0
Recenze

Jedna z nejkrásnějších knih o malování – Kouzlo akvarelu

Mám doma slušnou zásobu knih o malování. Jedna z mých oblíbených (a dokonce do češtiny přeložených) je od známé výtvarnice Any Victorie Calderón a jmenuje se Kouzlo akvarelu. Pojďte se se mnou na ni podívat.

O autorce a její tvorbě

Ana Victoria Calderón patří mezi mé oblíbené výtvarnice. Její ilustrace jsou nádherně barevné a živé, její kreativita je obdivuhodná, stejně jako její schopnost učit ostatní a šířit lásku k malování dál. Jejím hlavním médiem pro malování jsou akvarelové barvy, tedy jinak řečeno, barvy ředitelné vodou. Její online kurzy můžete najít například na stránkách Skillshare.com nebo Domestika.com.

Kouzlo akvarelu

Kniha Kouzlo akvarelu má měkkou vazbu a má takový méně obvyklý, téměř čtvercový formát. Zaujme už vesele barevnou obálkou, kterou zdobí různé základní tvary. Sotva knihu otevřete, přivítá vás další stránka plná nádherně barevných ilustrací (tentokrát z ovoce a zeleniny), což je velmi příjemný úvod. Následuje milé věnování.

Textová část s úvodem je přehledná a čtivá. Na rozdíl od suchých učebnic, které se dají jinak o malování najít, je tato mnohem sympatičtější, jak ilustracemi, tak textem, který vás neodradí svoji odborností a složitostí, ale naopak inspiruje a zahřeje, protože k vám autorka mluví jako k příteli a začátečníkovi, kterým pravděpodobně jste. Věřím ale, že ačkoli je tato kniha primárně určena začátečníkům, inspiraci v ní najde i pokročilý výtvarník.

I přes svůj přátelský přístup ale kniha nabízí všechny potřebné informace, jako základní potřeby a základní techniky (včetně následné digitalizace hotových maleb).

Obsah

Kapitoly

  • Základní potřeby
  • Základní techniky
  • Květiny a zeleň
  • Motýli a jiná drobná stvoření
  • Ovce, zelenina a skořápkové plody
  • Lettering neboli krasopis

V knize najdete široké spektrum návodů na oblíbené ilustrace, jako jsou například květiny (což je asi jeden z nejoblíbenějších motivů pro akvarelisty vůbec), motýli, broučky, ovoce a zeleninu nebo různé krásné nápisy.

tip: Já mám ještě k malování akvarelem ráda například medúzy a viděla jsem od Any V. Calderónové i nádherné akvarelem namalované krystaly. Ty jsem v knize nenašla, ale zkuste mrknout na internet nebo na její sociální sítě.

Můj názor

Tohle je bezesporu jedna z mých nejoblíbenějších knih o malování akvarelem, které byly přeloženy do českého jazyka. Kéž by bylo víc takových knih. Kouzlo akvarelu má totiž všechno, je to přátelská a laskavá kniha, která krok za krokem provází začátečníka celým procesem malování. Navíc je lákavá a inspirativní, díky jejím nádherným ilustracím budete chtít tvořit den co den a budete se ke knize, tak jako já, s láskou vracet.

Kouzlo akvarelu by nemělo chybět v knihovničce žádného začínajícího akvarelisty. Je nádherná a inspirativní. Vřele ji doporučuji.

O knize

Kouzlo akvarelu má 136 stran. Knížku napsala Ana Victoria Calderón, do češtiny přeložila Miroslava Lánská a vydalo nakladatelství Euromedia pod značkou Esence, kterému tímto za poskytnutí Kouzla akvarelu velice děkuji.

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu