0
Recepty

Kuře na smetaně jako od maminky

Někdo mu říká kuře na paprice, někdo kuře na smetaně. Jedno je ale jisté, je to výborné jídlo. A navíc, milují ho i děti.

Když jsem byla na Zélandu, maminčino kuře na smetaně mi tak chybělo, že jsem si jí napsala emailem o recept. Dodnes mám v receptáři tenhle email vytištěný a vařím kuře na smetaně podle něj. A protože je výsledek perfektní, nejspíš nebudu mít nikdy potřebu zkoušet kuře na smetaně podle jiného receptu. Myslím, že se spolu s nachos a ovocnými knedlíky dělí o první místo v mých nejoblíbenějších jídlech. A hned v patách je jim smažený obalovaný hermelín s tatarkou, mňam!

Tak. Kuře na smetaně je jednoduché jídlo a netrvá ani příliš dlouho. Do hodinky máte hotovo.

Skvělá příloha jsou těstoviny (zvláště vřetena a kolínka, protože na sobě a v sobě udrží nejvíc omáčky), ale pokud máte raději houskový knedlík, tak se také hodí.

Vím, že příznivci zdravé stravy nebudou nadšení z vegety, ale je tam, chutná to skvěle, a já to zkrátka vařím takhle 🙂

Co potřebujeme

  • cibuli (1 nebo dvě, bez slupky a rozkrojené napůl)
  • vegetu (1 čajovou lžičku)
  • kuřecí prsa (bez kosti, cca 4 prsa pro celou rodinu, očištěné a zbavené blan a případných dalších nejedlých částí)
  • máslo (podle potřeby, cca 4 polévkové lžíce)
  • hladkou mouku (opět podle potřeby, cca 4 polévkové lžíce)
  • smetanu ke šlehání (asi 120 ml)
  • houskový knedlík nebo těstoviny (jako přílohu)
  • koření: sladkou papriku, sůl  (se solí pozor, obvykle jí obsahuje i Vegeta, tak radši na konci napřed omáčku ochutnejte, jestli je vůbec třeba dosolit nebo ne)

Jak na to

Nejprve si do hrnce dáme vařit očištěná kuřecí prsa spolu s cibulí a lžičkou vegety. Prsa klidně ještě překrojte na menší části. Vaření trvá asi půl hodiny.

Teprve když jsou prsa uvařená, připravíme si v hrnce vedle jíšku (neboli zahušťovadlo 😀 ). Jíšku uděláme tak, že si v hrnci necháme rozpustit kus másla (množství se pohybuje podle toho, kolik tekutiny na omáčku máte. Tedy přesněji, kolik vody je momentálně v hrnci s uvařeným kuřetem. Rozpuštěné máslo pak pomalu, hezky po lžících, posypáváme hladkou moukou. Po každé lžíci vařečkou mouku s rozpuštěným máslem hezky smícháme. Až bude jíška hustá jako kaše a pěkně zlatá, tak přes síto k ní přelijeme horkou vodu od kuřete.

Hned jak vodu nalijeme, vezmeme vařečku nebo metličku a jíšku v vodou pořádně smícháme. Míchejte i hezky ode dna. Vznikne nám tak hustá omáčka bledé barvy. Barvu vyladíme právě teď. Do omáčky přidáme zhruba dvě tři čajové lžičky sladké mleté papriky. Pečlivě metličkou rozmícháme. Nechceme žádné hrudky.

Nakonec přilijeme a přimícháme zhruba 120 ml smetany ke šlehání. Omáčku ochutnáme a pokud je to třeba, dosolíme. Nakonec vezmeme kousky kuřete, které zůstaly v sítu. Můžeme je opláchnout pod čistou vodou a lehce osušit. Pak maso dvěma vidličkami natrháme na menší kousky a vmícháme do omáčky. Už dál nevaříme, vypneme sporák. Připravíme si houskový knedlík nebo uvaříme těstoviny. Nachystáme na talíř a můžeme podávat. Přeji dobrou chuť!

Hotovo! Dobrou chuť!

Také by se vám mohlo líbit...

2 Komentáře

  • Odpovědět
    Vladas
    14.3.2022 at 10:10

    Pokud je kuře na smetaně, tak je jasné, že to není kuře na paprice. Člověk si připadá jak v blázinci a ne mezi kuchařema. 😂

  • Odpovědět
    Bára
    14.3.2022 at 10:59

    Třeba říkají kuře na paprice kvůli tomu koření. Ale každopádně by to chtělo ustálit jeden název 😄

Přidat komentář

Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

Přihlášení bylo úspěšné.

Sdílet na Pinterestu