0
Doporučené Recenze

Recenze knižní novinky od Julie Caplinové – Domek v Irsku

Krásnou sobotu, moji milí čtenáři.

Jsem moc ráda, že jste se ke mě připojili i dnes, Velikonoce doslova klepou na dveře a já se chci s vámi podělit o pocity z nové knížky od Julie Caplinové, která zdobí snad každou výlohu každého knihkupectví, které jsem v posledních dnech potkala. Takže otázka zní – jaký je Domek v Irsku?

Knížku bych snadno přečetla během jednoho dne. Kvůli okolnostem jsem ale zbývajících deset stránek nechala na druhý den a proto řeknu, že jsem knížku přečetla během dvou dní, ale pokud máte čas, během jednoho dne se dá klidně přečíst. Proč? Protože je tak úžasně čtivá!

Jak je u Julie Caplinové zvykem, opět se vydáte do zahraničí, tentokrát navštívíme na stránkách knížky kouzelné Irsko. Další místo, které jistě stojí i za osobní návštěvu. Zelené kopce, zajímavý lidé, charakteristické irské hospůdky, pivo Guiness, whiskey a mnohem víc. Moc se mi líbí, že Julie Caplinová skloubila dvě činnosti, které miluje, a to cestování s psaním. To je skvělé, protože z obojího mohou mít čtenáři požitek skrze všechna autorčina díla.

Na novou knížku jsem se tak těšila, že bych se primárně měla omluvit nakladatelství Grada za početné bombardování emaily s dotazem, kdy knížka Domek v Irsku vyjde. 😀 Ale když mi dorazila domů, nemohla jsem ji pustit z ruky. Je přesně tak čtivá, jako autorčiny předchozí knihy.

Předchozí romány Julie Caplinové

Domek v Irsku

Hlavní hrdinkou příběhu je tentokrát Hannah, praktičtější a opatrnější sestra Míny, kterou jste mohli poznat v knížce Chata ve Švýcarsku. Zatímco Mína je dobrodružná povaha, Hannah se drží při zemi. Má dobrou práci, byt a myslí si, že to stačí. Pro zábavu jezdí na kajaku, ale žádné dobrodružné jízdy nevyhledává, spíš jezdí klidnou vodu v místech, která předem dobře zná. Jednou v práci kolegyně navrhne akci, kde každý něco upeče a Hannah přinese koláč, který pekla mnohokrát předtím podle stejného receptu, zatímco kolegyně přinese třípatrový dort. To je ten moment, kdy Hannah napadne, že se celý život drží zajetých kolejí, bezpečné cesty a prakticky nikdy neriskuje. Dojde jí, že chce zkusit něco nového, proto se rozhodne z Anglie odjet do Irska a přihlásí se do kurzu vaření. V knize začíná příběh momentem, kdy Hannah dorazí do hotelu v Dublinu, což je pro ni mezizastávka mezi anglickým Manchesterem a irským Killorgally. Zatímco si sedne u ohně aby se zahřála, objeví se muž, který se před něčím snaží schovat. Posadí se do křesla vedle Hannah a tváří se, jako by tam ani nebyl. Brzy se objeví žena, která muže pronásledovala a v Hannah se vzbudí touha pomoci cizinci, a tak udělá něco, co jí vůbec není podobné. Sedne si mu na klín a schová jeho tvář k té své pod vlasy tak, aby to vypadalo, že se s ním líbá. Na cizí ženu to zabere a odejde hledat jinam. Cizinec je pobaven a potěšen pohotovým jednáním Hannah, poděkuje jí za pomoc žhavým polibkem a pozve ji na večeři. Cizinec se představí jako Conor a vypadá to, jako by jej lidé všude poznávali, ačkoli Hannah absolutně netuší o koho jde. Dojde i na noc plnou vášně, ale hned ráno Hannah pospíchá do Killorgally, aniž by se s Conorem rozloučila.

V Killorgally najde nádhernou farmu, která je součástí prestižní kuchařské školy, kterou vede charismatická Adrienne. Ta učí své žáky jak vaření, tak původu potravin, ukazuje jim bylinkovou zahradu, zeleninovou zahradu, ovocný sad i zvířata, která chovají. Žáci mají za úkol se zapojit i do prací na farmě. Hannah zkouší některé věci úplně poprvé, učí se vařit, ochutnává vajíčka která sama sbírá, užívá si i nádherné ubytování. Jaké je pro ni překvapení, když se objeví naštvaný Conor, který ji obviní z toho, že ho sem pronásledovala?

Nemohu vám sem přepsat celou knihu, už tak jsem toho řekla víc než dost. Řekněme ale, že Hannah v sobě objeví touhu po změně, užívá si zkoušení nových činností, zážitky a požitky, kterými se to a farmě jen hemží. Mezi ní a Conorem to pěkně jiskří. Kdo Conor vlastně je, co tam dělá a jak to mezi ním a Hannah bude pokračovat? To jsou otázky, pro jejichž zodpovězení si budete muset přečíst román Domek v Irsku.

Stejně jako všechny předchozí knihy od Julie Caplinové, i Domek v Irsku vřele doporučuji, pokud hledáte příjemnou relaxační a romantickou četbu.

O knize

Kniha Domek v Irsku má 352 stran rozdělených do 28 kapitol. Napsala ji Julie Caplinová a vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. O překlad se postarala Ivana Čejková a líbivou obálku vytvořila Kateřina Brabcová. Za knihu velice děkuji. 🙂

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu