0
Rodina

Je velký rozdíl v tom mít jedno nebo dvě děti?

Tohle je výborná otázka! A také velmi častá. Nejen, že se na to lidé ptají mě, ale vzpomínám si, jak jsem se na to ptala sama. A jaká je tedy odpověď?

Moje mamka mě uklidňovala, že dvě děti neznamenají dvakrát tolik práce a měla pravdu. V mém případě to alespoň tak je. Když nejde o dvojčata, ale jeden sourozenec je starší a pak se narodí druhý, starší obvykle tak nějak pomůže s tím mladším. “Napráská ho”, když někam na něco leze nebo když někam spadne nebo něco strčí do pusy. Ne vždycky, takže i tak musíte být ve střehu, ale občas, a i to pomůže.

Není to tedy tak, že dvě děti znamenají dvakrát tolik práce.

Možná o půl práce víc, ale tohle se nedá měřit. Zvlášť když je starší sourozenec holčička, které jsou přeci jen šikovnější, učí se rychleji, rychleji (psychicky) dospívají a mají vrozenější takovou tu pečovatelskou povahu. Upozorňuji, že mohou být výjimky, ale tohle je takový obvyklý model, řekněme 🙂

Já to mám tak, že starší dcera má moc ráda tu mladší a hodně mi s ní pomáhá. Sice musím navlékat oblečení dvakrát a dvakrát pohlídat jídlo a pití (pokud nepočítám sebe a manžela), ale dvě děti si už mohou třeba spolu hrát a nemusíte nutně stoprocentně asistovat. Starší i tu a tam něco podá nebo uklidí nebo zkrátka s něčím pomůže.

Znám ovšem i jiný případ. Pokud má maminka starší dítě klidné a menší je třeba hyperaktivní nebo má nějakou poruchu chování nebo nedej bože poruchu mentální, pak je to úplně jiná situace.

Mějte se krásně ♥

Také by se vám mohlo líbit...

Žádné komentáře

    Přidat komentář

    Odebírejte newsletter a dostanete upozornění na každý nový článek 

    Přihlášení bylo úspěšné.

    Sdílet na Pinterestu