessnitzově zábalu jsem slyšela a využila jej mockrát a když jsem našla tuhle praktickou variantu pro prověřený léčebný postup, jakým tenhle zábal beze sporu je, musela jsem se o to s vámi podělit. Doufám, že z toho budete stejně nadšení jako já!

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu